gskaruz Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Witam Mam Acera 4101 z grafiką X700. Porównałem jakość kolorów z kompem stacjonarnym i niestety nie umiem tak poustawić suwaków w zakładce Ustawienia ekranu - Barwa aby kolory były ostre (tak jak na stacjonarnym). Czy możecie zdradzić jak macie ustawione te suwaki? Ile standardowo macie ustawione % w brightness (w trayu)? Kolory próbowałem ustawić przeglądając strony np. http://www.simplus.pl http://www.joemonster.org http://www.gazeta.pl Z tego co czytałem jakoś monitorów LCD nie dorówna monitorom CRT ale może da się coś zaradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunio666 Opublikowano 12 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2005 Z tego co czytałem jakoś monitorów LCD nie dorówna monitorom CRT ale może da się coś zaradzić? Witam Niestety nigdy nieuda ci sie tak ustawić matrycy LCD jak zwykłego poczciwego CRT, dlatego że one przekłamują kolory a LCD odwzorowują naturalne bez możliwości ich nasycenia i zmiany. Pozdrawiam PS ja uważam to za zalete a nie za wade, poprostu trzeba sie przyzwyczaić.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gskaruz Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 A może ktoś poda konkretne ustawienie suwaków kiedy jakość jest dość dobra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enikan Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 (edytowane) Wiecie co mnie tez to bardzo interesuje jak uzyskac zywsze kolory, zamiescilem ten problem na innym forum ale tez nici z odpowiedzi. Zdaje sobie sprawe z tego ze LCD i CRT to dwie rozne sprawy ale jesli tylko istnieja jakies mozliwosci konfiguracji matrycy co spowoduja zywsze kolorki to tez bardzo prosze o opis (sterowniki, programy, ...) ?? Mam ASUSA A3L-5012. A ponizej wkleje swojego posta z opisem problemu jaki zamiescilem na innym forum ale bez sensownej odpowiedzi: "Ja mam tak: Na pulpicie klikam drugim przyciskiem i z menu wybieram 'Wlasciwosci' W oknie ktore mi sie otwarlo klikam jedna z zakladek - 'Ustawienia' (ostatnia zakladka) Na tej zakladce moge zmienic rozdzialke i glebie kolorow, ja klikam w przycisk 'Zaawansowane'. Otwiera mi sie kolejne okno ktore posiada wiele zakladek w ktorych rozne ustawienia odnosnie grafiki moge zmienic, czyli tak jak kazdy to ma w windowsie XP, oraz jest taka jedna specyficzna zakladka ktora mi sie pojawila gdy zainstalowalem sterowniki do karty graficznej. Nazywa sie ona 'IntelŽ Extreme Graphics 2 for Mobile'. Ta zakladka posiada rozne informacje i odnosniki do stron internetowych oraz taki przycisk o nazwie 'Wlasciwosci graficzne' klikam go i pokazuje sie kolejne okno z przeroznymi ustawieniami do matrycy i posiadajace kilka zakladek. Czyli jesli ktos ma taka sama karte graficzna w laptopie (a wielu ja ma) to bedzie mial tak samo wszystko jak ja. No i teraz na zakladce o nazwie 'Kolor' mam takie 3 suwaki ktorymi ustalam rozne wartosci. Nazywaja sie one kolejno: -Gamma -Jasnosc -Kontrast Ostanimi dwoma moge przesuwac w obie strony ale tym pierszym 'Gamma' moge tylko zwiekszac co powoduje coraz wieksze bledniecie kolorow na mojej matrycy. Jest on ustawiony nawartosc 1.0 i w dol nie moge go przesunac, ale zwiekszyc moge az do 5.0 ale wtedy to taka bladosc ze juz nic nie widac. U kolegi co ma nowego HP NX 6110 i takie same okienka i zakladki jakie wczesniej opisywalem mozna za pomoca suwaka 'Gamma' obnizyc wartosc tak ze kolory wygladaja prawie identycznie jak na monitorze typu CRT, u niego jedynie co to kat widzenia przeszkadza w uzyskaniu takiego samego efektu jak na CRT. Moj problem w tym, ze chcialbym tez w jakis sposob obnizyc to cos co sie zwie 'Gamma'. Albo jak kolwiek to jest okreslane, aby uzyskac zywe kolory, zbizone do CRT. Wiem ze bede musial sie przyzwyczaic do LCD ale mimo wszystko na pewno istnieje jakas mozliwosc uzyskania lepszych kolorkow. I jesli ktos z was zna taka mozliwosc (sterowniki, programy, itp) to prosze aby mi pomogl. " Edytowane 13 Listopada 2005 przez enikan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Może riva tuner [; masz pare możliwości zmian łącznie z nasyceniem kolorów osobno rgb (i razem).Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enikan Opublikowano 13 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2005 Domik dziekuje ;-) Dzieku temu Riva Tuner dowiedzialem sie ze faktycznie mozna pozmieniac aby kolory byly zywsze. Co prawda mam karte graficzna Intela ale tym programem do rivy tez moge zmieniac. Bede jeszcze kombinowal z tym programem ale zauwazylem ze nie do konca jest kompatybilny i wprowadza zamet w moim systemie i trzeba go jakos dziwnie ladowac aby wprowadzal swoje ustawienia za kazdym razem po starcie systemu, jeszcze pokombinuje z tym. Lecz teraz jak wiem ze faktycznie mozna zrobic wieksza intensywnosc kolorow na mojej matrycy to wolal bym to zrobic na poziomie systemu i moich Intelowski sterownikow a nie dodatkowych "wyjadaczy" pamieci RAM, jesli ktos zna jakis sposob to bede bardzo wdzieczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...