Skocz do zawartości
bart132

Sdram - 512 Czy 256 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moja znajoma posiada juz dosc dawno komputer jednakze dopiero teraz zauwazyla ze przy jej Pentiumie 600 MHz , płycie glownej A-Trend'a ATC 7020 ( Intel 440BX )oraz 64 ramu komp pracuje dosc wolno i zbytnio nie ma z niego pozytku :>

Poprosila mnie zebym wybral jakies ramy dla niej. Oczywiscie temat zakladam zeby nie tyle dowiedziec sie co wziac ( do tego mam inny dzial przeciez ) a dokladniej w celu utwierdzeniu sie w kilku kwestiach.

Skany z manuala:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Maxymalna liczba ramku to 1024 mb. Licza sie Tylko PC 66 i PC100 - A jak np PC133 to bedzie chodzic jako PC100.

Nie rozumiem troche tej tabelki Total memory. Czy to jest uogolnienie tego ze w kazdy mozna po 256 wlozyc - ale to sie gryzie z tym co jest w lewej tabelce :> Wkoncu do pierwszych dwoch slotow mozesz wbic 2x512 ( teoretycznie ) a do kolejnych max po 128 ( biorac pod uwage ze nie bedziesz miec 2x512 w poprzednich slotach :> ). Mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi.

Nastepna sprawa jest czy Przy Pentiumie 600MHz odczuje znacznie wieksza roznice przesiaadjac sie na 512 niz 256 ( +64 ktore ma ) ?

I teraz dylemat czy takie cos powinno smigac :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69729500

I czy w ogole jest sens kupowania - w porownaniu 256 do 512 przy tym procku :>

Poinformujcie mnie czy dobrze rozumuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to ze w 1 i 2 banku mozna smiganac 512 to tylko bajeczka ? ;p

Dowiedzialem sie ze musze wziac jakies 256 pod BX ( allegro ). W przypadku jesdnostronnych mam albo 1/2 pamieci albo w ogole jej nie czyta.

1726735[/snapback]

masz 1/2 ;) przerabialem to wiele razy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi