_HuBi_ Opublikowano 7 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2005 (edytowane) Witam. Mam bardzo dużo pytań. Zacznijmy od tego, ze zamierzam w moim miescie zrobic małą sieć wi-fi. Bedzie ona posiadała ok 10-15 osób. Zamierzam udostępnić poprzez nią DSL 1024. Przypuszczam ze najdalej jak bede musiał nadac sygnał do kumpla to jakies 600-700m. Chce aby wszystko jakoś ładnie chodziło. Nie wiem jeszcze tylko czy udostepnic ja do gier na LANie. Oto pytania: Czy DSL moge podłączyć bezpośrednio do ruteraAP?? Z tego co mi ise wydaje to DSL jest na kabel telefoniczny a nie na RJ45. Czy musze mieć serwer?? - chce uniknąć dodatkowych kosztów. Jaki polecacie router z AP?? Myślałem do D-Link DWL900AP+, jeśli mi sie uda zdobyć to 2000AP+. POdajcie swoje propozycje. Na czym polega obsługa routera przez www? Co jak nie mam netu?? JAki kabel powinien bym zastosować?? Jaki bedzie zasieg przy antenie dookólnej 9dB i odbiorczej BabuYAGA 12dB? Sieciówki w kompach zamierzam zastosować D-link DWL 510 ze wzgledu na niskoą cenę. Moze powinien bym zrobić całą sieć na sprzęcie innej firmy?? Z góry dzieki za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 8 Listopada 2005 przez _HuBi_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 Wiekszosc routerow jest pod neostrade. Pod i-dsl jest ich duzo mniej. a) Nie musisz puscic przez modem a potem do routera B) nie musisz wystarczy dobry router c) Ja mam jakis SMC i jest rewelacyjny. Nie ma zadnych bajerow typu podzial pasma, bo mam samych znajomych w sieci d) Boze litosci. Przez www konfigurujesz zawsze. Nie masz netu to zawsze mozesz wejsc, bo router bedzie tez mial adres z klasy prywatnej np 10.0.1.1 e) Do czego? f) Przy wolnej przestrzeni nawet pare km g) I co z tego? Ja mam na PLANET cala siec i nie mialem nigdy problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...