Skocz do zawartości
mattnick

Lutowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktos jakieś linki do stron z testami takich bloków z lutowanymi finami?? Ja myślę że jeśli się lutuje takie finy to warstwa cyny dzielącej podstawę i fin jest tak minimalna że nie ma to tak dużego wpływu na wydajność :blink:

Zaryzykuje i powiem ze takie bloki nie istnieją B) przynajmniej nie są sprzedawane komercyjnie, bo na allegro chyba ktoś sprzedaje coś takiego za niewielką sumkę. No i jeszcze CPC ale tu nie jestem pewien bo w nich rurki chyba wogóle latają luzem, a wydajność nie wymaga komentarza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kszonek co chcesz od mojego sigu co ja sie czuje lepiej jak napisze cos na policje a ty sie czujesz lepszy jak jedziesz mniej doswiadczonych użytkowników forum? A tak pozatym mam swoje powody dla czego nie lubie polskiej policji. Nie bede ci o tym opowiadal bo to moja sprawa. Jeszcze jedno Polska to przecież wolny kraj, i nie myśl sobie że teraz czuje się lepszy.

@Nazir ty też podobnie jak kolega wyżej potrafisz tylko jechac mniej doswiadczonycch userów? Bądz mądry jak np. taki: Szuk, Piteq, hinco i inni któży wypowiadali sie w tym temacie i powiedz coś mądrego.

Sorki że zasmiecam ten temat

Sig mi sie nie podoba i uwazam ze pisanie takie czegos jest vbez sensu. I nie uwazam zebym Cie jechał, ale dobra. A polska to wolny kraj na pewno ale to nie powod zeby sobie takie rzeczy wypisywac.

Zimny lut....ehhh....

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bynajmniej. Zadałem tylko proste pytanie mające na celu wywołanie u Ciebie określonego procesu myślowego, ale niestety plan się nie powiódł jak widać.

Otóż i tajemnica mądrości, czyli Google i konkretne hasło :arrow: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=zimny+lut&lr=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz szukałem w google ale nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało. A tak pozatym co do procesów myślowych to się o nie bój. Nie chciałem was urazic ale ja jestem naprawde początkujący w tej dziedzinie. A gwozdziem do trumny był komentarz kszonka o moim sigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaryzykuje i powiem ze takie bloki nie istnieją B) przynajmniej nie są sprzedawane komercyjnie, bo na allegro chyba ktoś sprzedaje coś takiego za niewielką sumkę. No i jeszcze CPC ale tu nie jestem pewien bo w nich rurki chyba wogóle latają luzem, a wydajność nie wymaga komentarza :D

Co do cepecie (CPC) to nie potrafię się powstrzymac :lol: aby nie powiedziec że niedawno rozlutowałem jeszcze jeden blok CPC poza tym ----> tutaj :lol2: i okazało się ze w nim nic nie było :lol2: heh... i dlatego też nie ma fotek bo w sumie to po co fotografowac pustą blaszkę :lol2:

... więc z powyższym mam zarąbiste miedziane blaszki grubości 5mm i (jak kolega w temacie) chciałbym zlutować sobie bloczek z przylutowanymi finami... z lutowaniem miękkim nie będzie żadnego problemu tylko czy naprawdę warto? ile stopni różnicy między takim bloczkem a frezowanym?? :huh:

W międzyczasie znalazłem częściowo odpowiedz natrudziłem się i wybrałem to co dla mnie naistotniejsze :] sami zobaczcie

(napewno sie przyda):

SREBRO

Przewodność cieplna 429 W/(m*K)

Temperatura topnienia 961.78 °C

CYNA

Przewodność cieplna 66,6 W/(m*K)

Temperatura topnienia 231,93 °C

MIEDŹ

Przewodność cieplna 401 W/(m*K)

Temperatura topnienia 1084,4 °C

ALUMINIUM

Przewodność cieplna 237 W/(m*K)

Temperatura topnienia 660,32 °C

OŁÓW

Przewodność cieplna 35,9 W/(m*K)

Temperatura topnienia 327,46 °C

Edytowane przez SZUK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mattnick ->

Palnik jest dobry do tego (potrzeba troche wprawy), latwiej jednak bedzie to wykonac

mocniejsza lutownica (np 150W). Lutownica nagrzewa bardziej punktowo.

SZUK ->

Chyba prosciej uzyc wiertarki do wyrzezbienia czegos w tej miedzi ?

Tutaj zapewne znajda sie jakies przyklady:

klik, klik

Do tego przykrywka jakas z kroccami i jest blok :).

Rengor ->

Ta blaszka z finami to jakis miedziany radiator ?

To moze to jest jakas wskazowka :) klik

Edytowane przez piteq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SZUK ->

Chyba prosciej uzyc wiertarki do wyrzezbienia czegos w tej miedzi ?

Tutaj zapewne znajda sie jakies przyklady:

klik, klik

Do tego przykrywka jakas z kroccami i jest blok :).

Dla mnie o wiele łatwiej byłoby to wszystko polutować ale jednak chyba będę musiał wiercić. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz szukałem w google ale nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało. A tak pozatym co do procesów myślowych to się o nie bój. Nie chciałem was urazic ale ja jestem naprawde początkujący w tej dziedzinie. A gwozdziem do trumny był komentarz kszonka o moim sigu.

a w tym linku co padał NAZIR znalazłes? to co wpisywałes wczesniej ze nie znalazłes :lol: dobra juz nie bede.....

a co do bloku to zastanow sie naprawde nad tweakowa konstrukcja, dobrze Ci radze.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi