Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sorki, ze nie na temat ale zobaczylem, ze ktos tu wspomnial o modemach kablowych Motorola. Jesli znasz jakies fajne sztuczki i tricki do tego modemu... oprocz siadania :) to napisz, chetnie sie pobawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jelsi chodzi o modemy kabloe wylaczcie proxy i wpiszecie w w przegladarce numer ip modemu domyslenie to 192.168.100.1 wsio o modemie to motoroli jest program Strom Watch dzieki ktoremu mozna wylaczyc modem lub zrobic z niego nawet mikroflowke w naszej sieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jelsi chodzi o modemy kabloe wylaczcie proxy i wpiszecie w w przegladarce numer ip modemu domyslenie to 192.168.100.1 wsio o modemie to motoroli jest program Strom Watch dzieki ktoremu mozna wylaczyc modem lub zrobic z niego nawet mikroflowke w naszej sieci

niekoniecznie :) wiekszosc operatorow po ostatnim szkoleniu -np tv dami zablokowala mozliwosc zarzadzania modemem wlasnie po tym adresie...

Nie umililo nam to zycia :)

ale polak potrafi :)))

Mozna np zbudowac sobie ze starej sieciowki z wyjsciem bnc mala konsolke udajaca serwer ... tylko trzeba jeszcze wiedziec co serwer sle do modemu i spowrotem... wiedzac to mozna odpowiednio przerobic modem i powrocic do zarzadzania po tym adresie...

Zmiana na gorsze tyczy sie zmian na DOCSIS 2.0 z 1.1- dla tych co nie wiedza co to polecam google :)

sa specjalne fora dyskusyjne dla posiadaczy motorolek... tam jest doslownie wszystko... z obecnym obcieciem dostepu do modemu mozna jeszcze troche podzialac ale prawdziwe efekty przynosi przerowbienie siecioweczki... o czym napisze niebawem :) spac trzeba :) rano do pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

duzo sie nie da pozmieniac. a to co mozna, to jak zmienie, to zegnaj sieci!!! tak mysle, ze nie ma co sie tym bawic

za wiele tam nie zniszczysz :) jak cos to zglaszasz ze modem sie uszkodzil sam :)...

byle bys go nie otwieral :) ja mialem szczescie, bo gosc ktory mi to zakladal byl na tyle rozgarniety ze pomylkowo zostawil u mnie cala rolke plomb na modem :)

to tak jak z o/c :)) wszystko trzeba krecic :)

a i jeszcze jedno... ci co maja na dodatek dodane konto www z obsluga php moga pare ciekawych sztuczek zrobic :) ale to tez na priv :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja odradzam grzebania w modemie ze wzgledu na wykrycie tego przez operatorow waszej sieci a konsekwencje tego to zabaranie modemu i jakas tam kara. Tak dowiedzialem sie od mojego operatora.

ha ale od czego jest ryzyko :)))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]Strom Watch dzieki ktoremu mozna wylaczyc modem lub zrobic z niego nawet mikroflowke w naszej sieci.

Jasne o ile admini sieci to [gluteus maximus] i nie zmienili community stringa z "public" na jakiegos innego :)

Oczywiscie haslo snmp mozna lamac ale nie radze modemy maja liczniki, logi i inne takie... jak admini odczytaja, ze ktos lamie haslo to moze byc kiepsko :(

"]  

Mozna np zbudowac sobie ze starej sieciowki z wyjsciem bnc mala konsolke udajaca serwer ... tylko trzeba jeszcze wiedziec co serwer sle do modemu i spowrotem... wiedzac to mozna odpowiednio przerobic modem i powrocic do zarzadzania po tym adresie...  [...]

Tak z ciekawosci zapytam... bnc do kompa a w modem to gdzie? :)

Przerobic modem mozna... ale tylko jak bedziesz go mial podpietego w "swoja?" siec :)

Jak go wepniesz w siec operatora to znow bedzie on dzialal na jego ustawieniach.

Widzialem ta www i prawde mowiac nie ma tam nic (predkosci? :) ) co moglo by interesowac userow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawosci zapytam... bnc do kompa a w modem to gdzie? :)

Przerobic modem mozna... ale tylko jak bedziesz go mial podpietego w "swoja?" siec :)

Jak go wepniesz w siec operatora to znow bedzie on dzialal na jego ustawieniach.

Widzialem ta www i prawde mowiac nie ma tam nic (predkosci? :) ) co moglo by interesowac userow :)

nie do konca zrozumiales :)

karta sieciowa jako symulujaca srwer by zmienic w modemie biosopodobne cos na starsze i bardziej dostepne lub ew pozmieniac nieco w nowych ustawieniach . ona jest podlaczona wtedy do modemu i suymuluje dzialanie sieci... potem wpinasz do operatora, operator nie wymienia w trybie ciaglym oprogramowania i robi to raz na jakis czas z czego nie zaowazy ze bylo cos zmieniabne bo to dziala na zasadzie "nadpisz"...

co do www :) to nie wiem czy zdajesz sobie sprawe co piszesz :) bo nie wiem jaki jest twoj poziom wiedzy np o sposobie kodowania lub systemu przesylania danych (tam to jest)... fakt az tak wiele zrobic sie przez www nie da... ale monzna jednak pare ciekawych funkcji uaktywnic...

Najwazniejesze w sprawie z sieciowka jest to ze dostajesz sie o wiele glebiej niz np do tej www :)

polecam ci poczytac conieco na forach poswieconych temu tematowi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj kilka adresów takich forum to na początek poczytam sobie. A jak będę miał jakieś problemu to wtedy będę pisał na priva. No chyba, że napszesz dokument o trickach które znasz i umieścisz gdzieś na stronce. Napewno spotka sie z dużym zainteresowaniem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

nie do konca zrozumiales :)

no to z checia sie naucze czegos nowego :)

"]

karta sieciowa jako symulujaca srwer by zmienic w modemie biosopodobne cos na starsze i bardziej dostepne lub ew pozmieniac nieco w nowych ustawieniach .

Masz na mysli firmware w modemie?

A dla czego to musi byc BNC? kiedys sie to robilo po zwyklej skretce i wybacz ale nadal nie rozumiem co Ty chcesz z BNC robic - wytlumacz prosze.

Druga sprawa w najnowszych wersjach firmware'u Motorola zablokowala wymuszenie siagania pliku cfg poprzez wejscie karty sieciowe a pierszenstwo ma to wejscie gdzie podlaczasz kabel od tv.

"]

ona jest podlaczona wtedy do modemu i suymuluje dzialanie sieci...

ale jakiej sieci?!

Bo chyba nie sieci kablowej ale masz na mysli serwer tftp+dhcp - tak?

Tak czy siak zobacz co napisalem wczesniej.

"]

potem wpinasz do operatora,

I modem sie nie loguje bo brak jego autentykacji

"]

operator nie wymienia w trybie ciaglym oprogramowania

jasne, ze nie... ale zawsze mozna z automatu sprawdzac jakie wersje firmware maja _jego_ modemy - jak cos nie pasuje do wzorca to juz Ciebie maja

"]

co do www :) to nie wiem czy zdajesz sobie sprawe co piszesz :)

Hmm staram sie jak moge ale z checia naucze sie czegos nowego :)

"]

bo nie wiem jaki jest twoj poziom wiedzy np o sposobie kodowania lub systemu przesylania danych (tam to jest)...

a mozesz to nazwac po imieniu o czym Ty piszesz?

Sorry bo jak na razie to piszesz same ogolniki ktore nikomu nic nie mowia - cos gdzies poczytales ale co z zastosowaniem tego u siebie? :)

"]

fakt az tak wiele zrobic sie przez www nie da... ale monzna jednak pare ciekawych funkcji uaktywnic...

widzialem www modeli: sb2100, sb3100, sb4100, sb4200 i... nadal sadze, ze dla zwyklego usera nie ma tam nic co by sie mu do czegos przydalo.

"]

Najwazniejesze w sprawie z sieciowka jest to ze dostajesz sie o wiele glebiej niz np do tej www :)

jak na razie nie widzialem fake'a firwaru do motorli jak tez o czyms takim nie slyszalem - jakis czas temu glosno bylo o tym choc sam problem byl znany juz od baardzo dawna - kto wiedzial ten wiedzial i juz :)

Odpiero jak sie zrobilo glosno "wymuszono" na motoroli zainteresowanie sie ta sprawa i troche popoprawianio. Spora czesc zabezpieczen jest tez po stronie providera a jesli ma glowe na karku to wydaje mi sie, ze nic nie zdzialasz.

