Skocz do zawartości
e_raven

Modem Kablowy I Router Dl-604

Rekomendowane odpowiedzi

Od firmy Aster/Autocom dostałem modem kablowy. Teoretycznie nie można dzielić u nich łącza, zgodzili się jednak na to. Nie zrobili mi jednak tego, powiedzieli, że w takim wypadku sam mam sobie poradzić. Najpierw napiszę co zrobiłem.

Dostaję od nich statyczny IP. W zakładce WAN, ustawiłem, że dostęp do internetu jest przez static IP. Wpisałem też ten adres, gateway oraz oba DNS. Jednak to nie zadziałało. Zmieniłem też odpowiednio adresy MAC (tzn. na routerze ustawiłem adres mojej karty sieciowej, natomiast na karcie sieciowej dałem inny). Tym razem router sam wykrywał wszystkie ustawienia. Mimo to żadna strona się nie wczytywała. W IE pisało, że próbuje się połączyć z serwerem proxy. Zatem domyślam się, że router musiałby się na ten serwer zalogować, czy coś w tym stylu. W zakładce WAN są jeszcze dwie inne możliwości, m.in. takie w których trzeba wpisać login i hasło. Domyślam się zatem, że być może powinienem wybrać którąś z tych opcji. Koles, który mi to robił aktywował modem przez internet jakimś loginem i numerem ABID. Może to to powinienem wpisać. Być może ktoś już miał do czynienia z tą firmę i robił coś podobnego i mi pomoże. Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. wgrywasz w miare nowy Firmware do tego routera - IMHO najlepszy 309b01

2. reset ustawien na domyslne - zakladka Tools -> System

3. zakladka Home -> WAN

Dynamic IP Address i wpisujesz adres MAC siecowki jaki zarejestrowales w sytemie Wilga

jezeli konfigurujesz router z kompa na ktorym sie rejestrowales to masz przycisk do klonowania MAC adresu

4. zakladka Home -> DHCP (i do wyboru)

a ) ustawiasz statyczne adresy IP w LANie Static DHCP - musisz sprawdzic nazwy podlaczonych komputerow i adresy MAC ich sieciowek

b ) ustawiasz DHCP Server Enabled i zakres IP dajesz jaki chcesz np od 50 do 250

opcja a ) jak chcesz sie bawic w przekierowywanie portow/virtualne serwery itp inaczej opcja b ) bo mniej zabawy

5. restart Routera i ustawienie na kompach przyznawania IP przez DHCP

Panel sterowania -> Polaczenia sieciowe i telefoniczne -> polaczenie lokalne (wlasciwosci) -> protokol internetowy TCP/IP (wlasciwosci) -> automatycznie ...

6. odnowienie ustawien siecowych na kompach - cmd.exe -> ipconfig /renew

lub restart kompow

7. IE -> wlasciwosci -> polaczenia -> ustawienia sieci LAN -> automatycznie wykryj ustawienia

to dziala w ASTER wiec u podwykonawcow tez powinno - najwazniejsze to MAC Adres z sieciowki na ktorej byl aktywany modem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi