mr_skywalker Opublikowano 29 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 Witam, Chcę podłączyć następujące urzadzenia : HDD SATA HDD ATA CDROM DVD ROM CDROM i DVD podłączam na jednym IDE i BIOS oraz WIN je widzi. HDD SATA podłączam na SATA i Bios i Win go widzi ( zresztą na tym jest system) Natomiast do oddzielnej taśmy chce tez podłączyć HDD ATA i ... windows go nie widzi. Nawet jezeli bios go zobaczy po różnych konfiguracjach to Windows go nie chce widzieć.. JEzeli zamiast np CD ROM podłącze ten ATA to windows go widzi. Jak wiec podłączyć i skonfigurować ( być moze w BIOS) zeby widział wszystkie napędy? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 moze jeden z kanalow ata jest zepsuty, czy tandem cdrom plus hdd dziala na oby dwoch kanalach? moze cos jest z tym kablem na ktorym podlanczales sam hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr_skywalker Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Witam , no chyba cos z HDD jest nie tak. Bo inne dyski sprawdzałem i wszystko gra, czyli IDE działa ok. A ten dysk jest widoczny w BIOSIE. W Win XP w Menadzerze urządzen dysk jest widzialny i napisane jest ze urządzenie działa poprawnie, jednak można też sie doczytać, ze dysk jest nieodczytywalny. Co to znaczy? , ze sie popsuł i generalnie straciłem dane ? czy moze ktos zna rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 To, że dysk jest obecny jako urządzenie - nie znaczy, że możesz z niego jeszcze korzystać. WIdać - jest sprawny bo Windows go widzi - ale ma problem z partycjami. Musisz stworzyć partycje i dopiero wtedy możesz na nim przechowywać dane. Stwórz partycję i wtedy będzie wszystko śmigało - ale stracisz wszystkie dane. Chyba, że dysk był w ext2/ext3/reiser --> to wtedy nie dobierzesz się do danych i i tak musisz formatować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...