Skocz do zawartości
digidy

Cichy Zasilacz. Prosze O Pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Prosze Was bardzo mocno abyscie polecili mi jakis bardzo cichy zasilacz. Moc i trzymanie napiec nie gra tak wielkiej roli - wystarczy mi aby mial ok 350W. Od ok 4 lat jestem fanem tylko chlodzenia wodnego i tylko takie mam na wszystkich komputarach ( chodzi o chlodzenie procesora, karty itp). Nie bawilem sie jednak nigdy w wentylatory wodne, az do czasu.. Kupilem wlasnie najcichszy zasilacz wodny firmy cpc (www.cpc.pl) i myslalem ze bede z niego bardzo zadowolony - wzialem najmocnejszy i najcichszy jaki maja - 400W o poziomie halasu 12dB czyli powinien byc nieslyszalny z odleglosci jednego metra. Jednak z przykroscia musze stwierdzic ze ten zasilacz halasuje! Nie rozni sie duzo od mojego starego Codegana 350W. Kiedys dawno temu kolega polecil mi zasilacz "SeaSonic" - pewnie srednio znana firma i nie znacie jej. Wyzej wymieniony zasilacz kosztowal mnie cos ok 50zl i nie halasuje wiecej niz kupiony przeze mnie niedawno zasilacz wodny(dodam ze ten seaSonic to jakis chyba bardzo niski model). Kolega od ktorego wzialem kiedys SeaSonic poleca mi teraz firme "Derr" - podobno jest to b cichy zasilacz... Dodam jeszce ze takie firmy jak "Tagan" czy "Bequiet" sa mi dobrze znane, nie kupilem jadnak zasilacza zadnego z tych firm poniewaz po pierwsze podstawowy Tagan 370 czy 380W kosztuje ok 250zl, a poziom jego halasu to od 21dB w gore - przy wiekszych obrotach wentylatora...(i to byla glowna przyczyna dla ktorej go nie kupilem choc wiem ze poza tym sa swietne). Oczywiscie zalezy mi troche takze na cenie. Czy ktos z Was moglby mi polecic jakis tanszy zasilacz ktory nie halasuje zbyt mocno? W gre raczej nie wchodza zasilacze bezwentylatorowe - ich ceny zaczynaja sie chyba od 600zl:-(. Czy ktos z Was uzywa wyzej wymienionej firmy "Derr" i moze mi napisac czy one sa rzeczywiscie ciche? Kolega polecal mi jakiegos Derra o mocy 350W...

Z gory bardzo dziekuje za pomoc:-).

Pozdrawiam.

P.S. Bardzo zalezy mi na czasie poniewaz mam miesiac na test tego zasilacza wodnego - gwarancja zwrotu kasy w przypadku braku satydfakcji, a ja wlasciwie nie jestem z niego zadowolony, kosztowal mnie 169zl. Jesli nie polecicie mi nic to byc moze bede musial go zostawic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa... to bardzo mądre. Nie kupiłeś Tagana, bo ma 21dB (chociaż jest bezgłośny), za to kupiłeś [ciach!]iane CPC które co prawda ma na papierze 12dB ale w rzeczywistości pewnie z 25.

Tagan najsłabszy to 330W, na pewno będzie lepszy i cichszy od wszystkich tych co wymieniłeś. Jeśli szkoda ci pieniędzy to Delty 350W są ciche - do czasu aż się rozkręcą.

Sam mam Tagana 380W i jeszcze nigdy nie rozkręcił się na tyle, żebym go słyszał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, doczytełem i okazało się że zasilacze CPC to zwykłe tracery z wbudowanym w środek jakimś blokiem wodnym, który "po zdemontowaniu może służyć do chłodzenia gpu lub chipa płyty głównej" (co bardzo negatywnie świadczy o jego prawdopodobnych rozmiarach).

Czyli straszna tandeta. Zasilacz 400W ma 15A na 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa... to bardzo mądre. Nie kupiłeś Tagana, bo ma 21dB (chociaż jest bezgłośny), za to kupiłeś [ciach!]iane CPC które co prawda ma na papierze 12dB ale w rzeczywistości pewnie z 25.

Tagan najsłabszy to 330W, na pewno będzie lepszy i cichszy od wszystkich tych co wymieniłeś. Jeśli szkoda ci pieniędzy to Delty 350W są ciche - do czasu aż się rozkręcą.

Sam mam Tagana 380W i jeszcze nigdy nie rozkręcił się na tyle, żebym go słyszał.

Mój Chief (produkcji Delty, nie Sirteca) wogóle nie wrzuca wyżsżych obrotów, nawet przy dużym loadzie, a przy tym jest zimny i cichutki...

Zasilatora z CPC bym w życiu nie kupił - strach sie bać.

CPC miałem na procu (Celofanek Coppermine 1GHz) i temperatury były nawet niezłe, ale WC z CPC to IMHO max do s370 - poźniej będą za wysokie temperatury i stosunek cena/wydajność nie będzie ciekawy (wtedy lepiej homemade'a).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi