mystery Opublikowano 8 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2005 (edytowane) mam do napisania projekt. daną mam figurę, którą należy przedstawić w trybie tekstowym. niby nic trudnego, ale... jest kilka stopni trudności i w zależności na ile punktow zrobie tym wieksza bedzie ocena. narazie mój program rysuje daną figurę, po wcisnięciu klawisza od 1 do 0 zmienia znak rysowania, a kursorami przesuwam ją po ekranie. 4 punkty są. zadanie jest na max 7pkt. potem dochodzi jeszcze animacja i takie tam [ciach!]ły, ale mnie interesuje tylko rozszerzanie. klawisz 'a' zwęża figurę w poziomie, 'd' rozszerza w poziomie, 's' zwęża w pionie, 'w' rozszerza w pionie, należy ustalić taki rozmiar minimalny aby figura cały czas była rozpoznawalna oto co do tej pory napisałem (środowisko: bc 3.1) #include <conio.h>#include <dos.h>void rys(int x, int y, char znaki);int main(){_setcursortype(_NOCURSOR);clrscr();textmode(C4350);int x;int znak;int y;x=11;y=11;char znaki='1';rys(x,y,znaki);while (znak!=27){znak=getch();clrscr();switch(znak){case '1':znaki='1'; break;case '2':znaki='2'; break;case '3':znaki='3'; break;case '4':znaki='4'; break;case '5':znaki='5'; break;case '6':znaki='6'; break;case '7':znaki='7'; break;case '8':znaki='8'; break;case '9':znaki='9'; break;case '0':znaki='0'; break;case 72:if (y>11) y--; break; //w gorecase 80:if (y<50)y++; break; //w dolcase 75:if (x>11) x--; break; //w lewocase 77:if (x<80)x++; break; //w prawo default: znak; break;}rys(x,y,znaki);}return 0; }void rys(int x, int y, char znaki){ for (int i=0;i<10;i++){gotoxy(x--,y--);putch(znaki); }for (int g=0;g<10;g++){gotoxy(x,y++);putch(znaki);} for (int j=0;j<10;j++){gotoxy(x++,y--);putch(znaki);}for (int h=0;h<10;h++){gotoxy(x--,y);putch(znaki);} }a to moja figura z góry dzięki za wszelką pomoc :) Edytowane 8 Listopada 2005 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2005 chyba nikt nie moze mo pomóc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...