johnnythed Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 Próbuję dodać własny pakiet i mam z tym trochę problemów, tzn tak wygląda mój pakiet package nowy.tools; public class Jeden { public static void wypisz(String s) { System.out.println(s); } } wszystko się kompiluje, 0 błędów. a tak wygląda projekt w którym próbuję użyć pakietu import classes.nowy.tools.*; public class Dwa { public static void main(String[] args) { Jeden.wypisz("slowo"); } } pojawia się ciągle ten sam problem z linią Jeden.wypisz("[gluteus maximus]"); ponieważ ciągle mam komunikat o błędzie cannot access Jeden Jeżeli kompiluje bez lini Jeden.wypisz("[gluteus maximus]"); to wszystko jest dobrze skompilowane, a więc pakiet jest importowany. Nie mam pojęcia co nie działa, byłbym wdzięczny za pomoc (wszystko jest robione w JCreator klasy Jeden i Dwa zostały stworzone jako oddzielne projekty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 22 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2005 (edytowane) Jeżeli kompiluje bez lini Jeden.wypisz("[gluteus maximus]"); to wszystko jest dobrze skompilowane, a więc pakiet jest importowany. Nie mam pojęcia co nie działa, byłbym wdzięczny za pomoc (wszystko jest robione w JCreator klasy Jeden i Dwa zostały stworzone jako oddzielne projekty) 1712589[/snapback] Pakiet nie jest importowany , jesli nie korzystasz z klas zdefiniowanych w tym pakiecie to kompilator go po prostu nie próbuje załadować i tyle. Prawdopodobnie nie masz odpowiednio ustawionej sciezki CLASSPATH i dlatego pakiet nie moze byc załadowany , zajżyj do katologu z JDK a zobaczysz ze znajdują się tam wszystie "normalne" pakiety których uzywasz. Z sieci mozna ściągnąć ksiązkę Bruce Eckela "Thinking in Java " - 2 edycja w formacie pdf,gdzie pakiety są bardzo dobrze opisane http://www.planetpdf.com/developer/article...?ContentID=6632 Edytowane 22 Października 2005 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...