jojoro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Jakie polecacie wentylatory do obudowy i zasilacza? Zależy mi na ciszy, wiec pewnie będą chodzić na 5-7v. Do obudowy mogę dać maksymalnie jeden 80x80 (wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący) i 2x 50x50 (wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące) (chyba ze umieszcze je gdzieś z boku, bo z tyłu mam tak fatalnie zrobioną obudowę, że zmieszczą się tylko dwa malutkie wentyle) :( Ostatnia sprawa - co polecacie do chłodzenia Inno3d GF2mx400 64MB SDR RAM. Może wystarczy sam radiator? (Tego nowwego zalmana nie zainstaluję bo nie mam otworów montarzowych na grafice) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 www.4maxcool.pl, a poza tym to bylo juz. powinien radiator wystarczyc, chyba, ze mocno krecisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Jakie polecacie wentylatory do obudowy i zasilacza? Zależy mi na ciszy, wiec pewnie będą chodzić na 5-7v...1. to od razu odrzuc Spire i Sunon (choc z dwojga zlego to lepszy Sunon np KDE 1208PTB3) - szukaj czegos co nie ma ostrych rogow na lopatkach i te lopatki nie sa za bardzo lukowate - z firm polecam Papst/Panaflo/Adda/... - co do zasilacza to najpierw sprawdz czy ten Twoj obecny wentylator po spowolnienieu na 7V nie bedzie OK 2. jak maja byc ciche na 5-7V to kup takie ktore maja pobor pradu do okolo 0.18A, bo np jak sprawdzalem 0.22A i 0.25A to nawet na 5V troszke szumia 3. na lozysku kulowym, nie slizgi ... Do obudowy mogę dać maksymalnie jeden 80x80 (wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący) i 2x 50x50 (wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące) (chyba ze umieszcze je gdzieś z boku, bo z tyłu mam tak fatalnie zrobioną obudowę, że zmieszczą się tylko dwa malutkie wentyle) :( ...to umiesc ta 80 na gorze obudowy (na gornej sciance) - bedzie ladnie zbierac cieple powietrze 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 A co powiecie na wentylator RDM 8025S? benek --> umieszczenie go na górze obudowy to ciekawy pomysł, Niestety tam też brakuje miejsca - z jednej strony zasilacz, a z drugiej strony DVD-rom. :( Prześwit między jednym a drugim to 77mm. Wentylator 80mm nie wepchnę tam. Chyba zebym uciął jedną ściankę wentyla :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 A co powiecie na wentylator RDM 8025S? benek --> umieszczenie go na górze obudowy to ciekawy pomysł, Niestety tam też brakuje miejsca - z jednej strony zasilacz, a z drugiej strony DVD-rom. :( Prześwit między jednym a drugim to 77mm. Wentylator 80mm nie wepchnę tam. Chyba zebym uciął jedną ściankę wentyla :) Mozesz umiescic go na zewnatrz obudowy, o ile nic na niej nie stoi 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 ja mam jakegos sunona i na 12V 80x80 go nie slysze na 7 tym bardziej ale czasem chwile trwa zanim zaskoczy na 7V mam tesh sunona 92x92 ale ten jest slyszaklny na 7V ale moze byc i 12cm na chlodnicy ale lipa bo on nie szumi tylko brzeczy mam wygranego ostatnio coolermasteraSAF-B82 i jak na moje ucho jest glosny na razie go nie uzywam bo nie mam czym zrobic otworow w plycie i nei moge grila u siebie dostac w codegenie mam firmowy wentyl i moj jest cichy zasilacza nie slychac jak samego podlaczelm to po prostu cisza najlepiej sluchas wentyli w mijescu zakoopoo i faktycznie na malym amperazu tylko wiadomo miej pradu mneijsza moc mniejszy przeplyw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Mozesz umiescic go na zewnatrz obudowy, o ile nic na niej nie stoi 8)Hmm... a czy to nie będzie wyglądało... paskudnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Hmm... a czy to nie będzie wyglądało... paskudnie?zalezy jak to zrobisz - jak ladnie to nie powinno - ewentualnie mozesz na zewnatrz maznac wentylator jakims sprayem coby pasowal do koloru budy ale moze tez wygladac paskudnie - np u mnie tak wyglada :oops: - ale ja tylko walcze z halasem, przez co wentylatory nie sa przykrecone bezposrednio do blachy ale sa na przejsciowkach - okragle kominy o wys 15mm i srednicy 80mm (z odpowiednimi uszamui do przykrecania) wyciete z butelek po napojach, dodatkowo miedzy taka przejsciowka a blacha sa gabki i tak samo miedzy przejsciowka a wentylatorem sa gabki - ale dzieki temu 0 wibracji przenoszonych na obudowe 8) a i dodam ze mam te cholerne Sunony :( puszczone na okolo 7V sztuk 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jojoro Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 O właśnie! Ja też usiłuję walczyć z hałasem. Może udzielisz mi jakichś porad/gotowych rozwiązań? Na razie zmieniłem tylko cooler ze Spire na Zallmana. Jednak muszę poprawić obieg powietrza w środku, bo obecnie mam tam 41*C (na procku 50*C) przy 5v. Dlatego zdecydowałem się na dodatkowe wentyle i wymiane taśm na okrągłe kable. Jeśli chodzi o hałas to faktycznie, po odłączeniu dysków _nic_ nie słychać! Kompletna cisza. Ale przecież bez HDD pracować sie nie da.... a mój IBM tak świszcze aż cała obudowa drga. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 O właśnie! Ja też usiłuję walczyć z hałasem...wentylatorow nie przykrecaj nigdy do budy - lepiej przykleic silikonem uniwersalnym albo wymyslec jakies przejscowki - ja zrobilem takie ze po rozlozeniu przypominaja pasek o wys. 15mm i dlug 263mm (2*Pi*r + 10mm na sklejenie) z 4 trojkatami na gorze i 4 na dole (co 63mm) - po slejeniu tego paska, wygieciu trojkatow i zrobieniu w nich otworow masz "elegancka" przejsciowke - cienkie gabeczki jako podkladki dopelnia reszty te przejsciowki robilem po czesci po to zeby lepiej odizolowac wentylator od blachy, a po czesci zeby oddalic grilla od wlotu powietrza w wentylku (zmiejszenie szumu) w sumie to wentylatorow zasysaacych z kominami nie widac bo sa w budzie - widac tylko te wentylatory z przejsciwokami robiace za wyciag :( grill w zasilaczu wywalony, wentylator na 7V (dioda Zenera 4.7V puszczona zaporowo) ...Jeśli chodzi o hałas to faktycznie, po odłączeniu dysków _nic_ nie słychać! Kompletna cisza. Ale przecież bez HDD pracować sie nie da.... a mój IBM tak świszcze aż cała obudowa drga.tu sie troszke rozpisalem o moim rozwiazaniu dla Fujitsu na swist lozysk troszke pomaga bardziej na pierdzenie HDD http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=14936&highlight= a co do IBM to zobacz sofcik do pozycjonowania glowic (na stronie IBM ale nie pamietam jak to sie nazywalo) PS sorry przejsciowki maja nie 15mm wys. tylko 20mm :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...