Skocz do zawartości
rkaktus

Problem Z R9550 128/128b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie zauważyłem tu podobnego problemu, więc pisze nowy temat.

Mam Saphire Radeona 9550 128MB 128bit i mam z nim problem, który polega na tym, że :)

Podczas uruchamiania systemu, nie mam wogóle obrazu na monitorze, choć monitor wyłącza tryb czuwania, obraz natomiast jest na podpiętym zewnętrznym monitorze (TV). Obraz pojawia się dopiero w momęcie inicjalizacji sterowników (bynajmniej tak to wygląda) - od tego niebieskiego ekranu w XP.

To wygląda raczej na jakieś ustawienia, ponieważ zaraz po zakupie karty wszystko zachowywało się ok, do instalacji sterowników.

Zmiana sterowników nie pomaga, nowsza wersja też nie.

Jeżeli odepną TV też nie startuje na monitorze :mur:

Czy miał ktoś może podobny problem ??

Czy wie ktoś jak to rozwiązać ??

Może to mały problem, ale spróbujcie zainstalować winde, albo popracować w jakimś dosowskim probramie na TV przy troszkę mniejszej rozdzielczości i sporym zamazaniu tekstu.

Pozdro dla wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Nie zauważyłem tu podobnego problemu, więc pisze nowy temat.

Mam Saphire Radeona 9550 128MB 128bit i mam z nim problem, który polega na tym, że :)

Podczas uruchamiania systemu, nie mam wogóle obrazu na monitorze, choć monitor wyłącza tryb czuwania, obraz natomiast jest na podpiętym zewnętrznym monitorze (TV). Obraz pojawia się dopiero w momęcie inicjalizacji sterowników (bynajmniej tak to wygląda) - od tego niebieskiego ekranu w XP.

To wygląda raczej na jakieś ustawienia, ponieważ zaraz po zakupie karty wszystko zachowywało się ok, do instalacji sterowników.

Zmiana sterowników nie pomaga, nowsza wersja też nie.

Jeżeli odepną TV też nie startuje na monitorze :mur:

Czy miał ktoś może podobny problem ??

Czy wie ktoś jak to rozwiązać ??

Może to mały problem, ale spróbujcie zainstalować winde, albo popracować w jakimś dosowskim probramie na TV przy troszkę mniejszej rozdzielczości i sporym zamazaniu tekstu.

Pozdro dla wszystkich

Miałem podobny problem na radku 9600. Okazało się, że po jakimś roku użytkowania karty coś się zchrzaniło i w trybie 640x400 karta ustawiała odświeżanie 50Hz a mój monitor nie potrafił tego wyświetlić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem wcześniej Radeona 9200 128MB 128bit i było bardzo podobnie, przy czym jak włorzyłem go do innego kompa (sprzedałem go) to działa do dziś dzień bez zarzutu.

Ten R 9550 nie grzeje się, nigdy nie był kręcony.

Myślałem, że on może zapisał sobie gdzieś te ustawienia, że podczas startu systemu (w tej obniżonej rozdzielczości) jako podstawowe wyjście traktuje S-VIDEO.

Zauważyłem też również, że po restarcie, czy ponownym włączeniu komputera obraz jest zwężony np:

Jeśli cały czas pracuje w rozdzielczości 1024x768 32bit 75 Hz

to komputer uruchamia się dokładnie w tych samych parametrach, jednak obraz jest o ok. 2cm węższy z każdej strony.

Muszę zmienić odświeżanie np na 72Hz i spowrotem na 75Hz wtedy wszystko wraca do normy.

Czy jes jakaś możliwość żeby zresetować mu tą pamięc w której zapisuje te ustawienia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi