gmati Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Witajcie, Mam problem z podziałem neo na dwa kompy. Zrobilem siec na switchu. Komputery się widzą, ba nawet mozna udostepniac miedzy soba pliki. Komputer 1 jest serwerem, komputer 2 ma byc tym biernym:) Ustawialem wszystko przez kreatora sieci, obydwa kompy maja system winXP. komputer 1 laczy sie z netem przez neo, komputer 2 laczy sie przez brame.. Na kompie 1 internet chodzi, na kompie 2 nie, chociaz w polaczeniach sieciowych pisze, ze polaczenie sieciowe jest aktywne, i polaczenie poprzez brame jest aktywne. Nie wiem co robic, siedze nad tym juz caly dzien i nic konkretnego mi z tego nie wychodzi:( Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgus Opublikowano 9 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2005 Na serwerze panel sterowania/polaczenia sieciowe/ wlasciwosci/protokol tcp ip/ zaznaczasz : uzywaj nastepujacego adresu IP. wpisujesz 192.168.0.1 brama 255.255.255.0 serwery dns 212.191.132.126 194.204.152.34 Na kompie gdzie ma byc udostepnione polaczenie znow panel sterowania/polaczenia sieciowe/ wlasciwosci/protokol tcp ip/ zaznaczasz : uzywaj nastepujacego adresu IP. zmienia sie IP 192.168.0.2 brama 255.255.255.0 dns 192.168.0.1 teraz klikasz zaawansowane Brama/dodaj i wpisujesz 192.168.0.1 restartujesz kompa. Tylko przez "uruchom ponownie" a nie wcisniecie restart. wszystko powinno zadzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmati Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Mam takie ustawienia jak podales: SERWER: IP: 192.168.0.1 MASKA: 255.255.255.0 BRAMA: nic nie podane DNS1: 212.191.132.126 DNS2: 194.204.152.34 (szczerze mowiac nie rozumiem skad tu te dnsy i po co?) DRUGI KOMP: IP: 192.168.0.2 MASKA: 255.255.255.0 BRAMA: 192.168.0.1 DNS1: 192.168.0.1 I nadal nie śmiga... Są jeszcze jakieś ustawienia w samej bramie, może tam tkwi jakiś błąd??? Mianowicie w DRUGIM KOMPIE w Panel sterowania/Polaczenia sieciowe/Brama Neostrada TP klikam właściwości i mam "Usługi" i napisane "Wybierz usługi w tej sieci do której ma dostęp ten komputer w sieci" i zaznaczyłem http, pop3, smtp.. Cholera nie wiem o co chodzi.. Mogę sobie przerzucać filmy, drukować przez tą sieć, ale internet za nic w świecie nie chce ruszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 napisz jakie to XP czy Pro czy home. i kliknij prawym na polaczenie od neo i daj ostatnią zakladke i daj zezwalaj na laczenie ... o ile tego nie zrobiles :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgus Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Jak pisze qba89. Trzeba jeszcze na serwerze udostepnic polaczenie internetowe. Jak dalej nie bedzie ci net smigac to zagadaj na gg 460024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmati Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 Z Gorgusem przez GG doszlismy do tego, ze polaczenie sieciowe jest OK. Na laptopie (nie na serwerze) jest blokowany internet. Nie znam powodu.. - Nie moge przeinstalowac systemu, poniewaz laptop sluzy jako narzedzie pracy mojej mamy, i sa tam bazy danych, ktorych nie moge zarchiwizowac. Blad tkwi gdzies w systemie, byc moze gdzie indziej. Gorgus podpowiedzial mi, abym zainstalowal jakis dobry, aktualny antyvir.. Jezeli macie jakies pomysli na odblokowanie w nim netu bylbym wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 10 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2005 ponawiam pytanie jaki xp jest na kompach home czy pro ?? ps. jezeli mozna zapytac mama pracuje w słuzbie zdrowia ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgus Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 qba89: sytuacja wyglada tak jest komp stac i laptop. stacjonarny robi za serwer. z laptopa mozna spokojnie puszczac pingi do internetu. zarowno na ip jak i na domeny. Natomiast nie dzialaja zadne inne programy IE, GG i tp. Nie ma zadnych firewalli poinstalowanych. Co ciekawe modem neo bezposrednio podlaczony do laptopa tez nie pomaga. Tzn tez nie laduja sie strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmati Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Na serwie xp proffesional, na laptopie xp home. Mama nie pracuje w służbie zdrowia;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 na kompie bez bramy internetowej (tutaj laptop) serwery DNS spisz z polecenia(ktore uruchomisz na kompie z internetem) uruchom cmd ipconfig /all tu bedziesz mial wyswietlone wlasciwe IP DNSow oczywiscie jesli nie masz wlaczonego DHCP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 ciekawe czemu to nie dziala :blink: pytalem jaki XP bo ja mam dwa kompy w domu na jednym Home a na drugim Pro jak podepne neta do Pro to moge udostepnic i wszystko hula a jak podepne do Home i chce na Pro to ni ciula siec dziala i wszystko ale net nie .... ani gg ani pingi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 jesli nie dziala to 99% masz zwalony system :( albo robisz cos nie tak chociaz trudno tutaj cos skrzanic to jest proste jak drut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...