Skocz do zawartości
Gość metall2

Wentyle W Chieftec 360w-302 Df

Rekomendowane odpowiedzi

Po długim domyślaniu się co jest przyczyną aż tak dużego nagrzewania się tego zasilacza (jak zauważyłem wentyl z tyłu obudowy nie robi praktycznie żadnego podmuchu a działa), postanowiłem przeprowadzić pewien eksperyment - rozebrałem zasiacz i obruciłem wentylator wywalający powietrze z budy. ZERO RÓŻNICY!!! Jak pokazuje mój Bios, wentylki w tym zasilaczu robią ok. 1300 RPM. mam na budzie 80-tkę BeQuiet która robi 1700 RPM i NIE WIEŻĘ że wentyle w Chieftecu mogą tyle robić - ten BeQuite robi w porównaniu do nich ogromny przepływ powietrza (one robią tak jakby nie robiły wcale). Czy można coś zrobic (nie licząc wymiany wentyli) aby zasialcz się tak nie grzał? Pierwszą godzinę jest jak lodówka później to już piecyk a nawet kotłownia ;)

---------------------------------------------------------------------

Sempron 2400+@2700+ (195*10),

2*256GoodRAM Dual (7-3-3-2),

ECS N2U400-A,

5200 Ultimate (310/614)

Chieftec 360-302 DF

Buda jakaś CODEGEN z BeQuite z tyłu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długim domyślaniu się co jest przyczyną aż tak dużego nagrzewania się tego zasilacza (jak zauważyłem wentyl z tyłu obudowy nie robi praktycznie żadnego

Chyba cos nie tak z tym zasilaczem bo jak się nagrzewa i nie przyspiesza to jest nieprawidłowo...

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nic. Grałem na kompie przez 4h (wyłączyłem dodatkowy wentyl) i jak zwykle po takim czasie miałem na CPU 42 stopnie to teraz mam 53!!! Sprawdzałem Everestem - wentyle przyspieszyły o 50-100RPM (ale to moży być ich normalna praca), a buda nad zasilaczem zrobiła się dziwnie ciepła.... Nie wiem co z tym zrobić - na gwarancji nie oddam szkoda czasu (w końcu mam jeszcze ten dodatkowy wentyl). Wie ktoś może czy Chieftec oferuje gwarancję door-to-door???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Chiefteca 1136H i konfig taki jak w sygnaturce i muse powiedzieć że ten zasilacz wogle sie nie grzeje (prime95) i jego wentylatorki ledwo co się krecą. W moim poprzednim kompie (celeron 2.4@2.6, 512ram, 4200Ti, 1 dysk i jedna nagrywarka) grzał się owiele mocniej i jego wentylatory przyspierzały. Z tej sytłacaji jestem bardzo zdziwony...

Niedłudo będe miał moze miernik i zobacze jak ten model trzyma napięcia.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi