Skocz do zawartości
Spookie

Raid 0 Jak Zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie dyski to 2 x Samsung 160 GB SATA2 płyta chwilowo Asus K8N.

Aktaulnie system odpalam z dysku IDE...

Co mam ustawić aby mieć ten RAID 0 ?

Czy jak zmienie płyte główną to będe musiał robić wszystko od początku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ale za bardzo nie skapowałem :P

Jak ktoś by mi to tak bardzieł "łopatologicznie" wyjaśnił to byłbym bardzo wdzięczny. :)

Jedyne co wiem to

1. Mam coś przestawić w biosie ale konkretnie niewiem co.

2. Podczas instalacji Windowsa mam wcisnąć F6 i zainstalować jakieś tam sterowniki z dyskietki ale niewiem z kąd mam ORT: ORT: w z i ą ś ć (wali sie forum) te sterowniki.

To tyle... :mur:

EDIT:

...już w biosie sobie poradziłem ale w instrukcji jakoś inaczej to wyglądało...

W biosie wystarczyło dać RAID mode Enable wybrać kanały [dyski] które trzeba złączyć potem już wyskoczyło okenko [F10] z trybem RAIDu był opcje: stripping RAID 0[połączenie 2 dysków w jeden ale ich pojemność się sumuje],mirroring RAID 1 [połączenie 2 dysków w jeden są odbiciem siebie ], stripe mirroring RAID 0+1 i spanning to RAID 5 ? [do tego trzeba 3 HDD czy jak ?]

Dobra kwestje biosu mam już za sobą...

Teraz jak zainstalować system aby to chodziło szybko ? // wiem że tutaj podczas instalacji trzeba wcisnąć F6 i zainstalować sterowniki do SATA,RAID ? tylko z kąd je ORT: ORT: w z i ą ś ć czy już może nic nie trzeba i wystarczy zainstalować normlanie windowsa i już wszystko bedzie wszystko śmigało ?

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi