Neovigo Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Chodzi o to, że o ile mi wiadomo we FreePascalu (inaczej niż w starym Turbo) nie jest możliwe skompilowanie assemblera do pliku binarnego przy tzw. direct assemblera (natomiast assembler w AT&T i Intelowej składni podobno wchodzi). Może ktoś wie jak to obejść? Ściągnąłem z netu pewien przydatny unit w którym są assemblerowe wstawki. W TurboPascalu szło świetnie, a tu nie chce. :( :( Z góry dzięki za pomoc... Innymi słowy, coś takiego: asm MOV BX,a MOV AX,34DDhend;Nie chce wejść, bo jest "unknown identifier (BX)" :(. Czy ktoś mniej wiecej rozumie o co mi chodzi? Ja sam nie wiem, czy dobrze to napisałem, o assemblerze wiem tyle co o hodowaniu kapusty... jestem Pascalowiec, a w Turbo Pascalu ten ASM chodzil dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 (edytowane) Chodzi o to, że o ile mi wiadomo we FreePascalu (inaczej niż w starym Turbo) nie jest możliwe skompilowanie assemblera do pliku binarnego przy tzw. direct assemblera (natomiast assembler w AT&T i Intelowej składni podobno wchodzi). Może ktoś wie jak to obejść? Ściągnąłem z netu pewien przydatny unit w którym są assemblerowe wstawki. W TurboPascalu szło świetnie, a tu nie chce. :( :( Z góry dzięki za pomoc... Innymi słowy, coś takiego: asm MOV BX,a MOV AX,34DDhend;Nie chce wejść, bo jest "unknown identifier (BX)" :(. Czy ktoś mniej wiecej rozumie o co mi chodzi? Ja sam nie wiem, czy dobrze to napisałem, o assemblerze wiem tyle co o hodowaniu kapusty... jestem Pascalowiec, a w Turbo Pascalu ten ASM chodzil dobrze. prawdopodobnie składnia jest zła z tego co mi wiadomo składnia w Assemblerze pod UNIX-em , jest niceo inna niz pod DOS-em . I dlatego wyskakuje błąd Edytowane 25 Listopada 2005 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...