^MasteR^ Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 Witam serdecznie. Mam dosyć dziwne pytanie dotyczące sieci, w której połączone są komputery z systemami WinXP i Win98. Mianowicie chodzi o udostępnianie katalogów. Podam może przykład, co chciałbym osiągnąć (nie wiem czy jest to możliwe pomiędzy XP a 98, dlatego postanowiłem się z tym zwrócić do Was): Oto przykład: Na jednym komputerze (XP albo 98) uruchamiany jest program, który przegrywany (tworzona jest kopia robocza) jest automatycznie najpierw z innego komputera (XP albo 98) w sieci. Podczas zamykania programu, bądź modyfikacji, program ze zmodyfikowanymi plikami jest kopiowany automatycznie na ten drugi komputer. Oto problem: Chciałbym uzyskać taki efekt, żeby nie było możliwości usunięcia katalogu z tym programem (na komputerze z którego jest on kopiowany oraz modyfikowany), o którym mowa w powyższym przykładzie. Chodzi o to, żeby możliwa była tylko modyfikacja realizowana jedynie przez ten program, a każda inna próba zmiany zawartośći tegoż katalogu z programem nie dała się zrealizować. Muszę tu dodać, że takich komputerów może być kilka w sieci (z tym programem) a na każdym z nich może być system Win98 lub WinXP. Gdyby na wszystkich stał WinXP, to najprawdopodobniej nie było by problemu, a tak to nie wiem jak sobie z tym poradzić. Nie wiem też czy w ogóle istnieje takie rozwiazanie.. być może są jakieś programy nadzorujące udostępnianie katalogów?.. Bardzo proszę o pomoc. Możliwe, że niejasno się wyraziłem w tym poście, więc w przypadku gdyby coś było nie tak, proszę pisać, a ja postaram się wyrazić klarowniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 W 98 zapomnij o jakichkolwiek zabezpieczeniach... W XP wystarczy z logować się przez konto gościa i katalogowi dać prawo tylko do odczytu dla niego .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...