fazi86 Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 (edytowane) Witam, Mam następujący problem. Moj kolega kupil sobie jakis czas temu Radeona 9800 pro, i mniej wiecej od tego czasu ma co jakis czas reset kompa. Nastepuje to w roznych sytuacjach, tzn zarowno podczas grania, jak i podczas siedzenia na necie. Co ciekawe zauwazylismy na jego grafie dziwne zaczernienie w miejscu gdzie podlacza sie dodatkowego molexa: Kondensatory na grafie wydaja sie wporzadku, aczkolwiek nigdy nie widzialem napuchnietych, wiec nie jestem w stanie ocenic ich w sposob profesjonalny. Zasiłka to Chieftec 420W. Reszta sprzetu jest nastepujaca: Athlon XP 1800+, mobo Gigabyte na via kt333, ram 512+256MB, hdd 40gb, cd-rw, i wlasnie ten Radeon 9800pro. Zmierzylismy napiecia i 3,3 i 5v byly w normie, ale 12V w windowsie 12,65 a podczas gry 12,7V. Porownywalem jeszcze napiecia na moim i jego chieftecu (obaj mamy takie same, w dodatku kupowalismy je razem, w jednym sklepie) i moja zasilka na jego sprzecie ma troche nizsze wszystkie napiecia (na 12 jest okolo 12,5v). I stad moje pytanie czy to czarne miejsce i te restarty moga byc spowodowane za wysoka linia 12v? edit: kondensatory wygladaja tak: Edytowane 20 Listopada 2005 przez fazi86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 O ile dobrze pamiętam to płyty Gigabyte na ViA KT333 miały zasilanie procka robione z linii +5V. To by tłumaczyło wysokie napięcie +12V 9brak obciążenia na tej linii), ale nie usprawoedliwia tego że zasilacz nie trzyma napięcia zgodnie z normą ATX. Gniazdo molex na karcie graficznej - do wymiany, prawdopodobnie niedługo trzeba będzie też wymienić dwa kondensatory 470/10V przy gniazdku (już maja wypukłe denka). Co mam powiedzieć? Zły dobór zasilacza do konfiguracji sprzętu, to wszystko. Płyta nowa nie jest i możliwe że kondensatry w układzie zasilania procesora też uraciły pojemność. Biorąc pod uwagę że procesor i karta graficzna zasilane są z tej samej linii przyczyną restartów może być zasilanie :? Diagnoza bez badania sprzętu, prawdopodobieństwo trafienia - poniżej 70%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...