koti Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 Ostatnio po miesiącu dostalem dysk z gwarancji. Przez okres , kiedy go nie mialem komputer pozyczylem koledze , takze sam nie wiem co moze z nim byc. Kumpel tez nie jest jakims laikiem , a raczej nie grzebal nic w moim kompie. Jak podlacze drugi dysk to jest ok , ale po jego odlaczeniu musze wylaczyc kompa i jeszcze raz wlaczyc bo inaczej nie wykrywa go bios. Czasem musze docisnac tasme , ktora i tak jest docisnieta na maxa. Jakos mi to nie przeszkadzalo , ale dzisiaj po szkole szok. Wlaczam kompa , i zaczal mi sie krzaczyc ekran po wlaczeniu kompa. Jakos udalo mi się wejść do biosu i moj WD 120 GB 8mb cache zostal wykryty jako dysk , o nazwie jednoliterowej (nie wiem jakiej , jakis dziwny znaczek) o wielkosci 745 GB. Reset cmosu i wszystko bylo ok. Wlaczylem kompa i wszystko jest normalnie , gram w nowego NFS i nagle scinka. Moze sie zdarzyc , w koncu karta graficzna srednia , a to tylko mala scinka. Ale po 10 sekundach zwis calkowity. Reset i nie zostal wykryty zaden system operacyjny. Patrze do biosu i wykrylo mi dysk 000c-wd1200-costam o pojemnosci 8874 mb. Wylaczylem kompa i docisnalem znow tasme i juz wszystko ok , moge grac itp, ale te wszystkie zachowania mnie niepokoja. Nie mam zadnej tasmy zeby sprawdzic , dysk jest nowy wiec raczej tez nie , a kumpel by mi raczej nie zepsul kompa. Nie mam bez potrzeby podpietych cdromow ani niczego , takze nie wiem jaka by byla sytuacja z nimi. Dzieki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 podejrzewam że to taśma. kup nową 80 żyłową, koszt niewielki 5-10 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 I myslisz , ze wtedy by tez sie krzaczyl ten ekran biosu ? Ale dzieki , uspokoiles mnie ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 no skoro musisz dociskać taśme żeby działało, to chyba jej wina, mi kiedyś wogle nie wykrywało dysku i okazao sie zę to wina taśmy chociaż wyglądała jak nienaruszona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...