venez Opublikowano 5 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2005 (edytowane) Witam. Mam płytę Gigabyte K8N Ultra 9 i 2 dyski WD 200GB podpięte do SATA2 nForce Controller Zauważylem dzisiaj, że jeden z dysków przestawił się na tryb PIO. Po restarcie było już OK. Zerknałem do dziennika zdarzeń i tam znalazłem coś takiego: Typ zdarzenia: Ostrzeżenie Źródło zdarzenia: Disk Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 51 Opis: Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk0\D. 2 dni wcześniej był taki sam komunikat, ale dotyczący drugiego dysku: Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk1\D. Oprócz tego jeszcze to: Typ zdarzenia: Błąd Źródło zdarzenia: dtscsi Kategoria zdarzenia: Brak Identyfikator zdarzenia: 9 Opis: Urządzenie \Device\Scsi\dtscsi1 nie odpowiedziało w ramach ustalonego limitu czasu. Nie ma zawieszania kompa, wszystko działa dobrze. Sprawdziłem oba dyski programem WD do testowania i są OK. Poza tym obydwa są NCQ, jednak na karcie ustawień opcja "Enable Command Queuing" jest zablokowana. Czemu tak się dzieje? Zainstalowane mam najnowsze sterowniki (6.70) i dyski są prawidłowo wykrywane jako SATA - Generation 2 Proszę o pomoc. Edytowane 5 Grudnia 2005 przez venez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2005 A twój chipest ma supprot ncq :>? (chyba raczej nie popatrz na stronie producenta ale nie wiele chipsetów potrafi skorzystać z ncq). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...