Skocz do zawartości
johnnythed

Java - Dodawanie Własnych Pakietów

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuję dodać własny pakiet i mam z tym trochę problemów, tzn

tak wygląda mój pakiet

package nowy.tools;

public class Jeden {

public static void wypisz(String s) {

System.out.println(s);

}

}

wszystko się kompiluje, 0 błędów.

a tak wygląda projekt w którym próbuję użyć pakietu

import classes.nowy.tools.*;

public class Dwa {

public static void main(String[] args) {

Jeden.wypisz("slowo");

}

}

pojawia się ciągle ten sam problem z linią Jeden.wypisz("[gluteus maximus]"); ponieważ ciągle mam komunikat o błędzie cannot access Jeden

Jeżeli kompiluje bez lini Jeden.wypisz("[gluteus maximus]"); to wszystko jest dobrze skompilowane, a więc pakiet jest importowany. Nie mam pojęcia co nie działa, byłbym wdzięczny za pomoc (wszystko jest robione w JCreator klasy Jeden i Dwa zostały stworzone jako oddzielne projekty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kompiluje bez lini Jeden.wypisz("[gluteus maximus]"); to wszystko jest dobrze skompilowane, a więc pakiet jest importowany. Nie mam pojęcia co nie działa, byłbym wdzięczny za pomoc (wszystko jest robione w JCreator klasy Jeden i Dwa zostały stworzone jako oddzielne projekty)

1712589[/snapback]

Pakiet nie jest importowany , jesli nie korzystasz z klas zdefiniowanych w tym pakiecie to kompilator go po prostu nie próbuje załadować i tyle.

Prawdopodobnie nie masz odpowiednio ustawionej sciezki CLASSPATH i dlatego pakiet nie moze byc załadowany , zajżyj do katologu z JDK a zobaczysz ze znajdują się tam wszystie "normalne" pakiety których uzywasz.

Z sieci mozna ściągnąć ksiązkę Bruce Eckela "Thinking in Java " - 2 edycja w formacie pdf,gdzie pakiety są bardzo dobrze opisane http://www.planetpdf.com/developer/article...?ContentID=6632

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi