50k07 Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Witam. Niedługo zakupuję sobie kompa z DFI LP i chcialbym wiedziec na samym poczatku jak ustawic manualnie wartosci timingow dla RAM. Nie prosze was jednak o gotowy przepis (bo takiego przeciez nie ma... ) chodzi mi o to, zeby moze ktoś mądrzejszy odemnie wyjaśnił mi znaczenie wszystkich timingów. Dotarłem już do tego, że jest ich około 12cie, opisanych znalazłem narazie niestety tylko 8 (Bank Interleaving, Burst Length, CAS latency, Command Rate, RAS Precharge Time, RAS-to-CAS Delay, Row Active Time no i Memory Clock :) Czy ktoś uprzejmy mógłby mi wyjaśnić w oparciu pewnie o zasadę działania DRAM, znaczenie funkcję i wpływ na OC pozostałych wartości? Z góry dziękuje za wyjaśnienia dla nowicjusza tuningu nowoczesnych pamięci. Na koniec jeszcze dodam że mają to być 2 moduły po 256 PATRIOT te z modelem zakończonym KH, z radiatorkami 400Mhz. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 O jejku i po co jest to FAQ http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=52396 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
50k07 Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2005 Hmm ale przecież tam opisane jest tylko jak ustawiać 4 wartości (tRAS = Minimum RAS Active Time; (t)CL = CAS Latency; tRCD = RAS to CAS delay; tRP = row precharge time) :( ( z całym szacunkiem dla kogos kto to zrobił !! :) B) ) ...I przepraszam że pytam, ale wiedziałem o tym wcześniej, dotarłem nawet do ww. FAQ. Chodzi mi jednak o informacje w oparciu o strukturę i budowę DRAM, nie o przepis (tak jak pisałem w poście) Czyli np. chodzi mi o coś w podobie: RAS Precharge Time - Określa ilość cykli zegara, jakie muszą upłynąć, aby pamięć była znów gotowa do podania nowego adresu wiersza. Chodzi mi bardziej o dokładną specyfikację DRAM i jej timingów, nie tylko 4 podstawowych, a wszystkich pokolei... znaczy nie musicie mi tego powiedziec bo może tak właśnie to zabrzmi ;] ...ja tylko tego szukam, nie? :) Dotarłem do informacji gdzie podano następujące timingi określające parametry działania pamięci DRAM --> DDR (zaznaczone * mam już opracowane pośrednio) 1*. CAS Latency (Tcl) 2. Row Cycle Time (Tcl) 3. Row Refresh Cycle Time (Trfc) 4*. RAS to CAS Delay (Trcd) 5. RAS to RAS Delay (Trrd) 6*. Minimum RAS Active Time (Tras) 7*. Row Precharge Time (Trp) 8. Write Recovery Time (Twr) 9. Write to Read Delay Time (Twtr) 10. Read to Write Delay Time (Trtw) 11*. Refresh Rate/Memory Clock (Tref) 12. Write CAS Latency (Twcl) 13*. Command Rate (CMD) 14*. Burst Length (Bl??) +15*. Ustawienia przeplotu: Bank Interleaving (Bi??) do takich właśnie dotarłem. Jak ktoś wie cośkolwiek na ten temat to zapraszam do podzielenia się wiedzą. Z góry dziękuję, Podpisano: Przyszły posiadacz PATRIOT PSD512400KH lub może nawet PSD1G400KH :D ..oby sie udało złapać jakąś fuche i kupić te większe B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...