DomanR Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Witam! Ostatnio kupiłem sobie GeForce4 MX 440-SE i moje odczucia są zgoła odmienne od przedstawionego na Benchmark'u testu, i chciałem się nimi podzielić z Wami. Być może komuś to się przyda. Moja karta jest firmy X-Power (brzmi nieźle :twisted: ). Zdecydowałem się na nią ze względu na bardzo niską cenę i na pamięci. Sprzedawca mówił, że ma standardowe 5ns, ale jak zobaczyłem że to 4ns to się uśmiechnąłem i poprosiłem żeby zapakował :-) Spodziewałem się, że jeżeli są to pamięci 4ns to przynajmniej na 450MHz pójdą bez problemu (500MHz to teoretyczna wartość maksymalna). I tak też się stało! Karta ze standardowych wartości 250/332 kręci się na 300/450 i z ~5300pkt w 3DMark'u 2001 na Athlonie XP 1600+ 256DDR wynik skacze na 6159 (sami zobaczcie). Dalsze kręcenie nic już nie daje. Wrecz przeciwnie - wynik lekko spada. Pamięci wg RivaTuner'a są 128-bit. Z testów też to można wywnioskować bo karta dogania nie tylko zwykłe MX440, ale i MX460 (na standardowych ustawieniach). Jeśli chodzi o jakość to na monitorze nie widzę różnicy między nią a moją poprzednią kartą (GeForce256 CLAP). Gorzej jest niestety z TV-Out'em. Kolorki są trochę zbyt soczyste i ostrość trochę słabsza (cały czas porównuję do CLAP'a). Na szczęście kolorki da się odpowiednio skonfigurować, a ostrość do filmów jest w zupełności wystarczająca. Dodam, że wyjście jest w standardzie S-Video, a w zestawie była załączona przejściówka na Chinch'a. Jak więc widać jest to zupełnie inny produkt niż testowany przez Benchmark'a WinFast. Bierze się to chyba głównie z zastosowanych innych pamięci (tam 64-bit 6ns, u mnie 128-bit 4ns). Cała seria GeForce4 MX 440-SE nie jest więc do d... i nabijaniem kasy przez nVIDIĘ. Trzeba tylko trafić na dobry model :-) Na koniec dodam, że kartę kupiłem nową w sklepie w Poznaniu z 22 miesięczną gwarancją za 265zł :-) Nie jest może ona zbyt przyszłościowa (brak obsługi Pixel i Vertex Shaderów), ale za taką canę jak dla mnie warta. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 to ktos sie gdzies kopnal i wlozyl karte nie do tego opakowania :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Raczej wątpię, bo nawet BIOS karty "wita się" jako NVIDIA GeForce MX 440-SE. Radiatorka nie chce mi się zciągać zeby to sprawdzić. Ew. jeżeli można programowo to napiszcie jak, a to zrobię. A jeżeli się pomylili to dla mnie bomba :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 albo zapomnieli ograniczyc szyne pamieci :D hehe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Sama nazwa SE przy produktach mx440 z definicji ma szyne 64 bitowa. Gdzies nastapila pomylka - na Twoja korzysc oczywiscie. Wgraj biosa z normalnego mx440 i po SE nie bedzie sladu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Mnie się przydał :) Teraz wiem, że dobrze wybrałem(karta i wynik na dole :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Mnie się przydał :) Teraz wiem, że dobrze wybrałem(karta i wynik na dole :) Też na początku planowałem R9000, ale ostatecznie trochę grosza zaoszczędziłem (jak dla mnie nawet sporo), a wydajność też mam nieczego sobie. Na Athlonie XP 1700+@1900+ pewnie by była jeszcze lepsza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Sama nazwa SE przy produktach mx440 z definicji ma szyne 64 bitowa... Nie do końca. ...Gdzies nastapila pomylka - na Twoja korzysc oczywiscie. Wgraj biosa z normalnego mx440 i po SE nie bedzie sladu. A co mi da BIOS od normalnego MX440? Wiem tylko, że mój BIOS jest nowszy - v4.17.00.63.42, a na sieci do MX440 znalazłem tylko v4.17.00.30. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 Rzeczywiscie szyna pamieci jest 128 bit ale w przypadku pamieci sdr. Nawet jezeli programy pokazuja 333Mhz to jest to po prostu 166 i blad programow odczytujacych. Dla pamieci ddr szyna jest 64 bit i przepustowosc w obu przypadkach wynosi 2.7 Gb/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DomanR Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 To ja czegoś nie rozumiem :( Tutaj jest link to GF MX 440-SE z pamięcią DDR i jest napisane, że karta ma "128-bit memory bandwidth", "333 MHZ Memory clock" i "5.3 GB/sec memory bandwidth" (sorki ale nie chce mi się przeklepywać :oops: ). A tutaj jest model z pamięcią SDR i on ma "64-bit memory bandwidth", "166 MHZ Memory clock" i "1.3 GB/sec memory bandwidth". A moją szynę pamięci sprawdzałem programem RivaTuner. Sama nazwa SE przy produktach mx440 z definicji ma szyne 64 bitowa... Gdzieś to jest napisane, że GF MX440-SE obsługuje tylko pamięci 64-bit? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 11 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2002 To ja czegoś nie rozumiem :( Tutaj jest link to GF MX 440-SE z pamięcią DDR i jest napisane, że karta ma "128-bit memory bandwidth", "333 MHZ Memory clock" i "5.3 GB/sec memory bandwidth" (sorki ale nie chce mi się przeklepywać :oops: ). A tutaj jest model z pamięcią SDR i on ma "64-bit memory bandwidth", "166 MHZ Memory clock" i "1.3 GB/sec memory bandwidth". A moją szynę pamięci sprawdzałem programem RivaTuner. Sama nazwa SE przy produktach mx440 z definicji ma szyne 64 bitowa... Gdzieś to jest napisane, że GF MX440-SE obsługuje tylko pamięci 64-bit? A to cholera ja juz tez czegos nie rozumiem :?: :?: :?: Czytajac specyfikacje NV zauwazylem, ze gf4mx440 SE jezeli jest na ddr to ma 64 bitowe pamieci, a jezeli jest ze 128 bitowymi pamieciami to musza to byc sdramy. No i taktowanie rdzenia jest mniejsze. A potem firmy robia swoje produkty, taktuja kazdy calkiem inaczej i jest burdel w sklepach i nie wiadomo co kupujesz :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomson Opublikowano 12 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2002 też posiadam wersję se i jestem zadowolony na moim sprzęcie wykręcam 4200pkt jak za taką cenę (270zł)-uważam go za dobry zakup (firma sparkle :lol: i też nie jest 64 bitowy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...