domin85 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) Witam zakupiłem sobie lepsze chłodzenie (TT Giant III) na grafe MSI GF 4Ti 4600 no i pojawił się sie problem ze zdjęciem radiatora. Firma msi chyba zamiast pasty termoprzewodzącej używa jakiegoś kleju. Ma ktoś pomysł jak zdając ten radiator, może ktoś juz spotkał się z podobnym problemem?? Będę wdzięczny za wszelakie pomysły wykluczajace użycie Młotka i przecinaka :):) Edytowane 22 Listopada 2005 przez domin85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orochimaru Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Miałem taki sam problem z radeonem 9100. Zrobiłem tak: Wygrzałem kartę 3dmarkiem, położyłem na stole i delikatnie, acz stanowczo zaczołem kręcić radiatorem. Użyłem do tego długiego śrubokręta. Z początku wyczułem duży opór, ale widać było że klej jest elastyczny i trochę się poddaje. Potrzymałem tak naprężony chwilę i puścił. Jest też sposób z zamrożeniem karty w zamrażarce i wtedy klej staje się kruchy i powinien się "odłamać". Jednak ze względu na szron i kruchość elektroniki nie zdecydowałem się na ten wariant. Odradzam natomiast polewanie rozpuszczalnikiem, acetonem i innymi cieczami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fr4 Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Odradzam natomiast polewanie rozpuszczalnikiem, acetonem i innymi cieczami.Dlaczego? Ja zastosowalem metode silowa + aceton wlasnie i po paru minutach walki z radiatorem (tez mam MSI GF4Ti) udalo mi sie go zdjac :) Zadnych negatywnych skutkow ubocznych uzycia acetonu nie zauwazylem... :blink: A co do zamrazarki... hehe po takim zabiegu moznaby jechac bez radiatorka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin85 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Prubowałem z rozpuszczalinikiem tj. Nitro coś tam ruszyl ten klej ale za słabo, obawiam sie ze aceton zacznie rozpuszczac lakier ochronny na plytce!!! jesli przez przypadek bym ją polał. a co do mowtywu z rozgrzaniem i brutalnym rozruszaniem to raczej lipa ten klej wogóle nie jest elastyczny. Wie ktos moze czy aceton rozpuszcza lakier ochronny plytki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayman Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Nawet izopropanol nie rozpuszcza lakieru na PCB więc nie ma co się martwic acetonem.Troche wiecej stanowczosci i sily , rdzen nie jest z cukru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Ja swojego 9100 wziołem na zimno natomiast... Do zamrazareczki na 2-3H śrubokręcik w rękę i przy użyciu siły sam odpadł prawie z całym klejem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...