jezu Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Widm mam potanić któreś mnie już od dłuższego czasu męczy mianowicie Czy od monitorów LCD psują się oczy?? Bo z tego co wiem to od zwykłych monitorów tak się dzieje no chyba że się myle może mnie ktoś uświadomic na temat szkodliwego oddziaływania na wzrok itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Nie ma monitorow, od ktorych nie psuje sie wzrok. Tzn. o ile same w sobie LCD nie sa szkodliwe, to problemem przy kazdym monitorze pozostaje nadal to, ze patrzysz sie ciagle w miejsce tak samo oddalone od oczu, co powoduje powolne przyzwyczajanie sie oczu do tej odleglosci i w efekcie narastajaca krotkowzrocznosc. Dlatego zalecane jest mozliwie czesto cwiczenie oczu poprzez skupianie sie na jakims odleglym punkcie (najlepiej gdzies daleko za oknem). Ten sam problem maja zreszta "mole" ksiazkowe.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2005 Z drugiej strony prawda jest taka, ze od LCD psuje sie wolniej, bo oczy duzo mniej sie mecza. Posiedz kiedys 12 godzin przed sredniej jakosci 19" CRT, a posiedz przed sredniej jakosci 19" LCD... niebo a ziemia. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...