Skocz do zawartości
adi_h

Problem Z Coolerem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z coolerkiem, który był dołączony do procesora jaki zakupiłem : Sempron 2800+ 64bit...

Podczas odpalania kompa, wentyl pracuje po czym zatrzymuje się i beeper na płycie głównej zaczyna piszczeć.

Zauważyłem taką sytuację już kilka razy, czasem jest tak, że beeper piszczy, wentyl nie działa ale po paru sekundach rusza :angry: Nie wiem co może być tego przyczyną.

Czasem trzeba uruchomić kompa z 5 razy, żeby cooler normalnie chodził. :?

Ma ktoś jakiś pomysł ? Czy to problem z wiatrakiem ? Może ktoś się już spotkał z czymś takim ?

ps. po normalnym uruchomieniu kompa (jak wentyl ruszy) to pracuje i pracuje (np 48h)... i problemu nie ma ! tzn. podczas pracy się nie wyłacza :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli plyta ma wbudowana regulacje wiatraka w zaleznosci od temperatury, to przy samym wlaczeniu kompa podaje na wiatrak maksymalne napiecie, po czym widac temperatura procka jest jeszcze na tyle mala, ze wylacza wiatrak. Jak temperatura wzrosnie to powinien sie wlaczyc. A zeby nie piszczalo to proponuje wylaczyc pewna opcje w BIOSIe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki , jest tak jak napisałeś, temp. przy uruchomieniu kompa to 19* , standardowo ustawione właczanie coolera od 21* , już to zmieniłem.

Na starej płycie nie miałem auto kontroli obrotów a wiatrak mi się chrzanił (w taki sposób jak teraz) i to akurat winowajcą był wentyl :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi