orbin Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Witam wszystkich serdecznie, Chciałbym dowiedzieć się jakie macie dyski w jakim systemie plików i jaką one mają pojemność teoretycznie a jaką praktycznie. Ja mam WDC WD2000JS z FAT32 i zamiast 200GB mam 186GB (pojemność fizyczna od opisanej różni się o 14GB) podobnie jest w przypadku WDC WDC800BB na NTFS’ie gdzie zamiast 80GB mam 74,5GB czyli o 5,5GB mniej niż opisano. A jak u was to wygląda, czy na dyskach Samsung’a jest tak samo? W jakie dyski teraz inwestujecie? Z góry dzięki i pozdrawiam. Orbin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) Kazdy dysk tak ma a to dlatego ze producenci licza sobie 1GB jako 10do potegi 9 czyli 1 i dziewięć zer. Z tego mozna łatwo obliczyc ze dysk 200GB x 10 do potegi 9 / 1024 do 3 wychodzi dokladnie 186,26 GB czyli tyle ile podales:D W przypadku dyku 80Gb bedzie podobnie. Jego pojemnosc posformatowaniu bedzie wynosila dokladnie 74,5 GB A skad sie wdzielo to dzielenie przez 1024*1024*1024? a wlasnie stad zeby zamienic GB na Bajty Edytowane 22 Listopada 2005 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orbin Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 przeliczenie to jest oczywiste i wiem o tym, lecz jednak mój przyjaciel ma 200GB Samsug’a i ma 200GB po sformatowaniu. Usłyszałem taką plotkę że podobno niektórzy producenci trochę więcej przestrzeni aby klienci nie czuli się "okradzeniu" z pojemności ich dysków.... Trochę mnie to zaciekawiło i chciałem usłyszeć wasze opinie, bo może ktoś ma akurat taki dysk jak mój przyjaciel :) ... Pozdrawiam Orbin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 mój kumpel ma sata 200gb s.baracude, i widać każda baracuda chyba niema pełnej przestrzeni, a inni producenci korzytają pewnie z tego dajac taki bonus zachęcajacy do kupna :P sam niewiem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeneVaco Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Mam WD2500LB pojemność po sformatowaniu 232GB nazwa marketingowa 250GB uciekło 18GB :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 (edytowane) Jak wszystkim kieruje tutaj marketing większość producentów kieruje się zasadą, że 1kb to 1000b (a nie 1024b). Na początku, przy dysach o pojemności kilku lub kilkunastu giga ta różnica nie była aż tak znacząca (bo dyski nie miały dokładnie 6 tylko np 6,4gb) sprawa zacząła się już komplikować przy dwudziestkach, tutaj zaczęło "brakować" gigabajtów i w ten sposób niepozorne 24bajty z każedgo kilo dają po 14gb (dysk 200gb) przy mniej przy "kożystnym"obliczaniu pojemności, a tak swoją drogą kupujący który nie jest w temacie pewnie wolałby kupić dysk na którym jest napisane 200gb niż 186,26gb :) ihmo myślę, że jak zaczniemy powoli dobijać do terabajta (lub przekraczać) producenci zrewidują sposoby obliczania pojemności, "tracona" w ten sosób pojemność mogła by wynosić już kilkadziesiąt gb, czyli tyle co spory dysk jeszcze nie tak dawno temu :) Edytowane 26 Listopada 2005 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 26 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 (edytowane) Ja mam Maxtora 120 GB 8 mb cache -_- Oczywiście partycje (C,D,E) na NTFS :). 111 GB po sformatowaniu, trochu uciekło... Ps. zmieniłem avatar, jesteście ze mnie dumni ? Edytowane 26 Listopada 2005 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 27 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2005 (edytowane) a ja mysle ze ta brakujaca pojemnosc to zapasowe sektory na dysku w przypadku wykrycia badow... dysk ma fizycznie powiedzmy 250GB (gdzie GB=1024^3 B ) ale wypuszczany jest z 250GB (gdzie GB=1000^3 B ) i ta roznica to zapasowe sektory ale to tylko moje skromne zdanie :] Edytowane 27 Listopada 2005 przez funfel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 a ja mysle ze ta brakujaca pojemnosc to zapasowe sektory na dysku w przypadku wykrycia badow... dysk ma fizycznie powiedzmy 250GB (gdzie GB=1024^3 B ) ale wypuszczany jest z 250GB (gdzie GB=1000^3 B ) i ta roznica to zapasowe sektory ale to tylko moje skromne zdanie :] Gdyby tak bylo, to dysk mialby zapas sektorow wynoszacy 2,4% jego powierzchni, a to znaczy ze badow bys na nim nigdy nie znalazl bo wszystkie by "zamaskowalo" :wink: Przy 250 GB i rozmiarze sektora 512 b wyszloby mniej wiecej cos takiego: 250*(1024^3-1000^3)=144027 zapasowych sektorow :blink: Faktycznie zapasowych sektorow jest kilkadziesiat/kilkaset/no, moze kilka tysiecy. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...