Skocz do zawartości
orbin

Jak Jest Z Tą Pojemnością Naszych Twardzieli...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie,

Chciałbym dowiedzieć się jakie macie dyski w jakim systemie plików i jaką one mają pojemność teoretycznie a jaką praktycznie.

Ja mam WDC WD2000JS z FAT32 i zamiast 200GB mam 186GB (pojemność fizyczna od opisanej różni się o 14GB)

podobnie jest w przypadku

WDC WDC800BB na NTFS’ie gdzie zamiast 80GB mam 74,5GB czyli o 5,5GB mniej niż opisano.

A jak u was to wygląda, czy na dyskach Samsung’a jest tak samo?

W jakie dyski teraz inwestujecie?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Orbin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy dysk tak ma a to dlatego ze producenci licza sobie 1GB jako 10do potegi 9 czyli 1 i dziewięć zer.

Z tego mozna łatwo obliczyc ze dysk 200GB x 10 do potegi 9 / 1024 do 3 wychodzi dokladnie 186,26 GB czyli tyle ile podales:D

W przypadku dyku 80Gb bedzie podobnie. Jego pojemnosc posformatowaniu bedzie wynosila dokladnie 74,5 GB

A skad sie wdzielo to dzielenie przez 1024*1024*1024? a wlasnie stad zeby zamienic GB na Bajty

Edytowane przez Nyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeliczenie to jest oczywiste i wiem o tym, lecz jednak mój przyjaciel ma 200GB Samsug’a i ma 200GB po sformatowaniu.

Usłyszałem taką plotkę że podobno niektórzy producenci trochę więcej przestrzeni aby klienci nie czuli się "okradzeniu" z pojemności ich dysków....

Trochę mnie to zaciekawiło i chciałem usłyszeć wasze opinie, bo może ktoś ma akurat taki dysk jak mój przyjaciel :)

...

Pozdrawiam Orbin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wszystkim kieruje tutaj marketing

większość producentów kieruje się zasadą, że 1kb to 1000b (a nie 1024b). Na początku, przy dysach o pojemności kilku lub kilkunastu giga ta różnica nie była aż tak znacząca (bo dyski nie miały dokładnie 6 tylko np 6,4gb) sprawa zacząła się już komplikować przy dwudziestkach, tutaj zaczęło "brakować" gigabajtów

i w ten sposób niepozorne 24bajty z każedgo kilo dają po 14gb (dysk 200gb) przy mniej przy "kożystnym"obliczaniu pojemności, a tak swoją drogą kupujący który nie jest w temacie pewnie wolałby kupić dysk na którym jest napisane 200gb niż 186,26gb :)

ihmo myślę, że jak zaczniemy powoli dobijać do terabajta (lub przekraczać) producenci zrewidują sposoby obliczania pojemności, "tracona" w ten sosób pojemność mogła by wynosić już kilkadziesiąt gb, czyli tyle co spory dysk jeszcze nie tak dawno temu :)

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Maxtora 120 GB 8 mb cache -_-

Oczywiście partycje (C,D,E) na NTFS :). 111 GB po sformatowaniu, trochu uciekło...

Ps. zmieniłem avatar, jesteście ze mnie dumni ?

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mysle ze ta brakujaca pojemnosc to zapasowe sektory na dysku w przypadku wykrycia badow...

dysk ma fizycznie powiedzmy 250GB (gdzie GB=1024^3 B )

ale wypuszczany jest z 250GB (gdzie GB=1000^3 B )

i ta roznica to zapasowe sektory

ale to tylko moje skromne zdanie :]

Edytowane przez funfel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mysle ze ta brakujaca pojemnosc to zapasowe sektory na dysku w przypadku wykrycia badow...

dysk ma fizycznie powiedzmy 250GB (gdzie GB=1024^3 B )

ale wypuszczany jest z 250GB (gdzie GB=1000^3 B )

i ta roznica to zapasowe sektory

ale to tylko moje skromne zdanie :]

Gdyby tak bylo, to dysk mialby zapas sektorow wynoszacy 2,4% jego powierzchni, a to znaczy ze badow bys na nim nigdy nie znalazl bo wszystkie by "zamaskowalo" :wink: Przy 250 GB i rozmiarze sektora 512 b wyszloby mniej wiecej cos takiego: 250*(1024^3-1000^3)=144027 zapasowych sektorow :blink: Faktycznie zapasowych sektorow jest kilkadziesiat/kilkaset/no, moze kilka tysiecy.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi