pralka007 Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Chcę sobie dołożyć dodatkowy dysk twardy. Mam teraz słabiutki 5.400obr, 2Mb, 80 GB – na nim znajduje się system operacyjny i tak chcę zostawić. Drugi – sprawniejszy – 7.200obr, 8Mb, 160MB ma służyć wyłącznie do przechwycenia materiału z magnetowidu. Poza tym mam dwa napędy DVD_ROM i DVD. Podczas przechwytywania obydwa napędy nie będą wykorzystywane, dopiero później DVD-ROM będzie nagrywał materiał z dysku. Chodzi mi o zachowanie jak największej sprawności układu podczas przechwytywania. Jak podłączyć dwa dyski twarde i dwa napędy pod dwa gniazda IDE ? Czy dyski podłączyć pod jedno gniazdo, a napędy pod drugie, czy zrobić połączenie na przemian np. dysk na który będzie przechwytywany materiał połączyć razem z napędem DVD, który podczas tej całej „operacji” nie będzie wykorzystywany (nagrywarka DVD była by podłączona pod drugie IDE wraz z dyskiem systemowym). Czy napędy pomimo, że nie będą używane nie spowolnią mi dodatkowego dysku? Czy jak przy innym wariancie – kiedy dwa dyski są podłączone pod jedno IDE – dysk słabszy (w tym przypadku systemowy) nie osłabi mi dysku dodatkowego przypiętego do tej samej taśmy. W różnych forach są sprzeczne rady i nie wiem jaką konfigurację zastosować. Nie mam innych gniazd na płycie, więc mogę wykorzystać jedynie dwa IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralka007 Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Poradzono mi to : http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=600 co wy na to ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 16 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2005 Ja proponuję tak: 1 IDE - dysk systemowy - master, DVD(nagrywarka) - slave 2 IDE - dysk dodatkowy master, DVD - slave a co to wlasciwie daje?, poza powykrecanymi kabelkami IDE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Ja proponuję tak: 1 IDE - dysk systemowy - master, DVD(nagrywarka) - slave 2 IDE - dysk dodatkowy master, DVD - slave 1703197[/snapback] Kable to nic - na zadnym dysku nie wyciagnie wiecej niz UDMA33. Jesli DVD (czytnik) nie obsluguje UDMA to juz bedzie calkiem porazka, bo wtedy drugi HDD bedzie chodzil w PIO4. No chyba ze ma nagryware i DVD chodzace w UDMA100... sa takie? Ja bym podlaczyl tak: 1 IDE - oba HDD 2 IDE - oba DVD U mnie takie rozwiazanie funkcjonuje od 1,5 roku, przy czym jest uzywane do obrabiania filmow z DV. Dane z HDD1 na HDD2 i spowrotem przewala z szybkoscia 35 MB/s - to powinno wystarczyc do wszelkich nieprofesjonalnych zastosowan. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 Masz rację - napęd zwalnia transfer ale tylko w przypadku gdy obydwa są używane. Czyli jak kopiujesz z DVD1 na HDD1 to będziesz miał tryb transferu narzucony przez DVD1 ale jak używsz HDD1 i jakikolwiek inny komponent ale bez DVD1 to transfer na IDE ustala wtedy HDD1 i masz pełną prędkość czyli zapewnie UDMA5. EDIT> Jeszcze jedna rzecz - przy DVD1 które jest nagrywarką nawet przy transferze między DVD1 a HDD1 będziesz miał transfer UMDA4. Dla zwykłego DVD albo CD będzie to UDMA2. 1703960[/snapback] Hmm... zawsze myslalem ze tryb pracy IDE jest ustawiany przy starcie systemu i koniec. Poza tym zawsze myslalem, ze 2 urzadzenia na 1 tasmie musza pracowac w tym samym trybie, narzuconym przez wolniejsze z tych urzadzen. Widac zawsze bylem w bledzie :blink: To jak to jest z trymi trybami pracy IDE? Bo wiesz, wlasnie podwazyles dogmaty i masz teraz 2 wyjscia - albo zostaniesz prorokiem albo heretykiem :D pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A jednak PROROK :D No coz - przyznaje racje koledze i jednoczesnie solennie sobie obiecuje ze bede bardziej postepowy B) pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...