Skocz do zawartości
Lewusik

Budowa Sieci Wifi Do 1 Km

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mieszkam na osiedlu domkow jednorodzinnych i chce udostepnic internet przez wifi. Poczatkowo mialo to być na moj dom czyli 2 pietra, ale skoro bede mial w domu acces pointa to czemu by nie wystawic anteny zewnetrznej i "troche" rozszerzyc zasieg. Tylko teraz tak:

1 - jakiej uzyc anteny aby sygnal byl w promieniu do 1 kilometra?

2 - czy osoby odbierajace sygnal w odleglosci do 150 metrow musza miec anteny zewnetrzne czy moglo by sie to udac tylko z katra radiowa u tych osob?

3 - jezeli musza miec anteny zewnetrzne to jakich uzyc aby koszt nie byl zbyt duzy?

Odnosnie Acces Pointa to myslalem nad Planet WAP- 1963A.

Jestem w tym temacie laikiem ale postaram sie rozszerzyc moja wiedze ;)

Tazke prosze podpowiedz co warto uzyc.

Z gory dzieki

Pozdrawiam

Dodam ze lacze internetowe to max 1Mbps.

Edytowane przez Lewusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mieszkam na osiedlu domkow jednorodzinnych i chce udostepnic internet przez wifi. Poczatkowo mialo to być na moj dom czyli 2 pietra, ale skoro bede mial w domu acces pointa to czemu by nie wystawic anteny zewnetrznej

no z tym to sie tak nie rozpędzaj, bo jak wystawisz antekę na dach to nie bedziesz miał zasięgu na parterze, u mnie przy antenie dookólnej na dachu mam zasięg w ok. 60% powierzchni kondygnacji poniżej dachu, z tym że strop to płyty żelbet.

1 - jakiej uzyc anteny aby sygnal byl w promieniu do 1 kilometra?

każda dobra dookólna ci oobleci w tym promieniu... poszukaj w dipol, interline, chipdrive lub cyberbajcie

2 - czy osoby odbierajace sygnal w odleglosci do 150 metrow musza miec anteny zewnetrzne czy moglo by sie to udac tylko z katra radiowa u tych osob?

wszystko zależy od warunków, jakie sciany, jakie tłumienie... ale raczej wystosuj jakieś panelki na zewnątrz... mniej stresu i lepsza jakość sygnału

3 - jezeli musza miec anteny zewnetrzne to jakich uzyc aby koszt nie byl zbyt duzy?

poszukaj w ofercie tych firm które już podałem...

Odnosnie Acces Pointa to myslalem nad Planet WAP- 1963A.

jesli ten APek ma ci zarządzać także pasmem po radiu to poszukaj ovislinka 1120 z softem APPro, cena 305zł na allegro... choć możesz też dokupić ten soft do tego planeta...

Jestem w tym temacie laikiem ale postaram sie rozszerzyc moja wiedze ;)

no to powodzenia w "staraniu się" ;)))

Dodam ze lacze internetowe to max 1Mbps.

no to zarządzanie pasmem ci się przyda jak najbardziej, jesli nie na AP to na routerze...

pozdrawiam i powodzenia w walce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt: strop zel-beton :/ na dwa pietra nizej pociagne kablem od ap a najwyzej kupie karte radiowa do mojego kompa i bede testowal. w pozniejszym czasie wystawie antene ;) antena:Horizont midi 2.4 GHz 9 dbi lub 12 dbi; ap: ASMAX AR804GU MODEM ADSL ROUTER SWITCH+ WiFi. ten asmax dobry jest? da rade? czy jakos wtyki nie pasuja czy sa jakies klopoty?

No i chcialbym dodac ze rezygnuje z dzielenia pasmna no bo niestety to wychodzi za drogo :/

Edytowane przez Lewusik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asmaxa nie znam, ale poszukaj bo pewnie były posty na temat....doukentacja pewnie też jakaś jest na stronach asmaxa, a jesli rezygnujesz z dzielenia pasma to rozumiem że ovislink z APPro jest dla ciebie za drogi :D... no to sorry ale zapomnij o tej antenie zewnętrznej, bo kilku emulaczy ci konkretnie zawali całe łącze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi