Skocz do zawartości
scibi

Dwie karty sieciowe w jednym kompie - POMOCY!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest możliwe użycie w jednym komputerze dwóch kart sieiciowych?? Chodzi tu o karte C-net 2000 pro 10/100mbp/s oraz karte wbudowaną w płytę główną Fast Ethernet Adapter VIA 10/100mbp/s. Chodzi mi o to żeby przez jedną kartę sieciową był podłaczony internet (stałe) a przez drugą chciałbym się połączyć z bratem żeby mu tego neta udostępnić czy to wypali???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej jest to możliwe . Jedną kartą będzie przesyłany net, a drugą będziesz mógł się podpiąć z bratem. Tylko pamiętaj że mósisz ustawić pierwszą karte do podłączenia z netem a drugą z bratem. i odpowiedno je zkonfigurować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jaki masz system ale na win2k i wxp robi sie to tak:

do sieciowki A podlaczony masz net...

do sieciowki B masz podlaczona siec lokalna

w obydwu domyslnie masz automatyczne ip i tak tez zostaw...

we wlasciwosciach sieciowki A w zakladce udostepnianie zaznacz "udostepnianie polaczenia ble ble ble" co spowoduje ze automatycznie na sieciowce B przydzieli sie klasa IP 192.168.0.1 i masce 255.255.255.0. To bedzie twoja bramka sieciowa na dojscie do netu... w sieciowce A nic sie nie zmieni poza tym ze bedzie przekazywac net na sieciowke B...

Inne komputery moga miec ustawione automatyczne ip i beda sobie domyslnie w bramke wpisywac adres twojej sieciowki B :) lub tez mozesz ustawic recznie (192.168.0.x maska: 255.255.255.0 bramka: 192.168.0.1)

pamietaj o takiej samej grupie roboczej dla calej sieci... inaczej nie beda siebie widziec...

dla testu czy napewno wykrywa bramke na poczatku inne kompy daj na auto ip i sprawdz czy same lapia kompa bramke. Jak nie wiesz jak sprawdzic ip to w win2k i win xp na pasku start masz "uruchom" co z kolei odpala wiersz polecen i tam wpisz "cmd" i jak juz doswoe okienko sie otworzy to wpisz ipconfig :)

boze ale sie naklepalem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no naklepales sie ale suuuper pomogles :D:D:D Wielkie THNX!!! A czy dostawca internetowy moze jakos wykryc ta druga sievciowke albo te bajery?? chodzi o to ze neta rozdzile na nielegalu i czy dostawca sie skapnie ze cosik jest nie tak?? jesli sa jakies sposoby aby sie nie zorientowal to jakie i jak to zrobic :D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko wchodzac do domu mozna by to stwierdzic... twoj komp robi za bramke wiec wszystkie pakiety sa filtrowane przez twoj komp i wychdza jako adres twojego glownego kompa...

mozna to sprawdzic np snifferem commview (do 3.3 sa cracki na www.cracks.am czy na www.astalavista.box.sk <- wyszukiwara crackow)

Pamietam ze na modemach motoroli (SB4101 SURFBoard) do interentu za pomaca sieci tv kablowych opartych na docsis 2.0 mozna bylo jakos stwierdzic ale zadko ktory admin posiada odpowiednie umiejetnosci :))) wiec nie martw sie :) i udostepniaj do woli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no naklepales sie ale suuuper pomogles :D:D:D Wielkie THNX!!! A czy dostawca internetowy moze jakos wykryc ta druga sievciowke albo te bajery?? chodzi o to ze neta rozdzile na nielegalu i czy dostawca sie skapnie ze cosik jest nie tak?? jesli sa jakies sposoby aby sie nie zorientowal to jakie i jak to  zrobic :D:D:D:D

Nikt sie nie skapnie, nie boj sie. Nawet jezeli by o tym wiedzieli to nie chcialoby im sie nawet fatygowac. Mam kuzyna, ktory pracowal w TPSA i mi mowil, ze czasami wiedza gdzie, kto ma lana zrobionego z sdi lub neo+. Ale tego sie nie da wykryc tylko po prostu ktos cynk im dawal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt sie nie skapnie, nie boj sie. Nawet jezeli by o tym wiedzieli to nie chcialoby im sie nawet fatygowac. Mam kuzyna, ktory pracowal w TPSA i mi mowil, ze czasami wiedza gdzie, kto ma lana zrobionego z sdi lub neo+. Ale tego sie nie da wykryc tylko po prostu ktos cynk im dawal.

SDI nikt nie zabrania udostepniac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]nie wiem jaki masz system ale na win2k i wxp robi sie to tak:

do sieciowki A podlaczony masz net...

do sieciowki B masz podlaczona siec lokalna 

w obydwu domyslnie masz automatyczne ip i tak tez zostaw...

we wlasciwosciach sieciowki A w zakladce udostepnianie zaznacz "udostepnianie polaczenia ble ble ble" co spowoduje ze automatycznie na sieciowce B przydzieli sie klasa IP 192.168.0.1 i masce 255.255.255.0. To bedzie twoja bramka sieciowa na dojscie do netu... w sieciowce A nic sie nie zmieni poza tym ze bedzie przekazywac net na sieciowke B... 

Inne komputery moga miec ustawione automatyczne ip i beda sobie domyslnie w bramke wpisywac adres twojej sieciowki B :) lub tez mozesz ustawic recznie (192.168.0.x maska: 255.255.255.0 bramka: 192.168.0.1)

pamietaj o takiej samej grupie roboczej dla calej sieci... inaczej nie beda siebie widziec...

dla testu czy napewno wykrywa bramke na poczatku inne kompy daj na auto ip i sprawdz czy same lapia kompa bramke. Jak nie wiesz jak sprawdzic ip to w win2k i win xp na pasku start masz "uruchom" co z kolei odpala wiersz polecen i tam wpisz "cmd" i jak juz doswoe okienko sie otworzy to wpisz ipconfig :)

boze ale sie naklepalem :)

może i jestem jakiś ciemny ale gdzie jest to udostępnianie?? jak to zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...