durczyn Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) Wielu ludzi denerwuje (tak jak mnie denerwował) chałas, a raczej szum powietrza wydobywającego się z wiatraków, które chłodzą cenne komponenty naszego komputera. Zazwyczaj są to małe wiatraki do 80mm kręcące się przy duzych obrotach. Niektórzy zdecydowali się kupić (jak w przypadku procka i grafiki) miedziane radiatory z wentylami 80mm (średnio). Były tak skonstruowane że ten szum był sporo zredukowany. Na niektóych płytach głównych tak jak na mojej (Abit AV8 s939) mimo iż był (do niedawna) Pentagram Freezone 100Cu+ z regulatorem obrotów, mozliwość regulacji jest tulko od 8V do 12V. Poniżej 8V w biosie zejść niemogłem za nic i był mały szum :). Co do zasilacza przy najmniejszym obciążeniu jego 2 wbudowane wiatraki wchodziły w takie obroty że można było zawału dostać. Grafika na standardowym chłodzeniu też robi niezły szum ze względu (jak w moim przypadku) wyprowadzanie powietrza miedzianymi "szynami". Ogólnie komp był "średnio cihcy" :D. I to wystarczyło do zdecydowania się na jakieś działąnie :) Rozwiązanie problemu: Konfiguracja sprzętowa: -case-big tower chieftec "bravo" 01 -zasilacz-CHIEFTEC ATX-1136H 360W -cpu-AMD64 3000+@3500+ (9x250) s939 -vga-Radeon X800XT PE -kontroler i jego magiczne właściwości :) Zasilacz: Mój zasilacz w środku (po rozkręceniu) miał 2 wentylatory 80mm. Pierwszy(wydmuchiwał) był przylutowany, drugi(wdmuchiwał/chłodził) na złączke 3pin. Postanowiłem odciąć i odpiąć wiatraki. Kable od odciątego trzeba było od siebie odizolować, co tez uczyniłem taśmą izolacyjną. Na allegro zamówiłem górną przykrywkę obudowy do zasilacza (taki do moddingu/tuningu). Cała jak lustro jest :) i posiada 3 okna przeźroczyste, niebieskie, świecące w UV. Całe górne okno wybiłem ponieważ było robione pod wentylator 80mm, a ja potrzebowałem miejsca na wiatraczek 120mm :). Z boku na 2 "szybce" wywierciłem 2 dziórki na śróbki, by przykręcić jedną z "latająchych" części zasilacza. Skręciłem obudowe, przyklejając na zewnątrz na PATEX SUPER FIX (klej bezbarwny) wentylator 120mm. W moim zasilaczu radiatory są ładnie rozmieszczone i jest przestrzeń, co zaowocowało tym że niemusiałem zakładać wiatraka wydmuciach!ącego powietrze. Procesor: Do tej pory miałem najpierw wentylator BOX, obrzydliwie głośny, potem pentagrama 100Cu+, a obecnie zdecydowałem się na "heatpajpy"x6 w FREEZER 64 PRO. Podobno to najcichszy (nielicząc tych bez wiatraków) cooler na rynku, bo ma 92mm wiatrak na gumowych zaczepach. Ładnie zaprojektowany cichy silniczek i bez drgań. Sama konstrukcja finów i hetpajpowych rureczek których jest 6, pozwala na "przewalanie" przez niego powietrza, całkiem bezgłośnie :). Grafika: Tutaj debiutuje jak dla mnie niesłyszalny i wart zakupu ZALMAN VF700-Cu, z wyglądu przypomina coolerek na procka typu pentagram, ale wiatrak am ZNACZNIE cichszy mimo iż pracuje na troche ponad 1000 obrotów. KONTROLER: Zaufałem zalmanowi i nabyłem drogą kupna ZALMAN ZM-MFC1. Jestem bardzo z tego dumny i nieżałuje. Regulacje ma od 5V do 12V. To mnie ucieszyło bo na mojej płycie głównej regulacja jest od 8V do 12V. Niestety moja buda ma klapke z przodu zamykaną wieć od środka trzeba było zrobić miejsce na wystajace pokrętła :) Natychmiast podłaczyłem moje komponenty jednocześnie pod płyte (w celu sprawdzania obrotów na zasilce, grafie, procku) i pod regulator zasilany molexem skad komponenty czerpały "energie" :P . Musiałem ręcznie wykonać do tego celu tekie rozgałęzienie bo zalman niedał za dużo kabli tych co trzeba :P . Mobo mi piszczało nieźle jak uruchomiłem kompa poniżej 8V (zalecanych) na 5v :), aby niepiszczało to w biosie klik na Disabled (dzwięk ostrzegajacy przed tym spadkiem napięcia poniżej 8V). A oto wygląd całej budy w celu pochwalenia się :D Jestem zadowolony bo osiągnołem pełen sukces! Podczas obciążenia zasilacz niewariuje z wiatrakami ani nic i jest zawsze błoga cisza. Czasami jeszcze tylko słychać wewnętrzne obroty dysku (przez to ze mam z 9 dziór na wiatraki w budzie nic hałasu nie zatrzumuje a powinna buda) co też powoli mnie denerwuje, planuje zatkać to jakimiś gabkami ale same te otwory, ale tym zajmę się soon i zdam relacje :). Jak komuś się niepodoba co zrobiłem to trudno, mi się podoba i jest git :) Edytowane 3 Grudnia 2005 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cmsydney Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 napisalbys jeszcze co ile kosztowalo co do zatykania otworow, chyba nie ma sensu, nie jest to napewno dokuczliwy szum (mam to samo), a przeciez wszystko zalatwia otwarcie okna badz wlaczenie muzy, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 3 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 (edytowane) 1) kontroler zalmana - 110 freezer 64 pro - 73 obudowa uv do hdd - 25 na grafike zalman - 120 kabelki, wiatraki były już na stanie razem z klejem :) 2) Faktycznie, wystarczy okno otworzyć lub cokolwiek i kompa w ogóle niesłychać, ale jak widac na ostatnim foto buda ma sporo dziór, od wewnątrz chce je czymś w rodzaju gabki przykryć lub zalepić nie na stałe oczywiście hdd to SB 7.7200 umieszczony w chieftecu na szynach z "miękkiego" plastiku, a co do jego głośności to tak jakby było słychać obroty tależy Edytowane 3 Grudnia 2005 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...