Skocz do zawartości
pionaj

Duron 850 i Abit KT7A jak kręcic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie laika ?!

wiem ale tak naprawdę to nie znalazlem odpowiedzi jak np. ustawić bios (co jak i na jaka wartość) po zamalowaniu mostków L1.Sprzęt jak niżej.

Czy ktoś mnie uświadomi ?

dzięki za podpowiedż

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe - Ja mam podobnego bardzo do KT7a KT7e :D. Musisz wejsc do Biosu i zaczac eksperymentowac z ustawieniami magistrali i mnoznika (w Biosie to jest w Soft Menu III) zaczynasz krecic tylko nieznacznie podkrecajac magistrale lub mnoznik, testujesz czy komp stabilny jest. Jak tak to mozesz jeszcze wiecej ustawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może ja w imieniu kolegi odpowiem cytując

CPU Drive Strength

Opcje: 0, 1, 2, 3

CPU Drive Strength określa siłę sygnału transferu danych z chipsetu do CPU. Im wyższa wartość, tym silniejszy sygnał. Ze względu charakter tej opcji BIOSu możliwe jest użycie jej jako środka pomocniczego przy przetaktowywaniu procesora. Twój CPU może nie przetaktowywać się tak dobrze jak byś tego sobie życzył. Ale przez podniesienie CPU Drive Strength możliwe jest poprawienie jego stabilności przy przetaktowanych szybkościach. A więc spróbuj wartości 2 lub 3, jeśli twój procesor nie chce tak po prostu pracować z większą szybkością.

Nie jest to jednak pewna metoda przetaktowywania CPU. Na dodatek zwiększenie CPU Drive Strenght nie poprawi jego wydajności.

a u mnie mam teraz 971 przy następujących ustawieniach

CPU FSB/PC -100/33

CPU FSB PLUS - 14

CORE VOLT - 1.725

DRAM - HCL+PCCL

za Chiny nie chce wstawać przy innym mnożniku niż 8.5

bo wolałbym aby szyna była np. 133/33 a mnożnik np.7.5

chyba że moje malowanie jest diabła warte

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle zamalowałeś mostki :roll: , ja swojego procusia kreciłem samą szyną nie zmieniałem mnożnika mam teraz ustawione 8.5 x 130, PCI idzie chyba na 37 albo 36Mhz ( nie pamiętam jush ) napięcie mam 1.7V i wszystko mi śmiga że hej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie laika ?!

wiem ale tak naprawdę to nie znalazlem odpowiedzi jak np. ustawić bios (co jak i na jaka wartość) po zamalowaniu mostków L1.Sprzęt jak niżej.

Czy ktoś mnie uświadomi ?

dzięki za podpowiedż

pozdr.

ja na swoim epoxie wyciagnałem coś kolo 1066Mhz ( na duronku 850 ofkoz ) znizylem mnoznik o 0.5 i ustawilm 133 magistralke i wszystko bylo full stabilne. coś tam jeszcze się bawiłem z wyższymi magiastralami ale stwierdzilem że 133 wystarczy. Oczywiście napięcie wtedy ustawiłem na 1.85V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to jednak pewna metoda przetaktowywania CPU. Na dodatek zwiększenie CPU Drive Strenght nie poprawi jego wydajności. 

oczywiście - od tego są MHz i mnożnik

a ten parametr odpowiada za wysokość amplitudy sygnału sterującego procesorem - czyli za napięcie! Od napięcia zależy stabilność (z chłodzeniem oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 200 lub 266 bo proce AMD dzialaja w DDR, czyli rzeczywista wartosc FSB jest 2x wieksza, to tak zeby byla jasnosc :D. Ja na swoim kompie (Duron 850@960 < 137x7) z Volcano 7 mam max 43 C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ktorej Sandrze mówisz ja mam 2003 pro

sprawdzałem Via Hardware v2.04

Sandrą i w biosie i praktycznie wszystkie temp. sie pokrywaja(różnica ok 1.o 0C

ent może podasz jak masz w biosie ustawione poszczegolne opcje włącznie z pamiatkami ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---BIOS---

SOFT MENU III:

Core Voltage -1.80V(0.04 w prezencie dostaje)

I/O Voltage- 3.30

FAST CPU command decode-NORMAL

CPU Drive Strenght- 2

Enhace...... -Enabled

Force.........-Enabled

Enable Dram...EnabledDram Clock -Host CLK

Advanced Chipset Features

Bank 0/1.. -FAST

Bank.... -Fast

Bank....4/5.. -FASt

DRAM Bank Interleave - 4-WAY

Delay Dram - AUTO

Md Driving - Hi

SDRAM Cycle - 2

Co do sandry to uzywam 2003, Via Hardware v2.04, VCOOL i tylko w sandrze zle wskazuje(od zawsze tak bylo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SOFT MENU III:

EnabledDram Clock - Host CLK(czyli synchronicznie jak FSB). Pamieci to ustawic tak: 2 cykle i reszta metoda prob. Jak nie bedzie stabilnie to 3 cykle i reszta ma maxa musi isc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie temperatura plyty wynosi od 28 stopni do 33 stopni.

Czyli praktycznie jak u mnie. Choc to mi nic teraz nie daje, bo ten czujnik znajduje sie blisko Clear CMOSm, a nie jak poczatkowo myslalem kolo mostka polnocnego. Wiec stad moje pytanie, czy mozna zdjazc cooler z tego mostka(glosny i niekiedy wyje) i zastapic go jakims radiatorem??? Bede zakladal WC wiec moze blok na chipset tez dac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wezme lutownicę :oops: :oops:

albo mialem za mało grafitu w ołówku

ustawiam tak jak radzi DaRo bo uważam iz ma rację

dodatkowo szyna 133/33

i nie wstaje ani przy mnożniku 8, 7.5 , 7.0 , 6.5

Dodatkowo sprawdziłem procka (ma wszystkie nóżki)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic takie ustrojstwo od zalmana. Kosztuje bodaj 39 zl, cale z miedzi. Wysokosc tego radiatora to okolo 4-5 cm. Z uwagi na geste uzebrowanie i dobry wyglada smiem twierdzic ze nie liczac chlodzenia wodnego to nic wydajniejszego i bardziej bezglosnego nie kupisz. BTW Osobiscie na chipsecie mam chlodzenie wodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz kupic takie ustrojstwo od zalmana. Kosztuje bodaj 39 zl, cale z miedzi. Wysokosc tego radiatora to okolo 4-5 cm. Z uwagi na geste uzebrowanie i dobry wyglada smiem twierdzic ze nie liczac chlodzenia wodnego to nic wydajniejszego i bardziej bezglosnego nie kupisz. BTW Osobiscie na chipsecie mam chlodzenie wodne.

A jak jest z zapinkami do blokow stosowanych na chipset plyty? Jak u Ciebie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruszyło !!!

Dzięki za porady !

problem jak zwykle był trywialny

w jednym z postow niechcący wyśmiewałem jakość grafitu w ołówku i rzeczywiscie !!!- wziąłem miernik i sprawdziłem(rysik na odcinku ok 3-4 mm) przewodzenie tych kórych używałem - w H i HB trzeba było nieżle potrzeć końcówkami miernika by mi zapiszczał(i to od czasu do czasu) Natomiast w B - piszczał 100 na 100 razy delikatnego dotknięcia

No i tym ołówkiem zamalowałem mostki L1

Mogę teraz zmieniac wszystko do woli i szynę i mnożnik

Wniosek - do trzech razy sztuka !!!

dzięki wszystkim za zainteresowanie się moim problemem

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...