Uzytkownik_X Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Niedawno kupiłem nowy dysk twardy - Caviar 80GB. Zrobilem partycje, zainstalowałem Windowsa Xp, antywirusa, kodeki, sterowniki, itp... Wszystko działało bez zarzutu, ale... Gdy wyłączyłem kompa, następnego dnia wszystko sie posypało!! BIOS startuje normalnie, wykrywa HDD, a pozniej czarny ekran i NIC!! Kontrolka z dysku nie swieci. Komp wisi!! Po kilku resetach to samo. :mur: W trybie awaryjnym uruchamia sie, ale bardzo dlugo laduje sie tez czarny ekran przez ok. 5min. Teraz nawet w trybie awaryjnym nie chce sie uruchomic!!! Czy to wina HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 hmmm, a moze bios probuje odpalic system z jakiegos innego urzadzenia (pendrive, cdrom, flopp) i odpala czarny ekran (np z PD). Jesli wykluczysz bios to ja bym jeszcze system przeinstalowal. Nie podales tez reszty konfiguracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzytkownik_X Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Wlasnie instaluje od nowa system. Usunalem wszystkie partycje, utworzylem jedna podstawowa partycje. Moze teraz bedzie OK. A co do konfiguracji kompa to jest to Celeron 800Mhz, płyta VIA Apollo BVC3A, GeForce2MX 100/200, 320MB RAM DIMM no i oczywiscie WD Caviar 80GB. Wszystko dziala na FSB 100Mhz. Zasilanie jest Ok, taśmy również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzytkownik_X Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 NADAL NIC... System zawiesil sie podczas instalacji!! :mur: Zaraz mnie szlag trafi... Podłączyłem dysk na slave i jeszcze raz instaluje Windowsa. Nie mam pojęcia co moze być nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 zworkami na HDD ustawic ograniczenie do 32GB bo masz "nie nowy" chipset wiec tu moze byc przyczyna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzytkownik_X Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 NADAL NIC!! :mur: :mur: :mur: Ale teraz zauważyłem pewną zależność: Przy pierwszym uruchamianiu komp sie zawiesza podczas startu systemu, ale jak go zresetuje jest OK. Teraz boje sie wyłączyć kompa... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 25 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2005 Ta sprawdź zasilacz (miernik w łapę). Potem kondensatory na płycie gł. Potem weź dysk do kolegi niech podzieli go na partycje. I napisz jakie masz napięcia i czy kondensatory nie są wybrzuszone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzytkownik_X Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Zasilacz jest nowy i u kumpla działał OK. Kondensatory na płycie również są w porządku (przynajmniej tak mi sie wydaje). W BIOSie włączyłem dokładny test pamięci ( a raczej wyłączyłem Quick Power On Self Test). Okazało sie że Bios testuje pamięć 3 razy (tzn. dochodzi do327680KB - tyle mam RAMu i zaczyna test od początku), dopiero za trzecim razem włącza sie system. Jednak jeśli wyłącze całkowicie kompa i włącze go jeszcze raz to mimo trzykrotnego testu pamięci system sie nie uruchamia. :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 26 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2005 Ten poczatkowy test pamieci to mozesz sobie... wiesz co :wink: Jeszcze nigdy nie widzialem zeby wykryl uszkodzenie pamieci. Sciagnij sobie Memtest86 i tym sprawdz. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...