kosmommm Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Witam, na wstępie prosze o wybaczenie jeśli rozwiąznie mojego problemu leży gdzieś w stosie tych wszystkich postów w tym dziale, chociaż nie sądze. A problem wygląda tak: Mam sieć składającą się z 3 kompów, huba planet i routera cerberus adsl i problem jest w szybkości wzajemnej komunikacji komputerów. Dwa kompy mają sieciówki 10/100 jeden 10, hub jest 10 router 10/100. Wiec w teori nawet ustawiając całą siec na 10 to przy przesyłaniu plików między komputerami powinno być osiągane coś koło 800kb/s a wcale tak nie jest, a raczej nie zawsze, co jest jeszcze dziwniejsze. Co jakiś czas kopiowanie idzie dobrze co jakiś czas nie. I jest rżnie dla różnych kompów i różnego kierunku transmisji. Dzisiaj sie zdenrwowałem (znów) i przyniosłem dwa kompy do pokoju z routerem, odłączyłem reszte sieci. ustawiłem router i oba kompy na szybkosć 100, zapuściłem kopiowanie, ucieszyłem sie jak cholera bo mi 8 megabajtów na sek wyskoczyło, 2 minut 700mb plik, full wypas jednym słowem...ale...wiem że na takiej prędkości sieć nie może chodzić bo mam jeden komp podłączony tylko do routera a reszta kompów łączy sie przez huba który jak już wspomniałem jest tylko 10, właśnie dlatego ustawiłem zgromadzone w jednym pokoju kompy i router na 10 full dupleks. Zapuściłem kopiowanie i wszystko było na pierwszy rzut oka wporządku, 800kilobajtów na sek jak sie patrzy, ale to było już na tyle jeli chodzi o moje zadowolenie, mina mi sie pogorszyła gdy zauważyłem że prędkosć ta osiągana jest tylko kopiując za pomocą jednego kompa i to jedną stronę. W drugą stronę i na drugim kompie w obie strony transmisja była ponad dwa razy wolniejsza. Ale to jeszcze nic, z czasem wszystko w cudowny spoosób jeszcze gorzej zaczęło działać i teraz kopiuje sie jeszcze dłużej i tylko czasami na tym jednym kompie w jedną strone kopiuje sie szybko (tzn 800 na sek). Próbowałem już wielu rzeczy, firewalle mam wyłączone, poinstalowałem na obu kompach avasty żeby sprawdzić czy to nie wina trojanów, a podczas prób wyłączałem , ma też zainstalowane netpekkery do ograniczania transferu ale na czas prób wyłączyłem ograniczenia pozostawijąc pekkery tylko by obserwować rozmiar transferów. ' wszystkie kompy pracują na xp sp2. Suma sumaróm, w tym momencie dla mnie to już jest jakaś magia, nie mam pojęcia co z tym moge jeszcze zrobić. Plis ratujcie!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 Myśle żebyś podarował sobie ten hub i podłączył wszystko do routera. Raz że huby zamulają sieć, brak jakiegokolwiek zarządzania to jeszcze jest strasznie wolny. Lepiej kupić sieciówkę 100 do tego trzeciego kompa. Bo w tym przypadku cięzko coś poradzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inesian Opublikowano 23 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2005 predkosci typu 10 czy 100 Mb/s jest osiagalne tylko wtedy kiedy w sieci sa dwa kompy (np polaczone kabelkiem krosowanym), kiedy jest ich wicej transfer automatycznie spada, to jest raczej logiczne :) siec taka jaka budujesz jest niestety siecia kolizyjna i nigdy przy wiekszej niz 2 kompy nie osiagniesz 100% wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 predkosci typu 10 czy 100 Mb/s jest osiagalne tylko wtedy kiedy w sieci sa dwa kompy (np polaczone kabelkiem krosowanym), kiedy jest ich wicej transfer automatycznie spada, to jest raczej logiczne :) siec taka jaka budujesz jest niestety siecia kolizyjna i nigdy przy wiekszej niz 2 kompy nie osiagniesz 100% wydajnosci 1714725[/snapback] chyba ze masz wiecej kompow na switchu, wtedy mozliwe jest uzyskanie maksymalnej predkosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmommm Opublikowano 24 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2005 (edytowane) no albo ja sie nie dość wyraźnie wypowiedziałem alboi wy nie umiecie czytać, przecież napisałem że ustawiłem celowo taką sytuacje w której jest tylko router i dwa kompy, bez huba i bez kompa z kartą max10...a pozatm kiedyś połączyłem dwa kompy bezpośrednio i objawy były takie same...i transfer nie ma prawa tak spadać, tego to mi nie wmówicie, w jedną strone ma kopiować z 6 razy wolniej jak w drugą? napewno..... jest tu ktoś kto rzeczywiście może mi pomóc??????? help help help...aaa dodam jeszcze że po napisaniu postu wgrałem najnowszy soft do kart sieciowych, nic sie nie zmieniło....aaa i huba sobie nie moge darować bo musiałbym ciągnąć conajmniej dwa bardzo długie kable do dwóch kompów zamiast jedego do huba...ale tak czy inaczej powtarzam że w zorganizowanej przezemnie sytuacji hub jest wykluczony Edytowane 24 Października 2005 przez kosmommm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmommm Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 (edytowane) wydaje mi sie że rozwiązałem problem, zainstalowałem wszędzie najnowsze sterowniki do siecciówek, przełączyłem wszystkie sieciówki mające taką opcje na automatyczne wykrywanie szybkości i rodzaju dupleksu, a w sieciówce 10 co takiej opcji nie posiadała przełączyłem na tryb pół dupleksu, cała siec tera śmiga że ho, każdy komp z każdym łączy sie bez problemu, nawet przechodząc po drodze przez router i huba;]...a na koniec chciałbym podziuękować meloonowi z forum neostrady za inspirację:] Edytowane 29 Października 2005 przez kosmommm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...