Skocz do zawartości
klata

Raid Na Dfi Lan Party Nforce 4 Ultra-d

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje rady. Mam 2 dyski Samsung 160GB na SATA2 NCQ w raid 0 126kb. Teraz tak w testach - hd tach srednia to 94mb, w hd speed srednia to 113mb. Niby wszystko smiga. Ale jesli chce cos przegrac z partycji na partycje to np. filmy przegrywa mi z predkoscia 15-20 mb na sekunde!!!!!!!!!!!!!!!Co moze byc problemem????Pomozcie bo to nie jest predkosc jakiej oczekiwalem po raidzie na 2 dyskach SATA2.... DZieki....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja sie podepne do tematu... przez okolo rok czasu mialem dwa Samsungi 160GB SATA I podpiete jako RAID 0 pod Epoxa 9NDA3+ i wszystko smigalo w miare ok.

W tej chwili mam dwa Samsungi 250GB SATA II NCQ na DFI NF4 Ultra jako RAID 0. HD Tach pokazuje predkosc odczytu na srednim poziomie 105MB, jednak kopiowanie w obrebie macierzy tak jak u kolegi - 15-20MB. Ogolnie daje sie odczuc, ze HDD zamula system w porownaniu do tego co bylo wczesniej na Epoxie. W czym moze byc problem ?

Macierz w systemie jest rozpoznawana jako NVIDIA STRIPE 465.77G pod "stacje dysków". Kontrolery SCSI i RAID -> NVIDIA nForce RAID Class Controller.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W obu przypadkach to NIE jest problem. Transfery sa tak niskie bo najpierw trzeba odczytac dane z jednego miejsca dysku (w tym wypadku macierzy), przesunac glowice, zapisac te dane i ponownie przesunac glowice zeby odczytac kolejna porcje danych. Predkosci rzedu 100 MB/s da sie osiagnac tylko w przypadku liniowego odczytu/zapisu danych - np. kopiowanie na inny dysk, nie na inna partycje na tym samym dysku. Tej przypadlosci nie da sie obejsc zadna macierza.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede sie wymadrzal bo nie jestem za bardzo w temacie, ale jak lacze dwa dyski w RAID 0 to chyba jednak powinienem to w jakis sposob odczuc np. przy kopiowaniu wiekszych plikow, chociazby z tego wzgledu ze odczyt/zapis jest rozlozony na dwa dyski.

I te roznice bylem w stanie odczuc na mojej poprzedniej plycie czyli Epox 9NDA3+ z dwoma dyskami Samsunga 160GB SATA I (zapis w okolicach 30-40MB/s), a przy obecnej konfiguracji (DFI NF4 Ultra + 2xSamsung 250GB SATA II) przy kopiowaniu wiekszych pilkow zapis jest praktycznie na tym samym poziomie jakbym dzialal na jednym dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede sie wymadrzal bo nie jestem za bardzo w temacie, ale jak lacze dwa dyski w RAID 0 to chyba jednak powinienem to w jakis sposob odczuc np. przy kopiowaniu wiekszych plikow, chociazby z tego wzgledu ze odczyt/zapis jest rozlozony na dwa dyski.

Owszem, zapis i odczyt jest rozlozony na 2 dyski, ale przy kopiowaniu pomiedzy partycjami znajdujacymi sie na tej samej macierzy niewiele to daje. Dane sa kopiowane w kilkumegabajtowych fragmentach i wiekszosc czasu marnuje sie na wyszukiwanie danych na dyskach. RAID 0 nie poprawia czasu wyszukiwania, a jedynie czas liniowego zapisu/odczytu.

Roznica jest wyraznie odczuwalna. Np. przy edycji video, gdzie trzeba operowac wielkimi plikami pomiedzy dyskiem a pamiecia, RAID 0 daje niezlego kopa. Mniej wiecej takiego jak przesiadka z 3-4 letniego rozklekotanego twardziela na nowiutkie cudenko SATA z NCQ na lozyskach olejowych. Dla przecietnego uzytkownika ten system daje wiecej niz moze on wykorzystac.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi