Gość fredus Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 (edytowane) Witam! Wiec tak wpadłem ostatnio na taki pomysł. Otóż na procku mam wentyla 70x70x25 który kreci sie z predkoscią 3000 rpm/min jak wywaliłem grill to jest bardzo cichy ale... tak sobie pomyslałem żeby załorzyc zamiast 70x70x25-3000 rpm/min 80x80x25-2000 rpm/min tylko problem w tym że nie wiem czy nie bedzie zasłaby ale pomyslałem sobie że 70x70x25-3000 rpm/min może odpowiadac 80x80x25- 2000 rpm/min tylko nie wiem czy sie nie myle.... no od biedy moge walnąc jakiegos 92x92x25 albo nawet 120x120x25 jesli chodzi o montaz to jakos tam sobie poradze albo... są takie fan convertery np 60/80 cm ale np 70/80 juz nie znalazłem, a może ktos wie w jakim sklepie takie cos jest ?? :D Ale głównie chodzi mi czy taki 80 cm albo 92 cm co sie kreci z predkoscią 2000 rpm/min wystarczy na procka?? Pozdro Edytowane 24 Listopada 2005 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 1. jest sobie w wentylatorach taki parametr jak przeplyw powietrza (Air Flow) wyrazany w m^3/h lub stopach szesciennych na min CFM - wg danych producenta ten Spire ma 19.7 CFM at 2,500 RPM ~ 24.1 CFM at 4,200 RPM czyli mozna przyjac (szacunkowo) ze na 3000 ma ~ 22 CFM i z takim minimalnym przeplywem szukaj wentylatora 92 2. dlatego 92 bo bedziesz mial mniejsze obroty niz na 80 zeby uzyskac podobne efekty (przeplyw powietrza) - a te wentylatory na zblizonych obrotach maja zblizony poziom halasu 3. przelotki na 70 nie kupisz trzeba robic - najtaniej z butleki plastikowej zrobic lejek a wentyla nie montowac na radaitorze tylko na ramieniu zrobionym np ze sledzia jak tu (fotka na dole) http://www.silentpcreview.com/article14-page4.html - troche wiecej zabawy http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html - lub cos w tym stylu http://www.overclockers.com/tips238/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 Dzęki benek o cos takiego mi chodziło :D ten drugi adapter jest wypasny ale duzo roboty z nim :-P najrozsądniejsze jest chyba zrobienie na ramieniu przyczypeionym do sledzia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winuhux Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 ale to chyba moze w wibracje wpadac. jak sie myle to sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 25 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2005 ale to chyba moze w wibracje wpadac. jak sie myle to sorry. to czyli co ? sledzia trzeba przkrecic na sztywno i tak samo wentylator - jezeli wentylator zle wywazony to czy fabrycznie na radiatorze, czy na sledziu, czy na przelotce czy inaczej to zawsze beda wibracje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...