Skocz do zawartości
abi

Problem Z Emule, Na Abit An8 Ultra, Nforce 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko działało w miarę dobrze do czasu zainstalowania emule.Wtedy zaczął resetować sę komputer i na niebieskim ekranie można było odczytać 0x000000d1(...).Po włączeniu emule, czasam komp. resetował się od razu czasami po kilkudziesięciu minutach czasami dłużej.

Po przejżeniu informacji na internecie natknąłem się na problemy takie jak moje np:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=112054&st=540

marcin.mb

problem z A8N-E :/

wyskakuje blue screen co jakiś czas:

0x000000D1

NVTcp.sys

zmieniłem sterowniki z nForce 4 i to samo ://

na google znalazłem pare pasujących tematów ale nie wiem co mam zrobic żeby zlikwidować u siebie ten problem

http://www.planetamd64.com/lofiversion/index.php/t7473.html

www.ocworkbench.com/ocwb/ ultimatebb.php?/topic/44/57.html

w 1 temacie przy eMule ktos miał z tym problem ale ja nie używam tego a też mnie męczy ten błąd, może już ktoś się z tym spotkał?

Po dalszym sprawdzeniu i uzyskaniu trochę informacji o NVTcp.sys, doszedłem do wniosku że prawdopodobnie problem jest związany z siieciówką lub sterownikami do nForce4.

Ja także spróbowałem zmienć sterowniki na najnowsze. Po zainstalowaniu problem się nasilił :) po rozruchu komutera po instalacji sterowników nic nie mogłem zrobić gdyż znowu pojawiał się mi niebieski ekran tylko że już nie musiałem włączać emule, wystarczyło że sam windows się odpalił, chwila i od razu niebieski ekran!!!

Po paru takich resetach odłączyłem kabel sieciowy od sieciówki.Włączyłem komp i o dziwo nie zrestartował mi się.Odinstalowałem jeszcze raz sterownik i zainstalowałem ponownie oczywiście kable sieciowy nie był podłączony.

Po instalacji sterowników włożyłem kable do sieciówki włączyłem emule i wszystko działało bez problemów emule działał po pare godzin i ok!

Niedawno przeinstalowywałem system i znowu instalowałem sterowniki z kablem włożonym do sieciówki.I znowu ten sam problem włączam emule i komp. się resetował, niebiieski ekran.Więc musiałem zrobić pprocedurę jak opisywałem powyżej czyli z wyjętym kablem sieciowym. Włączam teraz emule i znowu ok!

Wnioski:

Na moje "oko" problem z sieciówką lub sterownikami do nForce 4 lub samym ukladem, zapomniałem dopisać że zmieniałem w między czasie BIOS na nowszy i nic nie pomogło bo myślałem że w tym jest problem, gdyż kiedyś miałem problem z sieciówką 3com na innej płycie i to pomogło.

Nie jest to wina na pewno tylko mojego egzemplaża gdyż podobne lub wręcz takie same pprzypadki znalazłem w opisach u innych ludzi w internecie.

Proszę jeżeli będziecie mieli podobne przypadki i problemy z układem nForce na Abit lub innych płytach proszę piszcie w tym temacie.

Piiszcie także czy opis który podałem co robiić pomaga w ominięciu poblemu a także jeżeli będziecie mieli jakieś wiadomości np. sterowniki rozwiązujące ten problem, piszcie.

Pozdrawiam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi