Skocz do zawartości
Adam78

Eksperyment - propozycja.

Rekomendowane odpowiedzi

Dla tych co mają woltomierze/multimery albo choć neonówkę.

Podłączcie jedną elektrodę do matalowej części komputera np obudowy, śledzia itp, a drugą do kaloryfera, albo rury wodociągowej. Napiszcie co wam wskazuje? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa - kaloryfer: 0,07 V

Obudowa - uziom (w gnizadku - prawdziwy, nie zerowanie) - 0,0V

A teraz: kaloryfer - uziom w gniazdku: 0,04-0,06V

Kaloryfer - inst. wodna: 0,04 V

I bądź tu człowieku mądry...

A jak pokazuje 110V to masz niepodłączony bolec w gniazku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. W nszym budownictwie standard, a jeżeli już jest podłączony to do 0 (zmostkowany) !

BTW Moje gratulacje dla pojektantów z HP. Pomiędzy metalowymi częściami HP-930C a ziemią jest 110. Drukarka oczywiście nie ma wtyczki z bolcem. Jak to dopuszczono do sprzedaży?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostkowanie to właściwie to samo co zerowanie - problemy mogą być tylko przy poważniejszej awarii u sąsiadów (albo jak jakiś pijany elektryk-sqrwy... podłączy w skrzynce odwrotnie przewody) - właśnie z tego względu mostkowanie jest teraz zakazane.

Eeee.. a gdzie Ty masz metalowe częsci w HP na wierzchu? IMHO jak jest obudowa to może tam być nawet 10KV i max 10A :-) i nic się nie stanie. 110 V nie jest takie straszne. Kiedyś miałem tak stale (i betonową podłogę, har har). Niezła "stymulacja" przy oglądaniu panienek :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa - kaloryfer: 0,07 V

Obudowa - uziom (w gnizadku - prawdziwy, nie zerowanie) - 0,0V

A teraz: kaloryfer - uziom w gniazdku: 0,04-0,06V

Kaloryfer - inst. wodna: 0,04 V

I bądź tu człowieku mądry...

No to ja kiedyz zauwazylem ze po dotkniecu kaloryfera i obudowy kompa cos mnie zaczelo lechtac po palcach,chociaz mialem acara.Nienamyslajac sie wzialem kawalek kabla i polaczylem obudowe z kaloryferem.Teraz obawiam sie ze jak bedzie przebicie to kopnie mnie jak bede bral prysznic

Ale bedzie jazda :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. W nszym budownictwie standard, a jeżeli już jest podłączony to do 0 (zmostkowany) !

BTW Moje gratulacje dla pojektantów z HP. Pomiędzy metalowymi częściami HP-930C a ziemią jest 110. Drukarka oczywiście nie ma wtyczki z bolcem. Jak to dopuszczono do sprzedaży?

Wszystko zalezy od klasy izolacji danego produktu.

Takie sprzety nie musza miec bolca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaak. Aco jeżeli produkt jest w klasie bezpieczństwa "dwa kwadraciki jeden w drugim" a pomimo to po dotknięciu np metalowej częsci kabla USB można doświadczyć opisywanego wyżej przez kolegów łaskotania... Jak sprawdziłem co 2 komputer jest potencjalnie niebezpieczny. A wszystko jest ok bo w większości mieszkań co prawda nie ma uziemienia ale są płytki pcv na podłodze (nie powiem, że na szczęście jest PCV bo toksykolodzy o tym tworzywie mogli by co nieco powiedzieć...)

Sprzęt komputerowy to chyba największy szmelc jaki kiedykolwiek prdukowano :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaak. Aco jeżeli produkt jest w klasie bezpieczństwa "dwa kwadraciki jeden w drugim" a pomimo to po dotknięciu np metalowej częsci kabla USB można doświadczyć opisywanego wyżej przez kolegów łaskotania... Jak sprawdziłem co 2 komputer jest potencjalnie niebezpieczny. A wszystko jest ok bo w większości mieszkań co prawda nie ma uziemienia ale są płytki pcv na podłodze (nie powiem, że na szczęście jest PCV bo toksykolodzy o tym tworzywie mogli by co nieco powiedzieć...)

Sprzęt komputerowy to chyba największy szmelc jaki kiedykolwiek prdukowano :cry:

To jest 2 kl. izolacji, połaskotało Cię i tyle. Sprzęt komputerowy to nie szmelc, to nasze sieci nie spełniają wszystkich wymagań związanych z bezpieczeństwem, uziemienie w gniazdkach wg. jakiegoś tam porozumienia uni będziesz miał max. w 2010r.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...