Skocz do zawartości
venez

Problem Z Kopiowaniem Z Sata Na Ata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam system (WinXP) na ATA i podłączyłem WD 200GB na SATA (chip nForce4). Kopiowanie z ATA na SATA idzie bezproblemowo. Ale jak kopiuje z SATA na ATA to zaczynają sie schody. Czasem jest ok, ale najczęściej wskaźnik kopiowania się zatrzymuje i przerzucenie nawet małego pliku ok 10MB trwa ponad minutę. Czasem wszystko sie wiesza i trzeba zrobić reset.

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem jeszcze jedną dziwną rzecz. Ustawiłem Transfer mode na Serial ATA DMA i zresetowałem kompa. Zaczynam kopiowanie, wskaźnik się przesuwa i po chwili zatrzymuje. I jak wtedy spawdzam Transfer Mode to jest PIO Mode. Dziwne, coś zmusza dysk SATA do pracy w trybie PIO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mój dysk to SATA 2 i podpięty jest do slotu, który wg specyfikacji ma transfer do 300MB/s, to dlaczego w teście pokazuje teoretyczny limit tylko 150? Czy muszę coś zainstalować, żeby dysk był rozpoznawalny jako SATA 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mój dysk to SATA 2 i podpięty jest do slotu, który wg specyfikacji ma transfer do 300MB/s, to dlaczego w teście pokazuje teoretyczny limit tylko 150? Czy muszę coś zainstalować, żeby dysk był rozpoznawalny jako SATA 2?

Aaaa widzisz! wiedziałem że zainstalowałeś stery nForce ;)

Czy odczuwasz jakiś dyskomfort nie widząc napisu SATA2 (lub podobnego)? Dysk ma transfer zewnętrzny taki jaki ma i zmiana nazwy interfejsu mu niewiele pomoże. Prawdopodobnie nowa wersja sterowników chipsetu lub kontrolera (nie mam pojęcia o jakie urządzenie chodzi, nie pisałeś) usunie ten problem. Z pokazywaniem nazwy SATA 300, nie z obniżaniem transferu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja płyta, to Gigabyte K8N Ultra9, a chipset do SATA 2 to nForce Ultra

Przy przełączaniu się na tryb PIO mialem dysk wsadzony w kieszeń. Wyciągnąłem go i pracował już na Serial ATA DMA. Ale gdy przepiąłem go do innego slotu, to pracuje dobrze i sam i w kieszeni. Dziwna sprawa.

BTW: Czy kieszeń jest uniwersalna i obsługuje i SATA 1 i 2? Bo napisane jest na niej 150MB/s, ale sprzedawca zapewniał, ze to nie ma znaczenia i SATA 2 też pójdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi