Skocz do zawartości
Neovigo

Direct Assembler W Freepascalu?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi o to, że o ile mi wiadomo we FreePascalu (inaczej niż w starym Turbo) nie jest możliwe skompilowanie assemblera do pliku binarnego przy tzw. direct assemblera (natomiast assembler w AT&T i Intelowej składni podobno wchodzi). Może ktoś wie jak to obejść? Ściągnąłem z netu pewien przydatny unit w którym są assemblerowe wstawki. W TurboPascalu szło świetnie, a tu nie chce. :( :(

Z góry dzięki za pomoc...

Innymi słowy, coś takiego:

asm   MOV BX,a   MOV AX,34DDhend;
Nie chce wejść, bo jest "unknown identifier (BX)" :(.

Czy ktoś mniej wiecej rozumie o co mi chodzi? Ja sam nie wiem, czy dobrze to napisałem, o assemblerze wiem tyle co o hodowaniu kapusty... jestem Pascalowiec, a w Turbo Pascalu ten ASM chodzil dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, że o ile mi wiadomo we FreePascalu (inaczej niż w starym Turbo) nie jest możliwe skompilowanie assemblera do pliku binarnego przy tzw. direct assemblera (natomiast assembler w AT&T i Intelowej składni podobno wchodzi). Może ktoś wie jak to obejść? Ściągnąłem z netu pewien przydatny unit w którym są assemblerowe wstawki. W TurboPascalu szło świetnie, a tu nie chce. :( :(

Z góry dzięki za pomoc...

Innymi słowy, coś takiego:

asm   MOV BX,a   MOV AX,34DDhend;
Nie chce wejść, bo jest "unknown identifier (BX)" :(.

Czy ktoś mniej wiecej rozumie o co mi chodzi? Ja sam nie wiem, czy dobrze to napisałem, o assemblerze wiem tyle co o hodowaniu kapusty... jestem Pascalowiec, a w Turbo Pascalu ten ASM chodzil dobrze.

prawdopodobnie składnia jest zła z tego co mi wiadomo składnia w Assemblerze pod UNIX-em , jest niceo inna niz pod DOS-em .

I dlatego wyskakuje błąd

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi