0rafik0 Opublikowano 23 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Witam ! Moj problem może dla co niektórych wyda się śmieszny i prosty, jednak mnie trochę zajeło zanim się poddałem , więc teraz proszę o pomoc. Więc mam routerek dI 524 D Linka, Problem polega na tym że niechce routować połaczenia z netem. Najpierw napiszę coś o mojej kablówce..., sygnał dochodzi normalną zwyczajną skrętką, żadnego modemu na końcu, nic..., mam filtrowanie po numerze MAC i stałe IP przypisane przez providera, Więc biorę swój router podpinam skrętkę w WAN [ oczywiście po resecie do ustawień fabrycznych ] Do routera wpinam w dwa porty LAN kabelki do 2 komputerów. Wchodzę na stronę konfiguracyjną, w zakładce dotyczącej dynamicznego DNS podaje DNS'y podane przez providera, klikam OK. Router sie uruchamia ponownie, Przechodze do zakłądki stałę IP, wklepuje wszystkie potrzebne IP bramy itd..., Klikam OK i router znów się uruchamia ponownie. Następnie wchodzę do zakadki klonowania MAC'a , więc klonuje sobie numer karty z jednego PC [ jak wspomniałem filtracja po MAC'u ] klikam OK i generalnie wszystko powinno być w jak najlepszym porządku. Pinguje z jednego PC ta router , da rade, z drugiego to samo, Kompy się widzą w sieci, działa udostępnianie drukarek itd..., IP w PC tach przypisuje DHCP, I tak mi się wydaje że powinno działać. No ale jak netu niedzieli tak niedzieli..., Gdzie popełniłem błąd? Dodam że kupiłem jednego DI 524 i się zachowywał jak powyżej, więc uznałęm że jest zepsuty i go oddałem, [ zreszta sam sprzedający ktory był pewny że sprzet jest OK próbował zrobić to samo co ja i też mu niezadziałało, przyznał że router jest uszkodzony , by po sprawdzeniu u siebie zmienić zdanie , bo tam zadziałało ] żeby było śmieszniej kupiłem drugiego DI 524 , nówka nie śmigany i zachowuje się tak samo ..., Jak by ktoś mógł łopatologicznie wytknąć mi moje błędy :) to będe mu wdzięczny... Dodam że w momencie gdy próbuje podłaczyć się za pomocą WiFi to analogia jak używając zwykłej sieciówki, sieć wewnętrzna działa, ale netu niema. Z góry wielkie dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 1 czy dziala net jesli skretke od providera wlaczysz bezposrednio do sieciowki kompa? 2 ciekawe po co filtrowanie MACa i jeszcze stale IP?he 3 jesli dziala na kompie to napisz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0rafik0 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 1 czy dziala net jesli skretke od providera wlaczysz bezposrednio do sieciowki kompa? 2 ciekawe po co filtrowanie MACa i jeszcze stale IP?he 3 jesli dziala na kompie to napisz... Więc tak : 1) Działa, tylko musze wklepać to stałe IP bramy DNSy i takie tam standardowe. 2) Bo Guru od sieci chce być profesionalny :) 3)Działa, jak do wepne skretke do gniazd lan w routerku to też dziala ale wtedy raczej na switch'u i tylko na 1 kompie... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) sprobuj reseta routerka walnac i wlaz potem do konfiga wpiz dane na neta na kompach ustaw dhcp nie klonuj maca z jednego kompa tylko wpisz wlasciwy od admina jesli to nie pomoze to moze gniazdo wan walniete albo... napisze potem:P.......... moze admin troche sie zna i wie co to TTL (time to live ) a wtedy kicha /.........:( Edytowane 24 Listopada 2005 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0rafik0 Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 :) Więc zrobiłem jeszcze raz tak jak poradziłeś czyli reset do fabrychnych, wklepałem jeszcze raz wszystkie dane i nadal kiszka, Nieklonowałem MAC'a. Gniazdo WAN jest dobre , to moj drugi DI 524 w ciągu 2 tygodni i pierwszy zachowywał się identycznie. Gdzie indziej działa nawet na fabrycznych ustawieniach. Czy może być jakaś blokada po stronie Providera która by widziała że to router i go jakoś blokowało? Nadpiszę że w statystykach dla portu WAN jakaś wymiana pakietów jest. Niejest duża ale wysyła i odbiera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) patrz TTL :( serw na linuksie moze tez byc na routerze np asmax zbadaj admina np nmap :P lub inny ale troszke musisz sie na tym poznac sry :(((((( moze i na windzie mozna sie obronic ale sorka tego nie znam :( Edytowane 24 Listopada 2005 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 4 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2005 sprawdz status i czy na wanie masz zew ip ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...