Skocz do zawartości
Gość lechu1777

Lan I Ip

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój kolega ma internt z kablówki osiedlowej(128/64, wew.IP) i miał formata. Teraz jak wszystko zainstalowane to przydziela mu automatyczny adres prywatny i nie działą net ani ping np. z onetem nie idzie... Co robić? Sterowniki ma dobre nForce... Win XP Pro ma. Serwer DHCP jest włączony, otwrzymywanie IP automatyczne i servery DNS równierz :/ Jak pójdę do ich firmy to na podstawie adresu MAC podadzą mi IP i inne informacje do manualnego wypełnienia, bo myślę żeby tak zrobić, bo podejrzewam że nie ma komunikacji między DHCP a jego komputerem?? Co mi potrzebne prócz IP do manulnego wypełnienia ustawień? PLX za szybkie odp bo chłopak nie ma neta 2 tygodnie i prosi mnie żebym mu to zrobił, robiem formata qumplowi i ma to samo łącze i wszystko łądnie automatycznie przydzielone IP,DNS... HELP!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. przenioslem na odpowiedniejsze forum

2. polecenie ipconfig /renew nie pomaga ?

3. a masz pewnosc ze wczesniej bylo przyznawanie IP przez DHCP ?

4. MAC adres sie nie zmienil ? - moze ustawilisice w BIOSie inny MAC i dlatego nie przyznaje bo w sieci jest filtrowanie po MAC wlaczone

5. jak ma umowe to idze z nia (i nowym MAC adresem) do admina i ma podstawe zeby admin ustawil u siebie w DHCP ten nowy MAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze spróbować ipconfig /renew, inny qumpel ma to samo łącze i po formacie mu przydzieliło wszystko to chyab DHCP przydziela:D JAk się MAC mogl zmienic? Nie zmienialismy nic w BIOSIE, Mac jest chyba takie samo jak było. Właśnie musze chyba iść do Admina( znaczy tu nie ma typowego Admina to są ludzie od telewizji kablowej LOL). Ale jeszcze spróbuje z tym ipconfigiem. Napisze wieczorem czy coś pomogło.

EDIT/ renew nic nei dało, zdaje mi się że jest to to samo co naciśniecię we właśniwościach karty "napraw". Zadzwonilem do firmy, przyszedl kolo. Wszystko z pc loox( bo ja robiłem:D:D ). Mają problemy z DHCP, nie przydziela IP ;/ powiedział że dzisiaj może naprawi to na podstawie MAC. THE END TOPI|C

Edytowane przez lechu1777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi