jac71 Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 witam, mam 2 komputery. Komputer A to PC stacjonarny z systemem WinXP oraz z kartą sieciową, komputer B to laptop z systemem WinXP i kartą sieciową oraz z dostępem do internetu. Chciałbym stworzyc siec za pomocą kabla sieciowego oraz mozliwosc korzystania z internetu komputerowi A. Jak to uczynic ?? Prosze o instrukcje krok po kroku. pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 zajrzyj kilka działów poniżej - o sieciach - jest XXX takich tematów .... :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro9er Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Mam podobną sytuację jak jac71. Oba kompy XP Home i karty sieciowe. Stacjonarny ma internet przez GPRS. Połączone są kablem sieciowym "skrosowanym". Żeby korzystać z sieci wykonałem następujące kroki: 1. konfiguracja sieci na obydwu kompach (grupa robocza o tej samej nazwie np. HOME) 2. w parametrach połączenia lokalnego na obu kompach IP z tej samej parafii np. dla jednego 192.168.0.1 dla drugiego 192.168.0.2, i taka sama maska podsieci 255.255.255.0 3. w konfiguracji kart sieciowych dla obydwu 100 półduplex lub 100 pełny duplex 4. udostępnienie wybranych katalogów jeśli o czymś nie zapomniałem, to po wybraniu "pokaż komputery grupy roboczej" powinno pokazać oba kompy, a w nich udostępnione zasoby Natomiast jeśli chodzi o udostępnienie internetu to postawiłem wszystko na głowie (m.in udostępnianie połączenia z internetem) i ciągle nie umiem tego wykonać, mało tego: jak w tym grzebię, to za każdym razem ginie mi pracowicie ustanowiona sieć i robię wszystko od początku. Czytałem chyba wszystko co o tym pisze w pomocy Windows, ale o czymś muszę nie wiedzieć, dlatego podpisuję sie pod prośbą jac71 i również proszę o instrukcję krok po kroku. Myszaqu! szukałem i g... uzik znalazłem. Skoro jest XXX takich tematów to lepiej byś podał ze 3 sensowne linki - forum chyba jest po to żeby pomagać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 oj, zrob tak na koniec. W polaczeniu sieciowym, a wlasciwie jego wlasciwosciach daj udostepnij to polaczenie innym komputerom. Na komputerze, ktory NIE udostepnia netu, ustaw brame jako 192.168.0.1 i dns'y odpowiednie. (Wpisz w google DNS TPsa) . To tyle :) Powinno pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro9er Opublikowano 17 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 oj, zrob tak na koniec. W polaczeniu sieciowym, a wlasciwie jego wlasciwosciach daj udostepnij to polaczenie innym komputerom. Na komputerze, ktory NIE udostepnia netu, ustaw brame jako 192.168.0.1 i dns'y odpowiednie. (Wpisz w google DNS TPsa) . To tyle :) Powinno pomoc.super! dzięki - już śmiga. Wystarczyło wpisać IP kompa z internetem jako bramę w kompie, który nie ma netu (udostępnienie miałem od początku), a DNS-y wpisałem w obu LAN-ach takie same jak były wpisane w połączeniu internetowym GPRS (Idea) i poszło. jeszcze raz dzięki. teraz czekam co jac71 na to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...