Hipo Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Dziś odblokowałem sobie wreszcie mnożnik w moin Xp -ku i pełen radości bo udało się za pierwszym razem, puszczam kompa na 10x166 i róg. Okazuje się ze komp pada na fsb 166 juz przy sprawdzaniu dysków. W instrukcji do płyty pisze wyraznie ze przy fsb 166 jest dzielnik 1/5 wiec nie wiem co się dzieje. Help. :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 A pamięci przestawiłeś na wolniejszy tryb, nie 133+pci ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Dziś odblokowałem sobie wreszcie mnożnik w moin Xp -ku i pełen radości bo udało się za pierwszym razem, puszczam kompa na 10x166 i róg. Okazuje się ze komp pada na fsb 166 juz przy sprawdzaniu dysków. W instrukcji do płyty pisze wyraznie ze przy fsb 166 jest dzielnik 1/5 wiec nie wiem co się dzieje. Help. :cry: :cry: :cry: Pisać to se może a prawda jest całkiem inna było o tym postów już wiele i prowadzilisy wiele dyskusji aby dojsc jakie wersje tej płyty działają na fsb166 i faktycznie mają dzielnik1/5 poczytaj ponizej http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=146...ighlight=soltek http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=119...ighlight=soltek http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=10002&highlight= mam nadzieje ze twoja jest z tej ver. która działa bo moja smiga az miło :D:D a mam wersje c a numer pll jest w postach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Pamięci chodzą synchronicznie z fsb tzn. też na 166, zresztą maks wytrzymywały 190 MHz więc nie wiem co sie pochrzeaniło. Teraz z musu mam ustawione 12,5x140=1758 i chodzi ok, pamiątki na 176Mhz. Zależy mi na fsb 166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Pamięci chodzą synchronicznie z fsb tzn. też na 166, zresztą maks wytrzymywały 190 MHz więc nie wiem co sie pochrzeaniło. Teraz z musu mam ustawione 12,5x140=1758 i chodzi ok, pamiątki na 176Mhz. Zależy mi na fsb 166. niektóre płyty z niektórych seri potrafiły przejśc posta i nawet załądować połowe systemu a zaraz pózniej zwiecha .ustaw wszystko na jak najwolniejsze timingi jak najwolniej . podnieś na nich napiecie o,1V zostaw w komputrze tylko grafike i sprawdz czy działa na 166 .sprawdz też zasilacz moze za małe napięcia podaje i tak podkrecony Xp troche prąd zabiera i moze zasiłka nie wyrabia .podaj jakie masz napiecia jak komp ci działa na 140. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Pamięci chodzą synchronicznie z fsb tzn. też na 166, zresztą maks wytrzymywały 190 MHz więc nie wiem co sie pochrzeaniło. Teraz z musu mam ustawione 12,5x140=1758 i chodzi ok, pamiątki na 176Mhz. Zależy mi na fsb 166. nawiasem to ja tak miałem przy poprzedniej wersji płyty(poszła na serwis i mam teraz nową) wszystko do 146 było piekne i ładnie działało .wyzej już sie krzaczyło i nie był to procek ani pamieci ani grafika . na 158 był koniec zero reakcji. poprstu to była ta wersja kw której o 166 mozna było pomazyc.(dodam ze te 158fsb) to udało mi sie wycisnąc na WC na chipsecie . i nie pomogłu zmiany biosów lepsze chłodzenie .taka wersja . zwalona przez solteka. był post pisany do soltego przez naszego forumowicza i dostalimmy odpowiedz . poszukaj jest w postach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Dzięki zaraz rozbieram kompa jeszcze raz i bedę badał wersje płyty i pll. Tak przy okazji napięcia są w normie co jest ewenementem na Codegenach, maksa wachniecia to 0,01V. Wywale wszystko oprócz grafy i zobaczę jak będzie to łazić. Pamątki są łagodnie traktowane oprócz MHz i napiecia bo to zwykłe no name. Zrobie testy i napiszę co mi z tego wyszło. Dzięki za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Sprawdzielem i wiem tylko tyle że mam pll UM240083 0208 94228BF, czyli chyba to jego wina, o co chodzi z tym listem do solteka bo nic o tym nie doczytałem w tych postach?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Sprawdzielem i wiem tylko tyle że mam pll UM240083 0208 94228BF, czyli chyba to jego wina, o co chodzi z tym listem do solteka bo nic o tym nie doczytałem w tych postach??nie chce mi sie teraz tego szukać ale chyba ktoś miał własnie taką wersje 0208 i nie działała na 166 ja mam chyba 0213 i smiga bez problemu tylko testy wszystkie pokazują 1/4 i dalej pracuje na tej co poniżej tak na wszelki wypadek . list był wysłany z zapytaniem co jest grane poszukaj w postach nie pamietam w którym . i dostalismy odpodwiedz z solteka ze oczywiscie płyta ma 166fsb ale ma dzielnik 1/4 wiec pci to 41 (jak by tym wcale nie byli zdziwieni) wiec wiedzieli już ze coś z tą płytą nie tak . i jakieś chyba 3 tygodnie pózniej wyszły już nowe rev.c pózjiej rev E tej płyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 No to dostałem po rogu, wywaliłem wszystko z kompa i przy fsb 166 dostaje tylko ładny obrazek z posta że ram jest ok i zwis. No i nie rozumie tego bo nawet odpiołem dyk i cd, została sama grafa, pamieci na min. i <span style="color:red;">[ciach!]</span>o. Chyba wywale tego szajsa i sprawie sobie jakiegoś epoxa czy gigabyte'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Dzięki zaraz rozbieram kompa jeszcze raz i bedę badał wersje płyty i pll. Tak przy okazji napięcia są w normie co jest ewenementem na Codegenach, maksa wachniecia to 0,01V. Wywale wszystko oprócz grafy i zobaczę jak będzie to łazić. Pamątki są łagodnie traktowane oprócz MHz i napiecia bo to zwykłe no name. Zrobie testy i napiszę co mi z tego wyszło. Dzięki za odpowiedzi. a sprawdzales napiecia podczas kopiowania czegos na dysku ? wlacz jaksi monitor nampiec kopiuj ajkis duzy plik i po 15 sekundach juz napecia pospadaja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 No to dostałem po rogu, wywaliłem wszystko z kompa i przy fsb 166 dostaje tylko ładny obrazek z posta że ram jest ok i zwis. No i nie rozumie tego bo nawet odpiołem dyk i cd, została sama grafa, pamieci na min. i <span style="color:red;">[ciach!]</span>o. Chyba wywale tego szajsa i sprawie sobie jakiegoś epoxa czy gigabyte'ano to dokładnie tak jak mówiłem mi poprzednia tez tak pieknie posta przechodziła i zwis nawet jak w kompie nie było podpietego (tak jak ty teraz ) nic oprócz grafiki nawet pamieć zostawiłem tylko jedną . post i zwis. wiec chyba niestety nici z 166 przykro mi . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 6 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2002 Ku mojemu zdziwieniu w Speed Fanie spadło tylko 5v z 4.97 na 4.92 poza tym brak wachań. Napięcie zapodaje na proca max i nic mi to nie daje. Dzieki za pomoc, kończe ten topic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...