case Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 no wlasnie ktos to robil ? jak gruba warstwa jest nad polaczeniem i na ile jest to bezpieczne chcialbym obnizyc mnoznik a niestety moja plyta nie ma tej funkcji wiec pomyslalem ze zrobie to tnac i laczac mostki jak laczyc to wiem ale nie znalazlem opisu jak ciac jak ktos ma doswiadczenia niech sie podzieli :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 najlepiej iść do jubilera i on co to powinien zrobić, bo zabawa samemu to chyba za duże ryzyko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 najlepiej iść do jubilera i on co to powinien zrobić, bo zabawa samemu to chyba za duże ryzyko Dokładnie. Samemu będzie trudno, ja próbowałem i się nie udało. Zrób tak jak radzi pajacyk - zanieś do jubilera, przetnie co trzeba może nawet za darmo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 w xp z tego co wiem to mostki sa połączone troszke pod laminatem i b.cięzko je przeciąc, łatwiej połaczyc L1 i wtedy odblokowac i regulowac do woli. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 no wlasnie ktos to robil ? jak gruba warstwa jest nad polaczeniem i na ile jest to bezpieczne chcialbym obnizyc mnoznik a niestety moja plyta nie ma tej funkcji wiec pomyslalem ze zrobie to tnac i laczac mostki jak laczyc to wiem ale nie znalazlem opisu jak ciac jak ktos ma doswiadczenia niech sie podzieli :roll: A nie lepiej bylo kupic proca o nizszym zegarze ? Overclocking rozumie, ale under ??? 8O Zrozumie tylko w jednym wypadku : chcesz miec zimnego proca 8) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyraxFX Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgodze się lepiej zanieśc go do osoby która ma sprzęt i precyzyjną ręke. Sam próbowałęm i lipa z tego wyszła. Jak masz za dużd tem to kup sobie lepszy wiatrak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 a może CASE chce po prostu oobniżyc mnoznik i kręcić na max przez fsb?? a nie robić underclock... JA osobiście bym zrezygnował z przecinania mostków na XPku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 dokladnie tak chce zrobic :) po prostu chce sprawdzic czy moja plyta ma na 200fsb dzielnik 1/6 dla pci (watek gigabyte GA-7VA a GA-7VAXP ) na defaultowym x10.5 max fsb wycisne 180 moze jak obnize do x9 to 200 wskoczy :twisted: a z plyta dalem ciala bo nie ma mozliwosci regulacji mnoznika switchami ani w biosie :? wiec zostaje ciecie mostkow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 9 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2002 Mozesz też w Tesco kupić "dremmela" by Toya Toolz i pobawić się końcówką grawerską... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 a tak z "troche" innej beczki - czy kleje przewodzące (takie do połączenia L1 za pomocą cienkiego drutu miedzianego) są zmywalne ? wiadomo o co chodzi - nie chcę się pozbywać gwarancji ... a metoda z drucikami jest zdecydowanie ciekawa ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 a tak z "troche" innej beczki - czy kleje przewodzące (takie do połączenia L1 za pomocą cienkiego drutu miedzianego) są zmywalne ? wiadomo o co chodzi - nie chcę się pozbywać gwarancji ... a metoda z drucikami jest zdecydowanie ciekawa ! Czy to apropos art. na mojej stronie? Są zmywalne - octanem butylu (nawet dodają to w takiej malutkiej fiolce). Ale lepszą metodą usunięcia jest ... skalpel :-). Klej odpada od punktów na końcach mostków razem z drucikami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 10 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2002 Dr_Zoidberg : tak właśnie ów kawałek txt przeczytałem, i jutro do szklepa idę ... jak się uda to przy najbliszym spotkaniu stawiam pifo, Mr Dr_Zoidberg :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 a tak z "troche" innej beczki - czy kleje przewodzące (takie do połączenia L1 za pomocą cienkiego drutu miedzianego) są zmywalne ? wiadomo o co chodzi - nie chcę się pozbywać gwarancji ... a metoda z drucikami jest zdecydowanie ciekawa ! Kiedys o to samo pytałem.... zmywalen to one są , tylko niestety nikt w sklepie ani na forum nie był mi w stanie powiedzieć jakim rozpuszcalnikiem i czy przy okazji nie rozpuszczę np laminatu na praocku :D .. Trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kupić klej i na jakiejś powierzchni posprawdzać wszystkie rozpusczlaniki... A potem na rancie procka