Skocz do zawartości
mr_skywalker

Xp Nie Widzi Dysku Ata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę podłączyć następujące urzadzenia :

HDD SATA

HDD ATA

CDROM

DVD ROM

CDROM i DVD podłączam na jednym IDE i BIOS oraz WIN je widzi.

HDD SATA podłączam na SATA i Bios i Win go widzi ( zresztą na tym jest system)

Natomiast do oddzielnej taśmy chce tez podłączyć HDD ATA i ... windows go nie widzi. Nawet jezeli bios go zobaczy po różnych konfiguracjach to Windows go nie chce widzieć.. JEzeli zamiast np CD ROM podłącze ten ATA to windows go widzi.

Jak wiec podłączyć i skonfigurować ( być moze w BIOS) zeby widział wszystkie napędy?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , no chyba cos z HDD jest nie tak. Bo inne dyski sprawdzałem i wszystko gra, czyli IDE działa ok. A ten dysk jest widoczny w BIOSIE. W Win XP w Menadzerze urządzen dysk jest widzialny i napisane jest ze urządzenie działa poprawnie, jednak można też sie doczytać, ze dysk jest nieodczytywalny. Co to znaczy? , ze sie popsuł i generalnie straciłem dane ? czy moze ktos zna rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że dysk jest obecny jako urządzenie - nie znaczy, że możesz z niego jeszcze korzystać. WIdać - jest sprawny bo Windows go widzi - ale ma problem z partycjami.

Musisz stworzyć partycje i dopiero wtedy możesz na nim przechowywać dane. Stwórz partycję i wtedy będzie wszystko śmigało - ale stracisz wszystkie dane.

Chyba, że dysk był w ext2/ext3/reiser --> to wtedy nie dobierzesz się do danych i i tak musisz formatować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi