rezo_ Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) Witam, mam mozliwosc kupienia od kumpla karty graficznej Sapphire Radeon 9800 SE 128 mb szyna pamieci 256 bit w ktorej da sie odblokowac 4 dodatkowe potoki za 350 zl. W sumie ostatnio rozgladam sie za kartami 9800 i to chyba atrackcyjna cena, co sadzicie? Mam jednak pewne watpliwosci gdyz karta jest na czarnym PCB i dodatkowe zasilanie nie jest z molexa tylko takie jak jest do stacji dyskietek. Z tego co wiem to ta karta jest po prostu na PCB od radeon 9700... czy to ma znaczacy wplyw na wydajnosc? Na pamieciach karty sa tez przyklejone radiatory i kumpel nie wie jaki jest czas dostepu pamieci. Szukalem troche na googlach ale w sumei to nie wiem jakich pamieci mam sie spodziewac, 3.3 ns czy moze jest szansa na 2.8? karta wyglada tak: Brac? Edytowane 22 Listopada 2005 przez moreno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 za 350 mozna dorwac pelnego 9800 albo chociaz 9800se@9800 na referencyjnym PCB, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fornas Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 (edytowane) Ja mam identyczną i muszę przyznać, że jest całkiem niezła. Rdzeń RV360, pamięci samsung 2,8 ns, na maxa jej jeszcze nie kręciłem ale na pentagramie (5V) i małych radiatorkach na pamięciach idzie spokojnie 420/720. A czy w wydajności między referencyjnym pcb a tym jest jakaś różnica to nie wiem ale wątpię. Weź od kumpla na testy i sprawdzisz co akurat ten egzemplarz potrafi, kupując na allegro takiej możliwości nie będziesz miał. Poza tym za 350 zł pełnego 9800pro chyba ciężko znależć. Edytowane 22 Listopada 2005 przez fornas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Hm fornas gydyby mi sie trafila taka jak twoja to chyba interes pierwsza klasa, R360, samsung 2,8 ns, juz wiem ze sie na 8 potokow moduje, w dodatku jest jeszcze na gwarancji do października 2006 roku... 350 zl... chyba sie jednak skusze. Fornas ile wyciskasz na niej w 3dm2003? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fornas Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Nie bawię się zbytnio w 3dmarki ale po zakupie ją przetestowałem i było coś około 6300-6500 pkt. Weź grafę na testy i sobie sprawdzisz jaki jest rdzeń, radiator z pamięci też się da odkleić, żeby nie było widać ;) Z tego co wiem w tych modelach dość często trafia się na RV360. Zobacz też jakie jest standardowe taktowanie, u mnie jest 325/620, jeśli będzie mniejsze na pamięciach to może być oznaką, że pamięci są 3 lub 3,3ns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rezo_ Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Standardowe taktowanie pamieci to 580 mhz :| czyli raczej nie 2.8 ns, szkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...