sparwdzić czy nie rozpuści czegoś.. :D Może ktoś wie jaki klej i jaki rozpusczalnik do niego?? Zapewne do lakieru przewodzącego wystarczyłby zmywacz do paznokci ale na to za bardzo drucik się nie będzie trzymał...:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rogers Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Dokładnie. Samemu będzie trudno, ja próbowałem i się nie udało. Zrób tak jak radzi pajacyk - zanieś do jubilera, przetnie co trzeba może nawet za darmo. Jakie tam trudno......po co jubiler..bez przesady to naprawdę jest proste tyle tylko że wymaga durzej precyzji. Jęśli ostrożnie będzie się wszystko robić krok po kroku to będzoie OK.. Tżeba pamiętać o dobrym zaizolowaniu dziurek po laserze (klej-kropelka) a następnie przeciąć malutkim nożykiem lub skalpelkiem odpowiednie połączenia na mostku L3 (wystarczy wbić nożyk na ok 1mm) a następnie odpowiednie połączenia na trym samym mostku połączyć lakierem przewodzącym. Najważniejsza jest precyzja i dobre zabezbieczenie procka taśmą klejącą tak aby zbyt wiele nie połączyć a tylko to co potrzeba......Tak w ogule to proponuje stronę www.ocinside.de wszystko tam znajdziecie! Powiem wam jeszcze, że mi to przedsęwzięcie na AXP 1700+ udało się bezproblemowo za 1 razem!! mnożnik zmieniłem z 11 na 12.5 i wszystko fajnie działa! POZDRAWIAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kupić klej i na jakiejś powierzchni posprawdzać wszystkie rozpusczlaniki... A potem na rancie procka sparwdzić czy nie rozpuści czegoś.. :D Może ktoś wie jaki klej i jaki rozpusczalnik do niego?? 2 posty wyżej pisałem że : OCTAN BUTYLU rozpuszcza klej nie niszcząc miast... znaczy eee. procka. Klej to może być nawet zwykły srebrny lakier (np electon 40). Najważniejsze żeby szybko sechł. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kupić klej i na jakiejś powierzchni posprawdzać wszystkie rozpusczlaniki... A potem na rancie procka sparwdzić czy nie rozpuści czegoś.. :D Może ktoś wie jaki klej i jaki rozpusczalnik do niego?? 2 posty wyżej pisałem że : OCTAN BUTYLU rozpuszcza klej nie niszcząc miast... znaczy eee. procka. Klej to może być nawet zwykły srebrny lakier (np electon 40). Najważniejsze żeby szybko sechł. OCTAN BUTYLU?? Gdzie taki można dostać : moja wiedza kończy się na rozpusczalikach acetonowych (do zmywania paznokci) , i nitro, itp... Na ulotce tego kleju co oglądałem w sklepie elektr. nic o żadnym rozpuszczalniku nie było napisane ani też na bazie jakiego rozpusczalnika jest. :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 HA ! Klejowe rozpoznanie dokonane ! Znalazłem produkty dwóch typów : - klej dwuskładnikowy na bazie jakiegoś epoxy, z domieszką srebra, firmy Amepox z Łodzi - podobno bardziej trwały niż jednoskładnikowy, ale zapewne NIE do zmycia, w cenie 18 PLN za 2g - klej jednoskładnikowy, tego tańszego (13 PLN) nie oglądałem dokładnie, ale był w jakimś nędznym opakowaniu, na bazie miedzi i srebra + rozcieńczalnik aceton - oraz inny jednoskładnikowy, firmy Amepox, o nazwie ELECTRON 40 AC, na bazie srebra, w cenie 19 PLN za 5g, z możliwością rozcieńczenia - a więc ZMYCIA za pomocą octanu butylu lub ACETONU. Tu poleciłbym raczej aceton techniczny (w sklepie z farbami) niż zmywacz do paznokci ... :wink: jutro zwieram mostki (na procku łoczywiście) .... do przeczytania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 //CthulpiSS// Czekamy na relacje :D łączysz "metodą drucikową "? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 13 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2002 HA ! metoda drucikowa przetestowana ! niestety - w moim przypadku nie zdołałem ... może przy użyciu kleju dwuskładnikowego się da ... ale ten jednoskłednikowy lepić się nie chce, to i z moją drżącą ręką metoda zawodzi - nawet po zastosowaniu standardowych myków typu opieranie ręki co stół itp ... Niezrażony natychmiast podjąłem próbę połączenia "konfesjonalnego", ale zapodałem chyba za mało super glue jako wypełniacza tych szczelin, bo mimo dobrego i pewnego wyglądu scieżek mnożnika zmienić nie mogę :( Cóż, trening czyni miszcza, jutro proc od umycia i od początku. BTW - zarówno super glue, ten lakier przewodzący, jak i matowy przezroczysty lakier modelarski Humbrola który zastosowałem jako zabezpieczenie "ścieżek" są zmywalne za pomocą acetonu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...