"]

polecam ci poczytac conieco na forach poswieconych temu tematowi :)

Czytanie to jedno... a praktyka to drugie :)

Mnie sie wydaje, ze Ty sporo czytasz a ja troche wiecej sie tym zajmuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma to jak konstruktywna dyskusja :)

nie tylko czytam :) a bnc dlatego ze sygnal mam przez bnc podawany do modemu...

na codzien mam bardzo wiele do czynienia z tym typem sieci i modemami :)

fak`e firmware istnieje... zaraz jak tylko uporam sie z naglacymi sprawami wrzuce ci link lub moze nieco mniej wygodny link do forum gdzie taki mix znajdziesz...

faktyczie providerzy znacznie uszczuplili nam mozliwosci zabaw z modemem ale to nie znaczy ze zabrali nam wszystkie mozliwosci :)

Wcozraj dostalem nowy model Thompsona.. jeszcze nawet numeru nie znam... tez do tej sieci ... strasznie jestem ciekaw co to jest... pozwala na jednoczesne laczenie z usb i skretki - 2 kompy na raz i jakos inaczej ponoc traktuje kwestie przypisywania mac adresu...

jak to okreslili "to modem dla bardziej upierdliwych" :)

z innej beczki? jak wam spisuja sie operatorzy wlasnie oferujacy polaczenia przez lacza tv ? u mnie tragicznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja place za 128 i mam 256kb, chociaz w innej czesci lodzi dochodzi juz do 512. chyba mogloby byc gorzej. jak dla mnie mogloby byc szybciej, ale nie ma jakis problemow, sadkow transferu, czy cos. nie znam sie na tym za bardzo, jako przecietny uzytkownik jesem zadowolony. maja dobry firewall i ochrone przed virami, nigdy nic do mnie nie doszlo jeszcze. i nie ma zwal w stylu ograniczanie p2p, czy cos takiego, co sie zdaza moim znajomym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe tia... ja tam lubie pogadac - nigdy nie wiadomo czy sie czegos ciekawego nie dowiesz :)

Qrde to co Ty masz za modem? :)

oo fajnie - ciekaw jestem co to malenstwo potrafi :)

Zgadza sie - utrudnic mozna ale nigdy do konca zabronic :)

Z reszta to odwieczna walka.. my.. czy oni? :)

Kto ma wiecej pomyslow i kto wiecej mozliwosci ten wygrywa :)

Nowe motorole tez maja USB - max 32 kompy mozna pod jeden modem podpiac - mozna dostawac z nich adresy z klasy 192.168.100.0/24 (wylaczajac 1 bo to jest sam modem).

Ciekaw jestem co to znaczy "inaczej traktuje" - i kto to powiedzial? :)

U mnie spoko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z innym traktowaniem slyszlaem narazie od tych co mi wymianiali... oni wszyscy sobie thompsony w domu popodlaczali... a ludzia zakladaja dalej na motorolkach sb4101...

dobre jest to ze na raz mozesz miec wpiete w modem 2 kompy bez udostepniania polaczenia czy innych kabinacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zy da sie jesli posiadam modem kablowy LEgalny i jeden na przyklad modem woogle nei wpisany na server i sciagnac jakos ten plikt konfiguracyjny z dobreo modemu i wpisac go jakos na ten modem lewy czy wogle jakos da sie to zrobic by dzialal lewy czy nie ? Bo zkumplem sie spieram ja mowi ze nie on mowie ze tak . Jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie... choc jesli admini to d* to pewno by sie dalo :)

Pliki cfg dla modemu sa pobierane zawsze gdy modem sie loguje - musial bys wiec zawsze "podawac" mu samemu ten plik.

Oprocz pliku jeszcze adresacja dla modemu no i sa szanse, ze wstanie :)

Ten "nowy" modem musi wygladac jak stado innych modemow i niczym sie nie wyrozniac - sa szasne, ze Ciebie nie znajda :)

PS.

W jakiej sieci masz lacze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...