Skocz do zawartości
Uzytkownik_X

Komp Nie Uruchamia Sie!

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem nowy dysk twardy - Caviar 80GB. Zrobilem partycje, zainstalowałem Windowsa Xp, antywirusa, kodeki, sterowniki, itp... Wszystko działało bez zarzutu, ale... Gdy wyłączyłem kompa, następnego dnia wszystko sie posypało!! BIOS startuje normalnie, wykrywa HDD, a pozniej czarny ekran i NIC!! Kontrolka z dysku nie swieci. Komp wisi!! Po kilku resetach to samo. :mur: W trybie awaryjnym uruchamia sie, ale bardzo dlugo laduje sie tez czarny ekran przez ok. 5min. Teraz nawet w trybie awaryjnym nie chce sie uruchomic!!! Czy to wina HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie instaluje od nowa system. Usunalem wszystkie partycje, utworzylem jedna podstawowa partycje. Moze teraz bedzie OK. A co do konfiguracji kompa to jest to Celeron 800Mhz, płyta VIA Apollo BVC3A, GeForce2MX 100/200, 320MB RAM DIMM no i oczywiscie WD Caviar 80GB. Wszystko dziala na FSB 100Mhz. Zasilanie jest Ok, taśmy również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jest nowy i u kumpla działał OK. Kondensatory na płycie również są w porządku (przynajmniej tak mi sie wydaje).

W BIOSie włączyłem dokładny test pamięci ( a raczej wyłączyłem Quick Power On Self Test). Okazało sie że Bios testuje pamięć 3 razy (tzn. dochodzi do327680KB - tyle mam RAMu i zaczyna test od początku), dopiero za trzecim razem włącza sie system. Jednak jeśli wyłącze całkowicie kompa i włącze go jeszcze raz to mimo trzykrotnego testu pamięci system sie nie uruchamia. :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi