Skocz do zawartości
tMQ

Dzielenie łącza - tak prosto się nie da :-(

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak, mam łącze na zasadzie sieci lokalnej (hyperion). Aby wszystko działąło spisują DAC'a sieciówki i na serwerze dopiero aktywują, a mam w chacie drugiego kompa i chciałbym to podzielić. tylko tak, żebym mógł nadal udostępniać folder itp. wiem ża na [brzydkie określenie na linuksa]u można ukryć obecność innej sieciówki ale wtedy nici z udostępniania. macie jakieś sprawdzone pomysły ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie DAC tylko MAC ;) Da sie to zrobic bez problemu nawet w windzie. Moj ISP czyli UPc tez autoryzuje mnie na podtswie MAC'a sieciowki i modemu kablowego, ale bez problemu udestepniam lacze po lanie. Potrzebujesz wsadzic w kompa druga sieciowke. Na tej, ktora dostajesz net wlaczasz udostepnianie polaczenia internetowego a druga podlaczasz np do huba i podlaczasz tam pozostale kompy. To rozwiazanie ma ta wade, iz twoj komp musi byc non-stop wlaczony, zeby pozostaliw sieci mieli net. Lepszym rozwiazaniem jest zakup routera za ok 400 pln. Wpisujesz mu do tablicy MAC sieciowki i od tej pory bedzie on widoczny jak komputer z ta sieciowka, a ty bedzie mogl podlaczyc do tego lacza 254 komputerki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi