Skocz do zawartości
Suchy101

Athlon Xp-m - Temat Wyczerpany ? Nie Calkiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przeczesalem cale 88 stron o AthlonkachXP Mobile i NIKT nie wspomnial ani slowa o modelach 2800+

Jestem obecnie w trudnej sytuacji gdyz musze szybko zdecydowac sie na jeden z nich - 2500 lub 2800, oba 1.65V. (najpierw dostalem 2500+ 1.45V, okazal sie walniety, mimo ze sprzedawca tweirdzi ze jest sprawny, i musze wymienic, a maja tylko wersje 1.65V)

O pierwszym wiem juz ze sa "raczej" ok. z kolei o drugim nic.

Moje rozumowanie jest nastepujace - decydujac sie na 2500 moge potencjalnie osiagnac jakies 2.4 GHz - 2.5 GHz , choc nie powiedziane.

Z kolei ten 2800+ jest taktowany cos okolo 2.17GHz, czyli juz blisko szczescia - liczac ze niemal kazdy procesor da sie troche przetaktowac te 200 czy 300 MHz wydaje sie w zasiegu tego procesora, ale czy napewno - z drugiej strony moga to byc modele o krancowych mozliwosciach ... no i wlasnie tego chcialbym sie dowiedziec, jak to jest naprawde.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mój Athlon 2800+ Mobile (1,675 V standard) chodzi na 2300 Mhz przy 1,65 V

na 2400 przy 1,85 a na 2500 nie próbowałem ale pewnie coś ok 1,95V

Warto zuważyć że podnoszenie napięcie staje się nie proporcjonalne względem zwiększającej się mocy a to z powodów kresu wydajności technologicznej architektury procesora.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie sam miałem dylemat czy brać mobilnego 2500 czy 2800 po przeczytaniu masy różnych materiałów wybrałem po prostu tańszy procek czyli 2800 i jestem zadowolony z zakupu.

Z doświadczenia mojego i 2 znajomych wiem że mobilny 2800 + kręci się całkiem ładnie na 1,65 V chodzi bez większego zająknięcia na 2400 Mhz, jak wzmocnisz go do 1,8-1,9V powinien wyciągnąć 2500 Mhz. Wiadomo że zawsze jest to kwestia szczęścia, chyba jednak nie warto przepłacać za model 2500+ dodatkowych 100 zł ( mniej więcej o tyle są droższe na allegro ), bo też może ci się trafić jakiś słabiej kręcący się model.

Generalnie kupując tego 2800 + też możesz liczyć na 2400/2500 ale jak sam napisałeś pewności nigdy nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 2800+ M standardowe napiecie 1.65, ostatnio zmniejszylem mu napiecie do 1,55 i ustawilem nominalne ustawienia czyli 16x133 (jako ze pamniec wyslalem do serwisu i mam tylko na 266) i dziala stabilnie. Natomiast jak pamiatka wroci to ustawie spowrotem tak jak chodzil wczesniej czyli 12x200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorwalem od kumpla mobilnego 2800+. Jak na razie puscilem go na 2400Mhz na 1,65V (12*200), potem probowalem go puscic na 2500Mhz. Tez poszedl na 1,7V (12,5 *200). Jak znajde troche czasu to podniose mu szyne. moje Twinmos'y na Mtec'ach ida na 220. Maly zapas jest.

ps potem serie podam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...