Skocz do zawartości
mozinho

Nic Nie Chodzi Nie Wiem Dlaczego :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z grami na moim komputerze :(. Każdą grę jaką odpale, po góra 3 minutach, albo wychodzi do pulpitu (z błedem "nie wysyłaj" lub bez ) albo resetuje się komputer. Mam najnowsze sterowniki do karty graficznej i DirectX 9.0c . Mój sprzęt: Pentium IV 2,4 GHz ; 512 DDR ; GF FX 5200 128MB. Dzieje się tak mniej więcej od miesiąca. Na początku podejrzewałem jakiegoś wirusa i zrobiłem format CAŁEGO dysku. Nic nie pomogło :(. Wie ktoś co to powoduje ??

Pozdrawiam

Edytowane przez mozinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku ! - to tak jak byś pytał, czy silnik ma coś wspólnego z tym, że samochód marnie jedzie !!! Przecież zasilacz wszystko to co jest w kompie zasila i jak robi to kiepsko to i tak też to pracuje.

Ten Twój "zasilacz" to nie zasługuje nawet na tą nazwę - kup coś porządnego, bo na tym daleko nie zajedziesz ! ( poszukaj w FAQ-ach info o zasilaczach - było tego mnóstwo - tak dla ułatwienia -> Fortron, Modecom, Chieftec, Enermax, Tagan, Topower itd - 350W przynajmniej - bo ten ALTIS to ma może ok. 200W max. ).

Pozdr. :)

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALTIS ATX-300PT . Zasilacz może mieć coś wspólnego ?

1735895[/snapback]

Może dawać za mało/niestabilne napięcia...

Niech sie wypowiedzą inni...

Ja do takiego kompa brałbym minimum Fortona 300W...

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem dwa tanie dość Fortrony:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69104552

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70487677

Mozna któregoś z nich kupić ?? Pierwsze jest 300W a drugi 350W

i czy to pewne, że temu wini zasilacz ?? Bo że tak powie pieniędzmi nie sram i nie chce niepotrzebnie tracić :D

Edytowane przez mozinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi ( 350 W ) napewno lepszy - tylko nie wiem czy doczytałeś :

zlacze zasilacza 24pin, mozna podlaczyc pod plyty 20pin, przez przelotke 24-20pin

trzeba jeszcze dołożyć przejściówkę za 8-10 zł !

Czy wymiana zasilacza wystarczy to trudno powiedzieć - może masz problem z chłodzeniem procka ( radiator, pasta, wentyl ? ), a może w ogóle kiepska wentylacja w budzie i przegrzewa się chipset, grafa, dysk ???

Pozdr. :)

Edytowane przez Lzep

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie przegrzanie, bo to sie dzieje odrazu po włączeniu PCta nie po długim działaniu ... . Jeśli da się sprawdzić jakimś programem temp procka itp. ( słyszałem o takich ... to był chyba EVEREST jakoś tak ) i wiesz jak to powiedz, sprawdze i podam wynik.

Obecnie chce grać w MuOnline i w raporcie zdarzeń pisze tak :

Aplikacja powodująca błąd main.exe, wersja 0.97.2.0, moduł powodujący błąd dsound.dll, wersja 5.3.2600.2180, adres błędu 0x00002819.

A jak gram na emulatorze Playstation ePSXe to mam coś takiego :

Aplikacja powodująca błąd epsxe.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd nvoglnt.dll, wersja 6.14.10.8185, adres błędu 0x001713f6.

A gdy komputer się zresetuje to jest :

Kod błędu 1000008e, parametr 1 c0000005, parametr 2 bf8106d1, parametr 3 b9cc36d0, parametr 4 00000000.

Edytowane przez mozinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj w FAQ-ach info o zasilaczach - było tego mnóstwo - tak dla ułatwienia -> Fortron, Modecom, Chieftec, Enermax, Tagan, Topower itd - 350W przynajmniej - bo ten ALTIS to ma może ok. 200W max. ).

1735921[/snapback]

Pierdu pierdu, komputer ma chłopak niewysilony, a u mnie Enlight 300W spokojnie ciągnie mocniejszy zestaw (P42,6@3,0, 1GB, 9800Pro, HDD, CD-RW, DVD).

@mozinho - nie masz możliwości podpięcia poszczególnych części od kogoś innego? Wtedy będziesz wiedział co rzeczywiście nawala. Jak zasilacz to bierz Fortrona albo Seasonica 300W - za te pieniądze nie będzieswz miał lepszego zasilacza.

Temperaturę pokazuje SpeedFan albo Motherboard Monitor (bardziej rozbudowany).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną rzecz zapomniałem napisać :D

Jakieś dwa dni temu defragmentowałem dyski. O dziwo gry wszystkie chodziły, ale CD-ROM nie :). Zresetowałem komputer, CD-ROM zaczoł normalnie działać ... a gry znowu przestały :/. To chyba jednak zasilanie :D. Kupie chyba tego Fortrona http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69104552 kosztuje z 50zł i zapytam sie czy mają 350W Fortrony ( chyba z 20zł więcej będzie :D), ale osobiście w sklepie, bo do Wrocka mam 20km :D

Edytowane przez mozinho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi