Skocz do zawartości
fazi86

Chieftec, Radeon 9800 I Restarty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem. Moj kolega kupil sobie jakis czas temu Radeona 9800 pro, i mniej wiecej od tego czasu ma co jakis czas reset kompa. Nastepuje to w roznych sytuacjach, tzn zarowno podczas grania, jak i podczas siedzenia na necie. Co ciekawe zauwazylismy na jego grafie dziwne zaczernienie w miejscu gdzie podlacza sie dodatkowego molexa:

Dołączona grafika

Kondensatory na grafie wydaja sie wporzadku, aczkolwiek nigdy nie widzialem napuchnietych, wiec nie jestem w stanie ocenic ich w sposob profesjonalny.

Zasiłka to Chieftec 420W. Reszta sprzetu jest nastepujaca:

Athlon XP 1800+, mobo Gigabyte na via kt333, ram 512+256MB, hdd 40gb, cd-rw, i wlasnie ten Radeon 9800pro. Zmierzylismy napiecia i 3,3 i 5v byly w normie, ale 12V w windowsie 12,65 a podczas gry 12,7V. Porownywalem jeszcze napiecia na moim i jego chieftecu (obaj mamy takie same, w dodatku kupowalismy je razem, w jednym sklepie) i moja zasilka na jego sprzecie ma troche nizsze wszystkie napiecia (na 12 jest okolo 12,5v). I stad moje pytanie czy to czarne miejsce i te restarty moga byc spowodowane za wysoka linia 12v?

edit: kondensatory wygladaja tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez fazi86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam to płyty Gigabyte na ViA KT333 miały zasilanie procka robione z linii +5V. To by tłumaczyło wysokie napięcie +12V 9brak obciążenia na tej linii), ale nie usprawoedliwia tego że zasilacz nie trzyma napięcia zgodnie z normą ATX.

Gniazdo molex na karcie graficznej - do wymiany, prawdopodobnie niedługo trzeba będzie też wymienić dwa kondensatory 470/10V przy gniazdku (już maja wypukłe denka).

Co mam powiedzieć? Zły dobór zasilacza do konfiguracji sprzętu, to wszystko.

Płyta nowa nie jest i możliwe że kondensatry w układzie zasilania procesora też uraciły pojemność. Biorąc pod uwagę że procesor i karta graficzna zasilane są z tej samej linii przyczyną restartów może być zasilanie :?

Diagnoza bez badania sprzętu, prawdopodobieństwo trafienia - poniżej 70%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi