Skocz do zawartości
Bull_Byk

Problem Z Nagrywarka Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest z nagrywarka mojego kumpla. Ta narywarka to nagrywarka dvd TEAC DVW50D Problem polega na tym ze nagrywa ona na plytki dvd(dysan) dane ale juz nie odczytuje. Sprawdzalem u siebie na mojej Toshibie wszystko ladnie czyta, a u kumpla nie tylko wypala. Co mozna z nia zrobic?? CZy update biosu moze cos dac(nawet nie wiem jaka wersja jest wgrana)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Ewidentnie siadł laser albo optyka się zabrudziła. W pierwszym przypadku podkrecamy laser, w drugim czyścimy soczewke (szkoda że nie ma dostępu do pryzmatu - ile to już głowic trzeba było wyrzucić z tego powodu ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentnie siadł laser albo optyka się zabrudziła. W pierwszym przypadku podkrecamy laser, w drugim czyścimy soczewke (szkoda że nie ma dostępu do pryzmatu - ile to już głowic trzeba było wyrzucić z tego powodu ;) )

Moze troche jasniej mi to napiszesz bo nie orientuje sie. Jak mozna podkrecic laser?? czym, w jaki sposob?? socewke moze i przeczyscic ale skoro nagrywa to z laserem chyba wszystko ok??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

To klasyczny przypadek. Jeśli laser słabnie (ew zabrudzi się optyka), to przy odczycie ma problemy. Podczas zapisu pracuje z wielokrotnie większą mocą, więc wypalanie się udaje (z gorszą jakością). Przy pojedyńczym laserze są dwie regulacje zgrubne: prąd lasera przy odczycie i przy zapisie, znajdują się w dolnej części głowicy. W początkowej fazie siadania lasera można go podrasować poprzez zwiększenie prądów - może to wydłużyć czas jego eksploatacji nawet o 2 lata (zależnie od egzemplarza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi