e_raven Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Od firmy Aster/Autocom dostałem modem kablowy. Teoretycznie nie można dzielić u nich łącza, zgodzili się jednak na to. Nie zrobili mi jednak tego, powiedzieli, że w takim wypadku sam mam sobie poradzić. Najpierw napiszę co zrobiłem. Dostaję od nich statyczny IP. W zakładce WAN, ustawiłem, że dostęp do internetu jest przez static IP. Wpisałem też ten adres, gateway oraz oba DNS. Jednak to nie zadziałało. Zmieniłem też odpowiednio adresy MAC (tzn. na routerze ustawiłem adres mojej karty sieciowej, natomiast na karcie sieciowej dałem inny). Tym razem router sam wykrywał wszystkie ustawienia. Mimo to żadna strona się nie wczytywała. W IE pisało, że próbuje się połączyć z serwerem proxy. Zatem domyślam się, że router musiałby się na ten serwer zalogować, czy coś w tym stylu. W zakładce WAN są jeszcze dwie inne możliwości, m.in. takie w których trzeba wpisać login i hasło. Domyślam się zatem, że być może powinienem wybrać którąś z tych opcji. Koles, który mi to robił aktywował modem przez internet jakimś loginem i numerem ABID. Może to to powinienem wpisać. Być może ktoś już miał do czynienia z tą firmę i robił coś podobnego i mi pomoże. Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 1. wgrywasz w miare nowy Firmware do tego routera - IMHO najlepszy 309b01 2. reset ustawien na domyslne - zakladka Tools -> System 3. zakladka Home -> WAN Dynamic IP Address i wpisujesz adres MAC siecowki jaki zarejestrowales w sytemie Wilga jezeli konfigurujesz router z kompa na ktorym sie rejestrowales to masz przycisk do klonowania MAC adresu 4. zakladka Home -> DHCP (i do wyboru) a ) ustawiasz statyczne adresy IP w LANie Static DHCP - musisz sprawdzic nazwy podlaczonych komputerow i adresy MAC ich sieciowek b ) ustawiasz DHCP Server Enabled i zakres IP dajesz jaki chcesz np od 50 do 250 opcja a ) jak chcesz sie bawic w przekierowywanie portow/virtualne serwery itp inaczej opcja b ) bo mniej zabawy 5. restart Routera i ustawienie na kompach przyznawania IP przez DHCP Panel sterowania -> Polaczenia sieciowe i telefoniczne -> polaczenie lokalne (wlasciwosci) -> protokol internetowy TCP/IP (wlasciwosci) -> automatycznie ... 6. odnowienie ustawien siecowych na kompach - cmd.exe -> ipconfig /renew lub restart kompow 7. IE -> wlasciwosci -> polaczenia -> ustawienia sieci LAN -> automatycznie wykryj ustawienia to dziala w ASTER wiec u podwykonawcow tez powinno - najwazniejsze to MAC Adres z sieciowki na ktorej byl aktywany modem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e_raven Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Wcześniej w zasadzie zrobiłem dokładnie to samo, za wyjątkiem wgrania tego firmware'u. Teraz wszystko działa, wielkie dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...