bebot Opublikowano 1 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2005 Napisałem swoją pierwszą grę w c++: statki . Gra jest na www.cristos.cba.pl ;Gdy wpisuję literę zamiast cyfry program wariuje. Próbowałem obsłużyć błąd funkcją isdigit ale efekty były mierne. :mur: Czy ktoś napisać ten fragment kodu lub wskazać stronkę która o tym informuje. Jak w tym przypadku użyć funkcji cin.ignore;cin.clear;cin.get PZDRV BEBOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.M Opublikowano 2 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2005 Ne oglądałem twojego dzieła ale jeżeli chodzi o to sprawdzanie to możesz to zrobić w ten sposób: tworzysz zmienną char bufor[100]; zapisujesz do tej zmiennej to co poda użytkownik nastepnie za pomocą atoi probujesz zamienić to na int Jeżeli powedzie się to lecisz dalej z kodem jeżeli nie to np. prosisz o ponowne pdanie liczby lub kończysz program Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...