matis Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Mam płytę główną DFI CA61 na chipsecie VIA, procesor Pentium III 600 MHz, 448 MB RAM, HDD Samsung SV1363D, CD-Rom Samsung SC-152B, CDR TEAC W524E, Rivę TNT II 32 MB, SB Live 1024. Pracuję na Windows Xp Pro. I mam od pewnego czasu pewien problem. Przy uruchamianiu komputera podczas wykrywania sprzętu wyskakuje komunikat: "Detecting IDE Primary Master ... SAMSUNG BOOTCODE - V8 HDD (ULTRA ENGINE) Primary master hard disk fail" Kiedy parę razy uruchmię komp ponownie błąd znika, HDD zostaje wykryty i normalnie uruchamia się system. Nie mam pojęcia czym może być ten błąd spowodowany. Dysk mam podpięty tą samą taśmą razem z DR-Romem. Próbowalem już zmieniać taśmy, podpinać HDD z CDR i zostawić samego na taśmie, ruszać kablami, podociskałem wszystkie wtyczki kiedy zaniosłem dysk do kumpla został bez problemu wykryty. Proszę pomóżcie!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Mam płytę główną DFI CA61 na chipsecie VIA, procesor Pentium III 600 MHz, 448 MB RAM, HDD Samsung SV1363D, CD-Rom Samsung SC-152B, CDR TEAC W524E, Rivę TNT II 32 MB, SB Live 1024. Pracuję na Windows Xp Pro. I mam od pewnego czasu pewien problem. Przy uruchamianiu komputera podczas wykrywania sprzętu wyskakuje komunikat: "Detecting IDE Primary Master ... SAMSUNG BOOTCODE - V8 HDD (ULTRA ENGINE) Primary master hard disk fail" Kiedy parę razy uruchmię komp ponownie błąd znika, HDD zostaje wykryty i normalnie uruchamia się system. Nie mam pojęcia czym może być ten błąd spowodowany. Próbowalem już zmieniać taśmy, ruszać kablami, podociskałem wszystkie wtyczki kiedy zaniosłem dysk do kumpla został bez problemu wykryty. Proszę pomóżcie!!! moze masz w biosie ustawione wykrywanie systemu na innym nosniku niz hdd (np floppy) :? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matis Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 a gdzie to zmienić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 imho dysk zadlugo startuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matis Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 Nie bardzo rozumię Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 po sprawdzenieu pamieci w biosie naicisnij szybko pause-break ( sekwencja bootowania powinna stanac) odczekaj z 10-20sek i nacisnij spacje, wtedy zobacz czy bios wykryje hdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 sprobuj tez wgrac najnowszy bios http://sj.dfi.com.tw/product/productlist2.asp?word=Y Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 15 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2002 pamiętaj czerwony pin z prawej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...